Dota 2

Lima Major 2023: Gaimin Gladiators ovládli finále proti Team Liquid!

Lima Major 2023: Gaimin Gladiators ovládli finále proti Team Liquid!
6. 3. 2023
  |  

První letošní major je u konce a korunován byl severoamerický tým působící v západoevropském regionu, Gaimin Gladiators! Ve finále dokázali dominantně porazit oslabený Team Liquid 3-0. Překvapením turnaje na třetím místě se stal tým Talon Esports, český offlaner SabeRLihgt- skončil čtvrtý.

Od začátku turnaje se jednalo o dva nejlépe hrající týmy: Gaimin Gladiators a Team Liquid. Dvě organizace ze západoevropského regionu, které v letošním roce patří mezi top 3 týmy na světě. Oba dva týmy dokázaly ovládnout základní část, když obsadily první místa v obou skupinách. Následovala krasojízda horní částí vyřazovacího pavouka, kde na sebe oba favoriti na vítězství majoru poprvé narazili ve finále horní části vyřazovacího pavouka. Už tehdy zvítězili hráči Gaimin Gladiators 2-0, už tehdy však Team Liquid nehrál v kompletní sestavě.

Snový průběh turnaje totiž v pátek narušila zpráva, že pozice čtyři Team Liquid, naprosto fenomenálně hrající Boxi, musí turnaj ze zdravotních důvodů opustit. Na jeho místo nastoupil jako stand-in Jabbz, který momentálně působí v Team Liquid jako analytik. Jednalo se tak o zásadní oslabení jednoho z největších favoritů na vítězství. I přes tento zásadní týmový defekt však Team Liquid dokázal komfortně zvítězit 2-0 ve finále dolní části vyřazovacího pavouka nad posledním zástupcem jihovýchodního asijského regionu, Talon Esports.

Hráči Talon Esports si ve skupině dokázali zajistit čtvrté místo a tedy nasazení do horní části vyřazovacího pavouka. Příliš dlouho se v ní však neohřáli, protože okamžitě putovali dolů po prohře 2-0 s Team Liquid, který jim na turnaji zdá se byl osudným. Následovala však fantastická cesta dolní částí pavouka, kde za sebou nechali takové týmy jako HellRaisers, Team Spirit, Entity a nebo Shopify Rebellion. Tým, jehož barvy hájí český offlaner SabeRLight- si jako nováček pro scény zajistil skvělé čtvrté místo.

Dalším velkým úspěchem bylo nejlepší umístění jihoamerického týmu na major turnaji v historii. Organizace Evil Geniuses před turnajem nabrala kompletně novou soupisku složenou hlavně z hráčů peruánské národnosti. Jednalo se tak o domácí tým a atmosféra v aréně to dávala jasně najevo. Domácí miláčci skončili na sdíleném pátém a šestém místě a navždy se zapsali do historie.

Turnaj v Peru však přinesl i několik zásadních věcí, které příliš slavně hodnotit nemůžeme. Hlavním zádrhelem byly velké produkční problémy. Hráči i diváci museli na zápasy mnohdy čekat i s hodinovými zpožděními. Na streamech velmi často vypadával zvuk. Trofej pro vítěze se při oslavách okamžitě rozbila (leč jak později vyšlo najevo, jednalo se o záložní trofej, protože ta hlavní nebyla hotová). Fanoušci v aréně (a toto pro někoho může být negativum i pozitivum) hlavně při zápasech domácích týmů pískali a bučeli (např. při každém smoku druhého týmu), něco na co esport není příliš zvyklý.

I přes zásadní nedostatky se však jednalo o velmi pěkný debut Dota 2 major turnajů v Jižní Americe a vzhledem k obrovskému zájmu se tam nejvyšší kompetitivní scéna jistě brzy vrátí. Následovat bude krátká pauza a naskočení do jarní části DPC tour. Další zastávka? Berlín!

Zdroj úvodní fotografie: GaiminGladiator

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.