League of Legends

LEC Week 3: Týmy hrají o postup do skupinové fáze, špatně mohou dopadnout Excel i Fnatic

LEC Week 3: Týmy hrají o postup do skupinové fáze, špatně mohou dopadnout Excel i Fnatic
4. 2. 2023
  |  

Den D, nebo-li spíše třikrát Den D je tady. Úvodní část nového formátu LEC Winter Splitu se blíží ke konci, organizacím zbývá odehrát poslední tři zápasy. Co fanoušky čeká?

Tři nabité týdny akce a pestrý program pro týmy. Zatímco dříve by v této fázi splitu stále o moc nešlo, nyní se rozdávají postupové karty do následující části. Dva týmy si po odehrání posledního zápasu mohou vzít pauzu, protože split pro ně předčasně končí. Přišly by navíc o cenné zkušenosti v BO3, potažmo BO5 zápasech.

Dosavadní průběh je jedno velké překvapení. Téměř jistý postup mají organizace jako SK Gaming a Team BDS, které mimo jiné hrají výborně a jejich postavení je zasloužené. Naopak favorité typu Koi, Fnatic či Excel se trápí. Vzhledem k současnému rozložení tabulky je možné, že minimálně jeden z vyjmenovaných týmů skončí po úvodních šesti zápasech.

Nejhorší výchozí pozici mají Excel, kde působí také Patrik. Organizaci se sice podařilo složit zajímavý roster, ale zatím vůbec nefunguje – stačil na jedinou výhru, což znamená poslední dělené místo s Astralis. Britský celek čeká postupně Heretics, SK Gaming a Vitality, proti všem se bude bodovat těžko vzhledem k tomu, jakou formu Patrik a spol. mají.

Výkony neoslňují zatím ani Fnatic. Roster se trápí, téměř nikdo nesnese přísnější měřítka. Kritika jde zejména směrem na Rhuckze,  portugalský support dostal šanci díky dobrému představení na play-in Worlds, ale v LEC podobné výkony neukazuje. Rekkles navíc celý týden trénuje v soloQ supporty, což logicky spustilo spekulace, zda se nechystá výměna. V academy rosteru Fnatic TQ nastupuje Bean, který by mohl jeho místo zaujmout.

Vzhledem k výkonnosti výměna dává smysl sama o sobě, je umocněná ještě navíc tím, jaká je současná meta. V LCK či LPL se na roli supporta objevují champové typu Jhin, Kalista či dokonce Twitch. Všechno postavy, které Rekkles hraje celou kariéru – jenom by je nyní zkoušel v jinačí roli. Informace o změně je pouhá spekulace a zda skutečně k swapu dojde se fanoušci doví až v prvním sobotním zápase.

Fnatic nastoupí proti MAD Lions, Astralis a SK Gaming. V současnosti mají skóre 2-4 a podle propočtů by k postupu do další fáze měla stačit alespoň jedna výhra, která by proti některému ze soupeřů mohla přijít.

Dojde také na duel dvou bývalých spoluhráčů Humanoida a Carzzyho. ADC je ze všech Čechů v lize na tom nejlépe, MAD Lions hrají solidně a postupně se zlepšují. Roster vypadá dobře složený a rozhodně má ještě další potenciál. Výsledek 4-2 znamená druhé dělené místo a téměř jistotu postupu. V zápasech s Heretics, Fnatic a G2 půjde spíše už jenom o co nejlepší nasazení.

Lídrem tabulky jsou Vitality, kde nastupuje slovenské ADC Neon. Francouzská organizace je zatím nejlepším týmem, krom jedné porážky s SK porazili všechny své soupeře a výkony jsou přesvědčivé. Perkz působí jako znovuzrozený, ale největší pozornost na sebe strhává Bo. Čínský jungler mechanicky oslňuje týden co týden a právě on je obrovskou zbraní, kterou Vitality mají. Zatím působí jako nejlepší transfer z celé ligy. Jeho a spoluhráče čekají Koi, BDS a Excel. 
Week 2 standings, do skupinové fáze postupuje 8 týmů

Co sledovat

Sobota, 4. února
  • 19:00 – Heretics vs. Excel
  • 21:00 – Fnatic vs MAD Lions

Neděle, 5. února
  • 18:00 – SK Gaming vs. Excel
  • 20:00 – MAD Lions vs. Heretics

Pondělí, 6. února
  • 20:00 – Fnatic vs. SK
  • 21:00 – MAD Lions vs. G2
  • 22:00 – Vitality vs. Excel

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.