CS2

MATYS s fnatic v Abú Dhabí útočí na první offline trofej

MATYS s fnatic v Abú Dhabí útočí na první offline trofej
7. 6. 2024
  |  

Angažmá ve fnatic je pro MATYSe plné premiér. Zatímco v březnu vyhrál svůj první turnaj v mezinárodní sestavě, jeho aktuální tažení turnajem YaLLa Compass 2024 je premiérou před světovým publikem. Tu zažívá díky odstoupení Cloud9, kteří nedisponují aktivní soupiskou a z turnaje byli vyškrtnuti. Přesto se fnatic přes skupinu B dostali až do play-off a budou usilovat o svou první offline trofej v této sestavě.

K rychlému pětidennímu turnaji se celky musely vypravit až do dalekého a věčně teplého Abú Dhabí. Osmička startujících čítala kromě fnatic jména jako Astralis, Complexity, ENCE, FURIA či HEROIC, pro tým vedený IGL bodyym se tak jednalo o další obrovskou výzvu. Nejen že dosazení za Cloud9 přineslo časový press v přípravě na tento turnaj, ale zároveň znamenalo třetí možnost představení se na offline turnaji.

A tuto možnost fnatic chytili za pačesy. Na úvod turnaje sice prohráli ve skupinové fázi BO1 souboj s BetBoom výsledkem 7:13 na mapě Ancient, poté se však jejich výsledky razantně zlepšily. V systému zápasů BO1 každý s každým  ještě první den přehráli Eternal Fire na Infernu 13:5, o den později na stejné mapě ještě zlepšili svůj výkon proti Complexity a vyhráli 13:3. Drobný zádrhel přišel v zápase s FURIÍ, který se odehrával na Dust 2 a fnatic v něm i přes snahu o comeback prohráli těsně 11:13. O svém postupu tak museli rozhodnout proti BIG. Německou organizaci fnatic vyzvali na Infernu, kde se opět dostali do skvělé formy a soupeře zdolali 13:10. 

Tři výhry fnatic stačily na postup mezi nejlepší šestku z třetího místa skupiny B, před nimi skončili pouze oba kati této sestavy, tedy FURIA a BetBoom. Ve skupině A ale bylo také pořádně dusno. Největším překvapením byl výkon The Mongolz, kteří si z offline prostřední nedělali starosti a pěticí výher v řadě si zajistili postup do play-off nejrychlejším možným způsobem. Jediný zápas  prohráli s Astralis, jejichž výkony sice ztroskotaly na týmech Sashi a NIP, přesto však rovněž stačily na play-off. 

Z druhého místa skupiny A postoupil čtvrtfinálový soupeř fnatic, švédská organizace Ninjas in Pyjamas. Jejich střetnutí na stagi Space 42 Areny vzdáleně připomene někdejší časy neutuchající slávy těchto dvou celků, které se ale v porovnání s dřívějškem dřží ve světovém rankingu trochu níž. Zápas o postup do semifinále proti FURII započne již dnes od 18:00 a můžete jej sledovat na streamu pořadatele v anglickém jazyce. Pozvánkou na střetnutí fnatic s NIP mohou být i výkony MATYSe, který i v offline prostředí potvrzuje své kvality a znovu patří mezi opory týmu. Statisticky nejlepším střelcem je ale dánská posila blameF, který s hodnocením 1.35 po skupinové části vládne individuálním statistickým celého turnaje.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.