League of Legends

LEC Summer Split Play-off 2022: Kdo postoupil do vyřazovací části?

LEC Summer Split Play-off 2022: Kdo postoupil do vyřazovací části?
15. 8. 2022
  |  

Základní fáze letního splitu LEC je u konce. Šestice nejlepších míří do play-off, kde bude překvapivě chybět například Team Vitality s Carzzym.

Vyrovnanějších 18 zápasů Evropa nepamatuje. LEC fanouškům připravila velmi zajímavý split, konečné umístění v tabulce rozhodovaly až dva tiebreakery navíc. V něm uspěli Excel a Misfits, kteří si zajistili play-off, resp. locknutí v horním bracketu.

Sezóna tak předčasně končí pro Team Vitality, velká investice do hvězdných jmen končí katastrofálně. Jeden z nejlepších hráčů západu Perkz se poprvé nepředstaví v play-off a již v srpnu může jet na dovolenou. 

Vysoko tradičně skončili G2 či Rogue, výborný split zažili i MAD Lions či Misfits. Jak tedy vypadá pavouk vyřazovací části?

Upper Bracket:

Pátek, 26. srpna - Rogue vs. MAD Lions

Zlatí lvi jsou zpátky. Po nepovedeném jaru přišla dobrá akvizice midlanera Nisqyho, který tým probral z letargie a katapultoval je zpátky do horního bracketu play-off. MAD Lions vypadají opět velmi dobře, zaslouženě skončili na druhém místě se ziskem 12 bodů, půlmistry se nestali pouze o horší skóre s G2.

Úřadující šampion tak měl právo výběru soupeře a rozhodl se pro Misfits. To proti sobě poslalo zbývající dvojici Rogue a MAD Lions, kteří spolu sérii nehráli od loňského roku. Tehdejší sestava i s Čechy Humanoidem a Carzzym je dvakrát porazila, jednou z toho dokonce byl i jarní titul.

Nebýt nepovedeného závěru a prohrou s Team BDS, měli by Rogue také 12 bodový zisk, ale na konečném umístění by to nic nezměnilo - s G2 totiž dvakrát v průběhu splitu padli a překonat by je v tabulce nemohli.

Rogue a MAD Lions jdou do bitvy z celého play-off jako první, a to v pátek 26. srpna od 18:00.

Sobota 27. srpna - G2 vs. Misfits

Silný závěr Misfits a vyhraný tiebreaker je poslal podruhé za sebou do horního bracketu. Poslední šance pod tímto brandem něco ukázat, protože od příští sezóny jejich místo zaberou španělští Team Heretics.

Ač jejich forma vypadá momentálně velmi dobře, vybrali si je G2 jako svého soupeře, čili v nich vidí nejmenší hrozbu. V podobném duchu se nesla i volba od Rogue v minulém splitu, kde toplaner Odoamne říkal, že Misfits hrozí zejména přes midlanera Vethea. Sestava od té doby ovšem prošla dvěma změnami na topu a v jungly a síly jsou o něco rozloženější.

G2 se s Misfits potkali v play-off už na jaře, tenkrát se ve třetím kole utkali v nižším bracketu, ale jednalo se o jednoznačný zápas. Budoucí mistr vyhrál 3:0 a pokračoval v krasojízdě, kterou zakončil titulem.

Dokáží Misfits být o něco odolnější, nebo si G2 dojdou pro obhajobu? Dovíme se v sobotu 27. srpna od 17:00

Neděle 28. srpna - Excel vs. Fnatic

Český duel hned zkraje play-off. Bohužel to znamená, že někdo z dvojice Humanoid či Patrik předčasně skončí a nepodívá se tak ani na Worlds. 

Oba týmy si musely účast ve vyřazovací části tvrdě vybojovat. Fnatic ještě před pátkem byli na 7. místě, ale podařilo se jim vyhrát důležité zápasy, čímž si dokonce zajistili i možnost uhrát Upper Bracketu. V klíčovém duelu s Misfits však selhali, což je posunulo na šesté místo.

Excel splnili povinnost, ale souhra výsledků je nakonec poslala také do tiebreakeru. Tam předvedli velký výkon a Vitality předčasně ukončili split. Patrik na Dravenovi byl tradičně nebezpečný a jeho český sok na botu tahal za kratší konec. 

Obě organizace se pokusí o miracle run. Od vítězství v tomto splitu je dělí 5 sérii, což může dohromady být až 25 zápasů. Větší rozehranost může být faktor, ale únava a náročný schedule také. Minimálně by se měli pokusit o top čtyřku, protože to je místo zajišťující play-in na Worlds.

Zápas Čechů je na programu v neděli 28. srpna od 17:00

Konec splitu - Vitality, Astralis, SK Gaming a Team BDS

Sezóna končí pro tuto čtyřku. Vitality jsou největším překvapením seznamu, hvězdný roster nemůže po celý rok najít určitou pohodu a nedaří se jim nic. I když to před Superweekem vypadalo nadejně, přišel pokles z 2. místa až na sedmé - obrovská blamáž pro celek, který na začátku 2022 hlásil útok na Worlds.

Astralis a SK Gaming se nemusí za nic stydět. V silné konkurenci získali počet 7 bodů, což je na spodek tabulky rozhodně nadstandard. Ještě do poslední chvíle živili naději na play-off, rozhodně se mají od čeho odrazit a na čem budovat.

Team BDS skončili zase poslední. Nováček v lize potřebuje zvýšit kvalitu, pouhé 3 body jsou málo. Je možné, že přijde nějaký shuffle v sestavě, například jungler Cinkrof vypadá zajímavě a je na čem stavět.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.