League of Legends

LEC Week 2: BDS a SK Gaming pozitivním překvapením, trápí se Patrik i Humanoid

LEC Week 2: BDS a SK Gaming pozitivním překvapením, trápí se Patrik i Humanoid
31. 1. 2023
  |  

Šest z devíti zápasů je odehráno. LEC tabulka se začíná vyjasňovat, týmy mají poslední šanci na to získat co nejlepší postavení a umístit se v top 8 premiérového Winter Splitu.

Probíhající split zatím přináší mnoho neočekávaných výsledků. Velká chvála míří směrem do SK Gaming, od nenápadné organizace se příliš nečekalo. Mnoho analytiků je dávalo na jedno z posledních míst tabulky, ale současné výkony z nich dělají spíše černé koně soutěže.

I s posledním zápasem minulého týdnu mají skóre 4-0, od výhry proti Heretics nastartovali své motory a postupně za sebou nechali G2, Vitality i KOI. Prvním jmenovaným týmům dokonce sebral neporazitelnost, kterou se jako jediní mohli pyšnit. 

Výhry však nejsou náhodné, upsety provázely vždy skvělé výkony, zejména od botlinky Exakick a Doss. SK Gaming během offseason vzali duo z LDLC OL, jednoho z nejlepších francouzských týmů, a vyplatilo se.

Dvojice po krátkém oklépání působí mazácky, v poslední výhře proti Koi měl Exakick na Lucianovi skóre 6/0/4 a celý match dělal jednu velkou play za druhou. Aktuálně oba hráči vypadají jako výhra v jackpotu, jejich výkony pak doprovází i zlepšení zbytku – Irrelevant, Markoon a Sertuss drží krok i proti těm největším soupeřům v lize. Organizace si tak užívá skóre 4-2 a dělené druhé místo, které momentálně téměř určitě znamená lock v top osmičce.

Opomenout nelze ani Team BDS. Francouzský celek také patřil mezi velké outsidery, ale i oni mají na svém kontě 4 výhry z 6 zápasů. Zde roster táhne také botlane duo v podobě Crownie + Labrov a i toplane, kde nastupuje Adam. Bývalý hráč Fnatic je známý pro svou agresi, ta mu zatím vychází. Nebojí se brát championy typu Darius a s nimi vyhrávat zápasy, z celé ligy mezi topaři má nejvíce killů a druhý největší podíl zabití svého týmu, tabulce vévodí Evi.

BDS za sebou mají upsety Excel a MAD Lions, třetí výhra Weeku 2 přišla proti Astralis.

České trápení

Vyjma Carzzyho se zatím čeští zástupci spíše hledají. Po šesti zápasech je na posledním místě tabulky Excel, který má jedinou výhru – ta přišla při těsné otočce s BDS. Od té doby samá porážka, včetně od nejslabšího týmu Astralis.

Britská organizace působí slabě, ač jejich roster získal zajímavá jména typu Vetheo, Odoamne či Targamas, herně to nefunguje. Špatná koordinace i mechanicky nepovedené výkony, v zápase proti Astralis měl Excel tři výherní linky, ale nedokázal získat lead ani na jedné z nich. Na Twitteru se mezi experty již hovoří o vyměnení Vethea za Abbedaggeho, který je pod smlouvou, což by mohlo pomoci. Patrik a spol. potřebují nutně rychlou dávku nové energie a impulzu, protože tímto tempem mimo top osmičku skončí oni.

Pouze jedinou výhru ve Weeku 2 mají Fnatic. Nechybělo mnoho a padli i s Excel, ale dokázali nakonec duel zvrátit ve svůj prospěch. Porážka s BDS byla zasloužená, proti Heretics byla populární organizace dlouho ve vedení, ale série chyb je stála výhru. Zaslouženě se tak na roster snáší kritika, support Rhuckz nepůsobí komfortně, jungler RazorK pokračuje ve své nekonzistenci a zbytek týmu také slavnou formu nemá. Aktuálně jsou se skóre 2-4 těsně nad postupem, ale pokud nezískají další výhry, mohou klidně skončit mimo pozice zajišťující skupinovou fázi.

Jediný, kdo může být spokojený, je Carzzy. Nechybělo mnoho a mohl být i 3-0 week, ale organizace padla s dobře hrajícími BDS. MAD Lions mají solidní výkonnost, roster si postupně sedá a vypadá na dobré cestě. Jejich čtyři výhry by měly téměř jistě znamenat jistou účast v další fázi. 

Podívej se na kompletní výsledky na našem Instagramu.
Standings po druhém týdnu LEC
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.