CS2

Mongolské CSko na vrcholu, asijský tým zvítězil na YaLLa Compass

Mongolské CSko na vrcholu, asijský tým zvítězil na YaLLa Compass
10. 6. 2024
  |  

Historický moment nejen pro The Mongolz. Talentovaná sestava si dokráčela pro svou první vetší trofej a z YaLLa Compass odváží zlato.

Mongolové slaví první velký úspěch! Patnáctý nejlepší tým světa z netradiční CSkové země pokračuje v rostoucí tendenci výkonů. Pravidelně se objevuje na velkých turnajích, včetně několika účastí na Majorech. Nyní k tomu přídávají druhou trofej v jednom týdnu, po lokální akci MESA Nomadic Spring si odváží zlatou i z Abu Dhábí.

Tam se odehrál turnaj YaLLa Compass, kde se představily zajímavé týmy, například také Fnatic s Matysem. Jejich cesta sice skončila předčasně po prohře v play-off s NiP, švédská organizace nakonec dokráčela až do finále, kde tvrdě narazila právě na The MongolZ. V prodloužení sice šli na Ancientu do vedení, ale na Mirage a Nuke už vyhrávali pouze Mongolové. 

V rámci jejich historie jde o největší dosavadní úspěch. Jak z hlediska důležitosti, tak i prizepoolu. Hlavní cena byla $200.000, což je čtyrnásobek předchozí nejvyšší výhry. Ta shodou okolností přišla právě před týdnem na zmíněném MESA Nomadic Spring. Jde také o velký moment pro celé asijské CSko. Poslední zajímavější trofej vyhrála korejská sestava WeMade FOX's, která v roce 2010 zvítězila na Worlds Esports Masters ještě na titulu CS 1.6. 

V cestě turnajem za sebou nechali například i Astralis, kteří jsou v HLTV rankingu o 8 míst nad nimi. Brzy přijde aktualizace žebříčku a dá se očekávat, že po úspěšném týdnu The MongolZ opět trochu vyskočí. Nejlepší dosavadní umístění bylo dvanácté, od té doby se propadli o tři pozice. Překonají sami sebe?

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.