CS:GO

Lotyšský mistr z Antverp broky a NiKo v TOP 20 za rok 2022 chybět nebudou

Lotyšský mistr z Antverp broky a NiKo v TOP 20 za rok 2022 chybět nebudou
14. 1. 2023
  |  

Jen málo hráčů se do TOP 5 v éře Counter-Strike: Global Offensive dokázalo probojovat hned pětkrát, vedle jmen jako s1mple nebo dev1ce se po letošním odtajnění žebříčku zapisuje i bosenský střelec NiKo. Pětadvacetiletého tahouna týmu G2 se nakonec nepovedlo překonat vítězi belgického Majoru brokymu, pro kterého je i šestá příčka dosavadním maximem.

Pozorným čternářům jistě neunikla série zabývající se žebříčkem TOP 20 hráčů dle stránky HLTV.org za rok 2022. V úvodním článku jsme, po vzoru velikána na poli Counter-Striku, představili Jama s yuurihem, kteří si na základě počínání v loňském roce vybojovali dvacáté a devatenácté místo. První zápis na výsluní po nich přidali Spinx s frozenem, naopak b1t s YEKINDAREM si došli pro druhé, potažmo čtvrté, umístění na Olymp světové scény. Premiéra mezi nejlepší dvacítkou to nebyla ani pro huNtera s rainem, kteří se vyhoupli do první poloviny druhé desítky osazenstva. Navzdory absenci velkých titulů se v žebříčku objevil i blameF, kterého doplnil talentovaný Twistzz. První desítku hráčů pro sezonu 2022 uzavírají KSCERATO se stavnem, před které se dostala mladá dvojice ropz a m0NESY. Před branami nejlepší pětky jen těsně uvízl ve svém druhém přestavení v TOP 20 broky, NiKo naopak mezi pět nejlepších jmen zavítá již popáté.

Místo 6. - Helvijs "⁠broky⁠" Saukants (21 let, FaZe)

Sniper z Pobaltí se mezi nejlepší dvacítku hráčů dokázal probojovat již loni, tehdy uzavíral výčet světové špičky na dvacáté pozici, za výkony v průběhu roku 2022 si ale vysloužil umístění v nejlepší šestce. Vzhledem k absenci většího počtu lotyšských hráčů na mezinárodní scéně je jasné, že pro bezmála dvoumiliónovou zemi se jedná o dosud nejlepší umístění v TOP 20. Broky je dalším z "dětí" FPL, který se z lotyšského rybníčku velmi rychle přes týmy Wolsung a Epsilon propracoval až do FaZe. Kariéra brokyho na kompetetivní scéně tak nečítá mnoho angažmá, není ani nikterak dlouhá, o úspěchu ale není pochyb. Právě do sestavy FaZe přišel broky v září roku 2019 a od té doby je tichým zabijákem nepozorných soků. S počtem čtyřiasedmdesáti vyhraných 1vX situací je aktuálně nejlepším clutchujícím hráčem světa, s rozdílem K/D +718 pak čtvrtým jménem v tomto oboru. Vlastní mu jsou i stabilní výkony, díky kterým se broky vyšplhal až na šestou pozici, celkový raiting 1.16 umocňuje rating 1.15 z důležitých zápasů a hodnocení 1.19 ze zápasů proti nejlepším pěti týmům světa. Z hlediska killů svým oblíbeným AWP se sice drží na průměru 0.36 zabití za kolo, navzdory této skutečnosti ale stále platí za nebezpečného odstřelovače. Čtyři tituly z velkých turnajů jsou v poličce FaZe právě díky obrovskému přičinění jednadvacetiletého snipera, který se, až na dva turnaje, stabilně držel mezi nejlepší trojkou ve svém týmu.
Na Majoru v Antverpách se broky stal prvním lotyšským vítězem této trofeje I Zdroj: dust2.us
Detailní popis brokyho počínání v sezoně 2022 již brzy.

Místo 5. - Nikola "⁠NiKo⁠" Kovač (25 let, G2)

Hráč, kterého snad ani není třeba představovat. NiKo v žebříčku TOP 20 nechyběl od roku 2016, kdy obsadil jedenáctou pozici. Jen těsně za hranicí nejlepší desítky zůstal ještě v roce 2019, ve všech ostatních případech byl vždy mezi nejlepší čtyřkou. Letošní páté místo je tedy třetím nejhorším umístěním pro pětadvacetiletého rodáka z bosenského Brčka, tato skutečnost je v porovnání s některými ostatními hráči až absurdní. Rok 2022 se celku G2 příliš nepovedl, NiKo však ve všech důležitých turnajích byl jedním z pilířů úspěchu, v pěti hlavním eventech k tomu obsadil první příčku z hlediska ratingu ve svém týmu. NiKo byl jedničkou i v udělování poškození, s DPR přesahující hranici 87 HP je nejlepším v tomto oboru. Pozadu nebyl ani v ostatních směrech, celkový rating 1.22 odpovídá celkové páté příčce, stejně jako hodnocení 1.33 za CT stranu. U ratingu zůstaneme i nadále, za teroristickou stranu si během sezony vytvořil průměrné hodnocení 1.10, což z něj činí šestého nejlepšího útočícího hráče světa, stejnou pozici zaujal s ratingem 1.19 v zápasech proti nejlepším deseti týmům. Navzdory nepřesvědčivým týmovým výsledkům se NiKovi povedlo dosáhnou čísla 1.31 v otázce dopadu na hru, případně rozdíl K/D +431. Jednotlivé statistiky, které ční za tímto odchovancem týmu iNation, jsou více než přesvědčivé, absence týmového úspěchu jej ale odsoudila k "pouhé" páté příčce.
Po protrápené sezoně s G2 NiKo zvedl nad hlavu trofej z BLAST Premier World Final I Zdroj: Michal Konkol
Souhrn výkonů NiKa a týmu G2 za uplynulou sezonu připravujeme.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org
   
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.