League of Legends

Minor regiony do skupin zatím nepatří. Co ukázal první víkend EUM?

Minor regiony do skupin zatím nepatří. Co ukázal první víkend EUM?
18. 4. 2022
  |  

Polovina základních skupin EUM je za námi. Co nejzajímavějšího či naopak očekávaného přineslo první dějství hlavní fáze prestižního evropského poháru?

Pokud nevíte, jak zatím základní skupiny probíhají, nebo si chcete jejich dění připomenout, mrkněte nejdřív na jejich skvélé shrnutí.

LFL je nejlepší evropská regionální liga. Ale?

Hodně originální a nečekané zjištění, co říkáte. Ale týmy z LFL nejsou neporazitelné. Mnozí z nás čekali, že budou, především od BDS Academy jsme po první polovině čekali víc. Skupina C ale je a bude velmi zamotaná, ostatní týmy nezklamaly, jen Karmine Corp zahájili skupinu mizernou hrou s X7. Porážkou německého mistra GamerLegion ale vše odčinili. LDLC vypadali skvěle, Vitality.Bee jakbysmet. Sesadit francouzské týmy z postupových příček by mělo být neřešitelným úkolem, BDS Academy stále mají šanci postup urvat, záleží jestli Bifrost udrží momentum.

Zástupci z NLC jsou opět skvělí

Kde jsou ty doby, kdy severoevropská liga ani neměla místo v základních skupinách jisté, kdy to byla pouze okrajová soutěž daleko za Německem, Španělskem, Francií, dokonce i Polskem. Do ligy najednou začali LEC týmy stavět své akademie, BT Excel a Fnatic Rising uhráli pro NLC dvě finále EU Masters po sobě a tento ročník už se nemusíme bát říct, že soutěž posílá do EU Masters kandidáty na celkové vítězství. Bifrost zářil a se skóre 2-1 prozatím dominuje zamíchané skupině C (ne nadarmo jsem ji označil za skupinu smrti, momentálně je jedinou vyrovnanou skupinou). 

X7 jsem tolik nevěřil, ačkoliv je to nejzkušenější tým na EUM, má v sestavě mistra světa, bál jsem se nedostatku motivace či vyhoření. Pak ale Haru a spol. zesměšnili v první hře Karmine Corp, nenechali Rekklesově bandě jediný kill a jasně vévodí skupině B. Tipoval jsem třetí flek a konec, tady jsem se mizerně spálil a udělal chybu, která se na ERL úrovni opakuje několik let. Znovu jsem podcenil NLC.

Minor regiony patří do play-in fáze, nasazení do skupin si stále nezaslouží

Bohužel. Ačkoliv z první myšlenky člověka napadne, že je fajn dávat šanci nejlepším neakreditovaným ERLs vyslat zástupce již do základní skupiny a poprat se s akreditovanými (Francie, Německo, Španělsko, NLC, Polsko), po prvním týdnu člověk s povzdechem vzpomene na Barcelonu či Iron Wolves, kteří se z play-inu nedostali po prohrách s Bifrostem a Karmine Corp, ale určitě by měli výrazně větší šanci míchat kartami v základních skupinách. Crvena Zvezda, Team Phantasma i Atleta esport působí naprosto bezradně. 

Pokud by se jakýkoliv z těchto týmů alespoň dostal z play-in fáze, budeme všichni rádi, že statečně bojují dál, když si své místo mezi elitou vysloužili a nad výsledky mávneme rukou. Ve mě ale stále zůstává přesvědčení, že garantované místo by měly mít pouze týmy nejlepší pětice evropských soutěží. Jak můžeme vidět v momentálním ročníku, je to záruka kvality, která nezklame a tyto ligy jsou pořád o mílové kroky dál.

Úroveň EU Masters nadále stoupá

EUM jsou již od svého začátku mojí obrovskou srdcovkou. V rámci své lásky k fotbalu i dalším globálním sportům je pro mě koncept Ligy Mistrů v League of Legends neskutečně atraktivní záležitostí. A teď k tomu ještě přidejte, jakým fofrem se druhá nejkvalitnější evropská soutěž po LEC posouvá. 

Je již víceméně pravidlem, že vítězní hráči i výrazné mladé hvězdy míří následující split právě do nejvyšší kontinentální soutěže, nyní ale přichází trend návratu velkých hvězd do regionálních lig a s ním i jejich účast v EUM. Je to logické, lolesport se vyvíjí a hráči již mají kde dohrávat své kariéry, či rozšiřovat své portfolio úspěchů, platy v akreditovaných ERLs se přibližují LEC, herní kvalita také. 

A letos? Vítěz Worlds po boku Fakera Haru, legendární Rekless, záplava hráčů s letitými zkušenostmi z nejlepších světových organizací. EU Masters už nejsou jen soutěží pro akademie a nové talenty, či pro hráče, kteří prostě nemají na posun dál. Playoff bude herní kvalitou či jmény zúčastněných skvělým zážitkem. A ano, bude líp.

Program základních skupin pokračuje ve čtvrtek 21.4. od 17 hodin, všechny zápasy lze sledovat s českým komentářem na Twitchi Hitpointu.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter Crvena Zvezda Esports
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč