League of Legends

LEC Superweek Preview: Zamotaný víkend před námi, o play-off hraje 9 týmů

LEC Superweek Preview: Zamotaný víkend před námi, o play-off hraje 9 týmů
11. 8. 2022
  |  

V LEC zbývá odehrat tři zápasy základní části. Tabulka je nejvyrovnanější v historii, pouze jediný tým má svou pozici jistou. Co nás o víkendu čeká?

Chystá se jeden z nejzajímavějších LEC víkendů vůbec. Takové rozložení karet před finálovým Superweekem ještě historicky nebylo, vyrovnaná tabulka může projít obrovskými změnami. Pouze poslední Team BDS své postavení už ovlivnit nemohou, zbytek ano.

Může se stát i několik velkých překvapení. V ohrožení vyřazovací části jsou například Fnatic, kteří by tak poprvé ve své historii skončili split předčasně. Jaká je tedy situace v tabulce?
 

1. MAD Lions (10-5)

From zero to hero. Dvojnásobný šampion roku 2021 měl špatný vstup do sezóny, ale ve druhé polovině je zpět na vrcholu sil. Výborná akvizice Nisqyho, geniální forma ADC Unf0rgivena a celkově skvělá synergie týmu posunula organizaci na průběžné první místo. Pokud nepřijde obrovské zaváhání, měli by zlatí lvi udržet nejlepší výchozí pozici do play-off a tedy účast v Upper Bracketu a luxus možnosti vybrat si soupeře.

V cestě jim stojí G2, kteří představují největší výzvu víkendu. Zápas s Astralis je nevyzpytatelný, dánská organizace chytla druhý dech a také oni mohou vybojovat zázračné umístění v play-off. Finálový duel se slabými Team BDS by pak měl být povinný bod k finálnímu součtu.

MAD Lions mají vše ve svých rukou a vítězství v základní části by rozhodně byla skvělá motivace do posledních bojů, ve kterých jde mimo jiné i o nasazení na Worlds.
 
Program: G2, Astralis, Team BDS
 

2. Vitality (9-5)

Dlouho kritizovaný, ale „supertým“ začíná konečně nabírat formu. Trio Alphari, Haru a Perkz funguje velmi dobře a lepší výkony začíná předvádět také botlinka v podobě Carzzyho a Labrova. Povedené zápasy je vystřelili až na druhé místo, tabulka je sice extrémně vyrovnaná, ale na to momentálně historie neptá. Pokud se rosteru povede zakončit víkend dobře, umístí se v kýžené top čtyřce.

Díky zisku devíti bodů by neměli být kompletně ohrožení, ale pár divokých výsledků s kartami může zamíchat hodně. Vitality musí zvládnout duely s SK Gaming a Fnatic, pokud vyhraje, vysoké příčky v tabulce týmu neuniknou. Záverečný zápas s Rogue by pak už měl spíše určit kosmetické umístění.

Zejména duel s Fnatic bude velmi zajímavý. Nejenže se utkají Češi Carzzy a Humanoid, ale také půjde dost možná o zásadní bod pro oba týmy. Tradiční tým a mnohonásobný LEC šampion po případné prohře už dost možná bude mimo nejlepší šestku, což ještě před začátkem splitu bylo nemyslitelné. Vitality na to každopádně momentálně mají a za celý rok 2022 jsou asi v nejlepší formě.
 
Program: SK Gaming, Fnatic, Rogue

3. G2 Esports (9-6)

Horší o vzájemné skóre jsou G2. Úřadující mistr měl dobrý vstup, ale v polovině sezóny si připsal 4 porážky v řadě. Po nich se konečně oklepali a za posledních 6 zápasů mají zisk pěti bodů, který je dostal na současné třetí místo.

Los Jankosovi a spol. příliš nepřál, čekají je těžké duely s MAD Lions a Misfits, oba přímými konkurenty o nejvyšší příčky v tabulce. Záverečný duel s SK Gaming by papírově měli zvládnout, ale poslední dvě klání v BO1 zápase skončili vítězně pro německou organizaci. Nenápadný tým našel recept na G2, který se možná dost bude hodit.

