Dota 2

Lima Major 2023: Skupinová fáze je u konce, SabeRLight- a skiter postupují dále!

Lima Major 2023: Skupinová fáze je u konce, SabeRLight- a skiter postupují dále!
27. 2. 2023
  |  

Čtyři dny lítých bojů o postup do vyřazovací části jsou za námi. Urodilo se pár překvapivých umístění, pro tuzemské fanoušky je však důležité, že Čech SabeRLight- a Slovák skiter pokračují v turnaji i nadále a stále si drží šanci na celkové vítězství.

Nejdříve rychlá rekapitulace: skupinová část Lima Major 2023 se odehrávala ve formátu single round-robin a každá z odehraných bitev byla Best of 2. V každé skupině bylo po devíti týmech, z nichž první čtyři nejlepší postupují do horní části vyřazovacího pavouka, pátý a šestý tým do dolní části a zbytek na turnaji končí.

Obě dvě skupiny nakonec dokázaly ovládnout týmy ze západoevropského regionu. Bývalý tým českého midaře BOOMa, Gaimin Gladiators, ukořistil první příčku ve skupině A, kde za sebou nechal organizace jako Team Spirit, Evil Geniuses, PSG.LGD nebo Tundra Esports, za které momentálně hraje slovenský carry talent skiter. Skiter a jeho spoluhráči jen těsně skončili na šestém místě tabulky. Konec na majoru tak nebyl daleko a vítězové loňského The International se musí do příštích dnů velmi zlepšit, chtějí-li pomýšlet na nejvyšší umístění.
Ve stejné skupině nakonec na turnaji skončil tým TSM, který čeští a slovenští fanoušci dobře znají. Barvy této organizace ještě v loňském roce hájil český offlaner SabeRLight-. Po neúspěchu na The International 2022 byl však přinucen odejít a přidat se k novému zástupci severoamerické Dota 2 scény, organizaci Shopify Rebellion, která pod svá křídla vzala většinu vyhozené soupisky Evil Geniuses.

A SabeRLight- si minimálně v Limě polepšil. Společně se svými spoluhráči dokázal obsadit třetí místo ve skupině B a zajistit si nasazení v horní části vyřazovacího pavouka. Jak již bylo řečeno i tuto skupinu ovládla organizace západoevropského regionu, již tradičně výborně hrající Team Liquid. Největší překvapením „béčka“ je zřejmě konec týmu BetBoom, za který hrají největší ruští talenti.

Skvělou zprávou pro domácí fanoušky v dálném Peru je fakt, že v obou skupinách dokázaly uspět týmy, které mají peruánské soupisky: Evil Geniuses a beastcoast! Hráči Evil Geniuses si díky skvělým výkonům ve skupině A dokonce zajistili nasazení v horní části vyřazovacích bojů.

Diváci i hráči se tak v nadcházejících dnech mohou těšit na jistě fenomenální atmosféru v Areně 1, kdy fanoušci poženou své domácí oblíbence za slávou.

Preview vyřazovací části vám na webu Sazka Esport přineseme již zítra!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.