Dota 2

Lima Major 2023: Skiter na turnaji končí! Obhájci The International neuspěli proti čínským legendám.

Lima Major 2023: Skiter na turnaji končí! Obhájci The International neuspěli proti čínským legendám.
2. 3. 2023
  |  

Trnitá cesta na major v Peru měla pro tým Tundra Esports zřejmě své opodstatnění. Po prohře 1-2 proti nejsilnějšímu čínskému týmu na turnaji, Team Aster, opouští skiter aspol. turnaj hned v prvním kole dolní části vyřazovacího pavouka.

Zvítězit na The International není pro každého. V momentě kdy jako hráč zvednete bájnou trofej Aegis, stáváte se nesmrtelným. Hráčům Tundra Esports se to loni povedlo. Skiter se stal prvním slovenským hráčem, který kdy tento prestižní event vyhrál. Po tak náročném tažení a psychicky jistě vyčerpávajícím vítězství mnohdy přichází herní kocovina.

Skiter a jeho spoluhráči si zřejmě zažívají podobné. V základní části zimní tour DPC 2022/2023 se týmu nedařilo natolik, jak se čekalo. Nakonec si hráči museli projít nelítostnými tie-breaker zápasy, které trvaly dlouhé tři dny! Tundra Esports, Entity a OG se mezi sebou neustále vzájemně předháněli, kdo postoupí na závěrečný major zimní sezóny v jihoamerickém Peru. Tým Tundra Esports nakonec (společně s týmem Entity) uspěl.

Následovala skupinová fáze majoru v Limě. Hráči Tundry ve skupině nevypadali příliš sehraně, jejich agresivní a téměř bezchybný styl z posledního LAN eventu, vítězného TI2022, nebyl k nalezení. S odřenýma ušima pokračovali z posledního postupového místa skupiny A do vyřazovacích bojů: a to do dolní části pavouka, kde každý prohraný zápas znamená cestu domů. A jak se ukázalo, přesně to bylo osudem týmu Tundra Esports.

Soupeřem skitera a jeho spoluhráčů se nakonec stal čínský gigant Team Aster, za který hrají tak zvučná jména jako Monet či Boboka. Team Aster včera prohrál 0-2 proti jinému západoevropskému týmu, Gaimin Gladiators, dnes však jakoby nastoupil jiný tým. Hráči Tundry nedokázali hned v první hře takřka jakkoliv reagovat, skiter na hrdinovi Lifestealer neměl de facto žádný dopad na hru. Znovu se ukázalo, jak velmi silný je v momentálním patchi hrdina Nature's Prophet a jak oslabující je, že hráči Tundry ho nehrají. Carry hráč Aster, Monet, s ním totiž naprosto první hru ovládl.

Následovala jiskra naděje, když v dlouhých 51 minutách tým Tundra Esports dokázal zvítězit ve druhé hře, přičemž skiter a jeho partner z midu Nine na tom měli lví podíl. Rozhodující hra však nezačal dobře již od draftu. Skiter si picknul hrdinu Gyrocopter a dostal rovnou dvakrát vycounterováno hrdiny Drow Rangers a Templar Assasin, která zároveň skvěle vycounterovala i mid lane proti Zeusovi, kterého měl Nine.

Hráči Tundry sice dokázali zvítězit na killy, v team fightech a celkové dominanci na mapě však nakonec neměli šanci. Po 49 minutách tak naděje týmu Tundra Esports definitivně vyhasla. Obhájci The International 2022 a jedni z největších favoritů Lima Major 2023, na turnaji končí.

Končí tak jedno ze dvou českých a slovenských želízek v ohni. SabeRLight- se svým týmem Shopify Rebellion včera porazil Team Spirit 2-1 a momentálně je v semifinále horní části vyřazovacího pavouka, kde se utká s prozatím nejlépe hrajícím týmem na turnaji, Team Liquid!

Zdroj úvodní fotografie: Tundra Esports

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.