Program: MAD Lions, Misfits, SK Gaming
 

4. Misfits (9-6)

Zajímavý příběh píší také Misfits. Tradiční LEC tým nezažíval příliš dobrý split, světem prolétla zpráva o prodaném slotu, který přeberou Team Heretics. Hráči i realizační tým se navíc tuto skutečnost údajně dozvěděli až z internetu. Obecně nepříjemná situace, po které začali fanoušci i analytici Misfits odepisovat.

Slovy herce Petra Čtvrtníčka a populární reklamy: „Jenomže my jsme řekli ne!“ se Misfits rozjeli do naprosto výtečné formy a čtyřikrát v řadě bodovali, za sebou nechali týmy jako Rogue nebo MAD Lions. Pomohla i změna v jungli, kde pozici Shlatana zaujal Zanzarah, nechtěný hráč Astralis.

Misfits tak podobně jako na jaře vyskočili tabulkou a je z nich tým, který bojuje o dobré nasazení do play-off. Posledně jim trochu došla šťáva a stali se lehkou kořistí ve vyřazovací části. Tomu budou chtít nyní zamezit a důstojně se rozloučit se soutěží, hráči navíc pravděpodobně hrají o svou budoucnost, zatím není jisté, zda si Team Heretics ponechají původní roster nebo vytvoří kompletně nový.

Vethea a spol. každopádně čekají Team BDS, což by měl být povinný bod, a pak dvě velké zkoušky G2 Esports a Fnatic. Díky zisku 9 bodů by něměli být přímo v ohrožení, ale minimálně úvodní výhra nad Team BDS by Misfits měla dodat klid.

 Program: Team BDS, G2 Esports, Fnatic

5. Rogue (9-6)

Rogue tradičně okupují nejvyšší příčky tabulky základní části, nyní jsou vlivem vzájemných duelů až pátí. Od prvního místa je však dělí jediný bod, což opět poukazuje na vyrovnanost tabulky. Ze všech týmů v první polovině mají aktuálně nejhorší formu. Z posledních 5 zápasů mají 4 prohry a to padli i s Astralis či SK Gaming, jediná výhra přišla paradoxně nad MAD Lions.

Larssena a spol. čeká klíčový duel zkraje, který je proti Excel Esports. Ti mají 7 bodů a pokud nad nimi vyhrají, měli by Rogue být více v klidu a play-off si zajistit určitě. Pokud přidají i výhru nad Team BDS a případně i Vitality, mohl by je 3-0 víkend posunout až na ty nejvyšší příčky. Hráči se však musí oklepat ze špatné formy a zabrat v tom nejdůležitějším momentu.

Program: Excel, Team BDS, Vitality
 

6. Excel Esports (7-8)

Velká chvála na začátku splitu možná Excel dohnala. Tým vypadal výborně, předváděl skvělé výkony a hovořilo se o nich jako o černých koních. Jenomže přišel propad a z posledních 8 zápasů pouze dvakrát vyhráli. Přišla i velmi překvapivá ztráta proti Team BDS, která tým může stát účast v play-off.

Excel totiž stojí přesně na hranici, jejich místo je to poslední, které vyřazovací část zajišťuje. Pod nimi se dotírají Fnatic, Astralis i s SK Gaming. Výhodou britské organizace může být právě los. Čeká je sice úvodní těžký zápas s Rogue, ale poté má poměrně hratelné duely právě s SK a Astralis.

Oba celky mohou při „miracle“ runu do play-off postoupit, ale Excel jim může vystavit poměrně lehce stopku. Vzájemné duely pro Patrika a spol. ale nehovoří, zápasy v letním splitu dopadly vítězně pro jejich soupeře.
Zde nás každopádně čeká velký příběh víkendu. Excel jsou známí tím, že jim play-off vždy unikne, pouze na jaře se jim podařilo prokletí zlomit. Nyní se neštěstí může rychle velmi stát znovu.

