League of Legends

LEC v roce 2024 startuje, na co se fanoušci mohou těšit?

LEC v roce 2024 startuje, na co se fanoušci mohou těšit?
12. 1. 2024
  |  

Offseason je u konce, začíná LoLko. LEC jako první z hlavních soutěží startuje první ze čtyř celkových splitů. S drobnými změnami v systému a jedním Čechem navíc v lize.

Nová aréna, rostery, organizace a ambice. Volno je oficiálně pryč, začíná ostrý start soutěže. Brzy se dozvíme, které přestupy se povedly a v jaké formě kdo do nového splitu přišel. Letos proběhne ve stejném formátu, tedy Winter, Spring a Summer. Nejlepší šestka si to na závěr ještě rozdá o titul celkového šampiona.

U kolegů v LCS přišlo zúžení na osm týmů, nic takového se v Evropě nekoná. Jak už ale bývá pomalu tradicí, složení organizací je opět jiné. Hlavní očekávanou změnou je příchod Karmine Corp. Francouzská organizace je co se týče fanouškovské základy možná jednou z nejsilnějších na světě. Jejich fanbase bude rozhodně slyšet a vidět, zejména na sociálních sítích. Celek odkoupil slot Astralis, Dáni tak LEC po svém nejlepším ročníku opouští.

Pokud hledáte EXCEL, nebojte, nezmizely. Britský organizace, kde působí také duo Čechů Jackies a Patrik, podstoupila merge se španělským týmem Giants. Společně utvoří novou entitu GIANTX. Po jednom splitu je zpátky Rogue. Sice defakto nezmizely, ale půlrok fungovaly pod jménem KOI. Toto spojení ovšem bylo ukončeno a skupina Infinite Reality odkoupila zpátky celý podíl.

Španělský gigant, kde má podíl i fotbalista Gerard Pique, ovšem z LEC nemizí. Spojil se s týmy MAD Lions a Movistar, aby utvořil jednu velkou superoganizaci. V lize budou vystupovat pod názvem MAD Lions KOI. Zbytek soutěže zůstává ve stejném složení.

Welcome, Jackies

A co Češi? Letos získáváme jeden přírůstek. Midlaner Jackies přestoupil senzačně z Entropiq do GIANTX a odehraje svůj první split mezi elitou. Humanoidovi nadále patří midlane ve Fnatic, kde dokonce prodloužil kontrakt až do 2026. Carzzy zvolil návrat do Team Vitality, kde již působil v roce 2022 a zažil tam nejhorší rok kariéry. Znovu se ovšem setkává s koučem Macem, společně oslavili již tři LEC tituly.

Na jejich roster jdou trošku smíšené reakce a podle analytiků patří zhruba poloviny ligy. Výrazně lépe jsou na tom hlavně Fnatic, pro mnoho expertů jsou druhým nejlepším týmem v LEC. Roster zůstává stejný, jenom přišla změna na supportovi, kam dorazil Korejec Jun. Společně s Noahem by měli utvořit silnou dvojku, kterou doplní již sehraná čtyřka.

Role favorita pochopitelně patří G2. Trojnásobnému šampionovi se podařilo udržet celý tým pohromadě. Synergie by měla hrát velkou roli. Obzvlášť na začátku splitu, kdy ještě není plně definovaná meta kvůli novým patchům a zbytek rosteru se musí sehrát.

A kdo s kým hraje?

Právě G2 vykopnou vůbec první zápas LEC 2024. Čekají je BDS, kde přišla jediná změna v ADC roli. Odchod odnesl Crownie, což se setkalo s vlnou nevole na platformě X – pro mnohé byl totiž vůbec nejlepším hráčem rosteru za uplynulý rok.
Českou premiéru odehraje Humanoid. Midlaner nastoupí proti nováčkům Karmine Corp, v době zápasu doporučujeme vypnout sociální sítě. Dojde také na pikantní duel Upseta versus Fnatic, německé ADC v barvách tohoto týmu dlouho nastupovalo a fanoušci jistě pamatují kontroverzní odjezd z Worlds.

Od 20:00 by měli zapnout všichni fandové. Na botlince proti sobě naskočí Patrik s Carzzym, premiéru si odehraje také Jackies. Ten se postaví proti Vetheovi, tehdejší kometě v barvách Misfits, která ovšem v posledních splitech byla spíše vyhořelá.
Den uzavřou MAD Lions KOI proti Team Heretics. Druhý jmenovaný tým vsadil na nostalgickou kartu a v jednom týmu dal dohromady Wundera, Jankose a Perkze. Fanoušci legendárního rosteru G2 mohou se slzou v oku zavzpomínat na památný rok 2019.

Winter Split proběhne v tradičním modelu, tedy utkání od soboty do neděle. Začátek vždy v 17:00. Sledovat můžete na oficiálním kanále LEC či na Hitpoint, pokud preferetuje český komentář.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.