League of Legends

Los EUM skupin: Random změří síly s francouzským mistrem a katem Entropiq

Los EUM skupin: Random změří síly s francouzským mistrem a katem Entropiq
8. 4. 2022
  |  

I po vypadnutí Dreedyho či Entropiq je na EU Masters stále komu fandit. Ve skupinové fázi se totiž představí vicemistr Španělska Random se svými BISONS, v Crvene Zvezde zase nastupuje slovenský topař Wondro.

Evropské regionální ligy letos získaly i díky boostu a restrukturalizaci od Riot Games ještě větší pozornost. Také právě proto by nikomu neměl utéct turnaj EU Masters, který v posledních letech nabírá raketově na prestiži a sledovanosti. Tato akce zrodila několik budoucích LEC hvězd, pro konkrétní příklady nemusíme chodit ani daleko za naše hranice.

Český ADC hráč Carzzy s německou organizací BIG celý turnaj v létě 2019 vyhrál, načež split poté přijal nabídku od MAD Lions, se kterými dvakrát slavil titul LEC. Rok 2021 na EUM patřil v obou případech Karmine Corp, francouzská organizace od té doby do hlavní evropské soutěže vyslala hráče typu Adam, Cinkrof, Targamas nebo xMatty.

Bohužel pro české fanoušky, kvalifikační fází neprošli naši zástupci eSuba a Entropiq. Druhý jmenovaný tým sice skončil ve skupině druhý, ale následné play-off nezvládl s německými Unicorns of Love. Ve stejné fázi to nevyšlo ani Barceloně, kde zase nastupuje český topař Dreedy.

Pokud však rádi fandíte domácím hráčům, zoufat nemusíte. Skupinovou fázi totiž mají jistou BISONS ECLUB ze Španělska s českým midlanerem Randomem v čele. Nenápadná organizace zažila dobrou sezónu, dostala se až do finále LVP, ale tam nestačili na dobře hrající Fnatic TQ. Za Crvenou Zvezdu, esport tým slavného srbského fotbalového klubu, zase hraje toplaner Wondro ze Slovenska. Rozhodně se bude tedy na co dívat.

Rozlosování skupin na EU Masters I Zdroj: Riot Games

Random může pomstit Entropiq a eSubu

Pozornost Čechů bude upřena zřejmě na skupinu D. Právě tam byli nalosováni BISONS, které rozhodně nečeká lehký úkol. Favoritem skupiny bude LDLC OL, francouzský šampion, kde nastupuje například bývalý LCS midlaner Eika. Organizaci se povedlo ukončit domácí dominanci Karmine Corp a získat první LFL trofej do své sbírky. Mimochodem, LDLC na jaře 2020 celé EUM ovládli a letos rozhodně patří mezi velké favority. A kdo ž za ně tenkrát nastupoval? Vetheo, největší objev letošního LEC a tahoun Misfits.

Randoma čeká také souboj s Unicorns of Love. Německý tým zatím za 8 zápasů ani jednou neprohrál, má také kladné skóre 4-0 s českými organizacemi. Ve skupině totiž dvakrát jasně přehrál eSubu a poradil si i s Entropiq v následném play-off, kde ukázal velké zkušenosti v mid a late game.

Skupinu uzavírají italští Atleto Esport. Nová organizace, která aktuálně zažívá svůj první split. A velmi povedený, domácí soutěž totiž ovládli, když 3:0 přehráli Macko – Čechům již dobře známý tým, když dvakrát porazil Entropiq v play-in fázi.

Rekkles proti třem mistrům 

Back to back šampion Karmine Corp si musel svou účast ve skupinové fázi vybojovat v play-inu. Trošku překvapivé, ale realita, když se na domácí scéně tolik nedařilo. Kvalifikací však Rekkles a spol prošli bez ztráty zápasu a nyní už mohou v klidu přemýšlet nad nalosovanými soupeři.

Francouzský gigant však byl ve čtvrtém výkonnostním koši a tak všichni doufali, aby se jim při losu vyhli. Černého Petra si nakonec vzali německý mistr GamerLegion, britsko-skandinávský šampion X7 Esports a nejlepší organizace Řecka Team Phantasma.

Zejména v X7 Esports lze najít zajímavá jména na soupisce. Dlouholetí sledující si musí pamatovat supporta kaSinga, bývalého hráče organizací jako H2k, Team Vitality nebo Splyce. Jedna ze stálic profesionální scény našla v posledních letech zaslíbení na scéně Evropských regionálních lig, v tomto splitu slavil titul z NLC, o půlroku předtím zase ve Španělsku. Roster navíc doplňují dva Korejci Haru a Tempt, kteří mají zkušenosti z LCK.

Crownshot proti Beanovi ve skupině smrti

Pokud hledáte skupinu smrti, je kandidát jasný. V „céčku“ k sobě byli nalosováni Bifrost, Fnatic TQ, Team BDS Academy a Team Esca Gaming. K vidění bude velmi zajímavý souboj ADC Crownshota (ex Team Vitality, SK Gaming) a Beana, který na posledním Worlds musel zachraňovat roster Fnatic po nečekaném odjezdu Upseta.

Ve čtveřici je také Bifrost z NLC, což je zajímavá organizace, která hravě přehrála Barcelonu 2:0 a překvapivě na úkor nich postoupila do základní fáze. Skupinu uzavírá vicemistr z Polska Team ESCA Gaming.

Slovenské želízko v ohni – Wondro

Na EUM se také představí slovenský zástupce. Toplaner Wondro nastupuje od letošního roku za esport divizi fotbalového klubu Crvena zvezda, v minulosti sbíral zkušenosti za týmy jako eSuba, Repre Gold nebo Valiance. 

V Srbsku zvládl ovládnout celý split a díky tomu, že balkánská liga má přímého zástupce ve skupinách, se tak představí na velké stage. Ani jeho však nečeká nic lehkého - polští AGO Rogue jsou bývalý šampion, Eintracht Spandau je německá dvojka a Vitality.Bee zase druhý tým slavné organizace.

Rozlosování prvního hracího dne 14. dubna I Zdroj: Riot Games
Skupinová fáze začíná 14. dubna, tradičně se každý s každým utká dvakrát, dále postupují dva nejlepší. 

Zápasy lze sledovat na Twitch kanále Hitpoint.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.