Program: Rogue, SK Gaming, Astralis
 

7. Fnatic (7-8)

Největší překvapení letního splitu. Druhá nejúspěšnější organizace v Evropě, velké ambice a vyhlášení útoku na titul. Jenomže z toho možná nebude ani play-off. Fnatic tak dost možná okopírují své kolegy ve Španělsku, kteří se ve vyřazovací části také nepředstaví. Na černo-oranžovou organizaci dopadla možná krize na všech úrovních.

Pod velkou kritikou je Humanoid. Český midlaner nepředvádí dobré výkony, někteří zastánci stále argumentují tím, že ožívá ve vypjatých momentech. Pokud to neukáže v následujícím víkendu, bude pravděpodobně na odpis už kompletně. Marek Brázda bohužel působí, že ho hraní ve Fnatic nebaví, demotivace z posledního splitu je stále možná na místě.

Bohužel pro Fnatic je nečeká nic jednoduché, los mají ze všech možná nejtěžší. Nejprve se utkají s Astralis, tedy přímým konkurentem o postup na šesté místo. Dále je čekají dobře hrající Vitality nebo Misfits, oba celky, které jsou v tabulce nad nimi.

Fnatic musí předvést své absolutní maximum, nebo o play-off přijde. Pokud se tak stane, bude to vůbec poprvé v historii, kdy v posledních šestce toto zastoupení neuvidíme.
 
Program: Astralis, Vitality, Misfits

8. Astralis (7-8)

Na jaře byli možná i občas neprávem terčem posměchů, ale dánská organizace chytla druhý dech. Mají stejný bodový počet co Fnatic či Excel a při dobré sérii výsledků se poprvé dostanou i do play-off. V létě přišla obměna rosteru, která pomohla. V tradičně dobré formě je i ADC Kobbe, který je hlavním tahounem týmu.

Los pro ně není příjemný, ale osud jim do hry přihrál zrovna dva klíčové a vzájemné duely. Pokud se jim podaří přehrát Fnatic i Excel, seberou přímým konkurentům důležitý bod. Při konstelaci ostatních výsledků může být právě toto klíčové. Mezi vypjatými duely mají MAD Lions, tam se bod neočekává, ale případný upset by měl cenu zlata.

Program: Fnatic, MAD Lions, Excel
 

9. SK Gaming (6-9)

SK za sebou mají zajímavý split. Občas předvedou velký výkon a připraví krásný upset, naposledy například proti Rogue nebo dříve proti G2, ale jindy prohrávají i "lehké" zápasy. Jsou ovšem stále ve hře o play-off, ale výchozí situace není moc lichotivá. Týmu nenahrává ani příliš los.

Mají dva týmy z horní poloviny tabulky, konkrétně Vitality a G2. Obě tyto organizace také potřebují body, což bude těžké. Jak už ale bylo zmíněno výše, s úřadujícími mistry mají SK dobrý track record, tudíž by mohli překvapit. Klíčový bude duel s Excel, který může hodně zamíchat kartami.
 
Program: Vitality, Excel, SK Gaming
 

10. Team BDS (2-13)

Jediný tým, který nemusí nic řešit. I pokud Team BDS třikrát vyhrají, lépe než desátí neskončí. Nováček letošního roku ani po obměně rosteru nenašel vítězný klíč a ještě bude chvíli trvat, než v nové lize přijdou výsledky.

Francouzský tým tak už může jen zamíchat tabulkou, čekají ho navíc tři velmi těžké duely. Misfits, Rogue a MAD Lions jsou opravdu nepříjemný los. Ovšem jakákoliv výhra může nějakému z týmu zásadně zhoršit život a lepší postavení v tabulce. S tímto BDS do posledního víkendu půjdou.
 
Program: Misfits, Rogue, MAD Lions

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.