CS:GO

Legends Stage: G2 a ENCE jsou ze hry, Monte vyhrálo ukrajinské derby

Legends Stage: G2 a ENCE jsou ze hry, Monte vyhrálo ukrajinské derby
15. 5. 2023
  |  

Vyřazovací část BLAST.tv Paris Major se pomalu blíží, pondělní zápasy mezi týmy se skóre 2:1 a 1:2 nabídly znovu několik překvapení. V turnaji skončili G2 s ENCE a BNE, jistotu postupu naopak mají hráči Monte s týmem Liquid a GamerLegion.

Po úspěšných víkendových sériích bylo jasno o postupujících se záznamem 3:0, tedy Vitality a Heroic, pondělní utkání pak odhalila širší složení play-off. Naopak po nedělních přestřelkách pro týmy s výsledkem 0:2 jásali fanoušci, kteří ve svých pickems na pozici 0:3 dosadili celky 9INE a FURIA. Třetí den Legends stage pak přinesl sérii několika překvapivých výsledků. V ranním duelu NiP porazili vítěze základní skupiny z ENCE a vysloužili si účast v poslední BO3 sérii o postup do vyřazovacích bojů. Švédská organizace se mohla spolehnout na týmový výkon, vůbec nejlépe se pak na serveru dařilo Brollanovi.

Jen málokdo by před tímto turnajem očekával výsledkové tápání hráčů FaZe, sestava vedená karriganem byla po prohrách s Heroic a Into the Breach na pokraji vypadnutí, výhra s 9INE jim ale zajistila duel s Bad News Eagles, kteří byli jejich katy na brazilském IEM Rio Majoru 2022 a evropských RMR na cestě do Paříže. S FaZe to nevypadalo vůbec dobře, když prohráli svůj Overpass 3:16, soupeřovu Mirage navíc opanovali až v prodloužení. Ani koncovka rozhodujícího Inferna nebyla pro světové trojky procházkou růžovým sadem, díky exit-fraggům z osmadvacátého kola ale v závěru využili ekonomické krize soupeře a s výsledkem 16:14 postupují mezi týmy se skóre 2:2.

Pohlednou a rychlou hitparádu pak přinesl ukrajinský souboj mezi favoritem z NaVi a Monte. Sestava vedená bývalým hráčem Natus Vincere, Viktorem "sdy" Orudzhevem, nejprve překvapila čtvrtý tým světa na Anubisu, který Monte opanovali 16:12, NaVi si poté ani neškrtli na vlastním map picku v podobě mapy Nuke, kde tým kolem s1mpla uhrál pouhé dva body a zítra tak musí bojovat o přežití s FaZe.

 



Blok zápasů pozdního odpoledne odstartovala vcelku jednoznačná série mezi týmy Liquid a Into the Breach, severoamerická organizace potvrdila svou mapu Overpass 19:17 díky pětatřiceti killům svého snipera oSeeho, který zvládl v sedmém kole opanovat situaci 1v3 a i v dalších minutách potvrzoval stoupající fazónu. Třiadvacetiletý odstřelovač byl k nezastavení i na Anubisu, který tak jeho záslouhou celek Liquid opanoval 16:9 a zajistil si postup mezi nejlepší osmičku. Naopak britské jádro ITB si o postup zahrají zítra.

Naopak G2 už o nic hrát nebudou. Poslední Major v CS:GO měl být turnajem, na kterém NiKo konečně pozvedne pohár nad hlavu, jeho sen se ale rozplynul. Proti byli hráči z fnatic, kteří na úvodním Infernu sice dovolili comeback soupeře z 4:11 na konečných 19:16 z pohledu G2, vlastní volbu v podobě Ancientu ale navzdory nevýraznému výkonu nicoodoze opanovali 16:11. Šlo se tak na rozhodující Vertigo, New York byl však poslední destinací, která se do itineráře G2 na tomto turnaji podepsala. Nicoodoz tentokrát vyškolil soupeře se sedmadvaceti killy a neviditelné výkony m0NESYho a NiKa byly nevyhnutelným předpokladem k neúspěchu, Vertigo si tak fnatic vzali poměrem 16:13 a zítra si zabojují o místo mezi elitou.
 
O posledním postupujícím z dnešního hracího dne se rozhodovalo v duelu mezi Apeks a GamerLegion. Parta slovenského střelce STYKA, kterému to na turnaji lepí, nedokázala navázat na předchozí úspěchy a po prohře 6:16 na svém Ancientu museli vzít mapu soupeři. Opak se ale stal pravdou. Apeks nezvládli svou CT stranu Overpassu a čtyři kola za útok stačila pouze na kosmetickou úpravu výsledku, GamerLegion vyhráli na své mapě 16:9 a radují se z postupu do poslední fáze turnaje.

Úterní program týmů se skóre 2:2 (BO3):

  • 11:30 -  FaZe vs. NaVi
  • 15:30 -  fantic vs. Into the Breach
  • 19:30 -  Apeks vs. NiP

Postupující do playoff (3:0): Vitality, Heroic
Postupující do playoff (3:1): Monte, Liquid, GamerLegion

Zápasy posledního Majoru v CS:GO je možné sledovat na Twitch kanálech BLAST a BLAST Premier.  

Zdroj úvodní fotografie: BLASTtv / Twitter 

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.