League of Legends

LEC Summer Split 2022: Preview, přestupy a novinky

LEC Summer Split 2022: Preview, přestupy a novinky
15. 6. 2022
  |  

Nejvyšší soutěž na starém kontinentu se blíží. První polovina LEC přinesla mnoho překvapivých výsledků, na co se můžeme těšit v nadcházejícím splitu?

Čekání je u konce. Populární soutěž LEC se 17. června znovu rozjede v plné parádě a na úvodní víkend tradičně připravila tzv. “Super Week”, tedy tři utkání místo tradičních dvou. 

Poslední split trošku nečekaně patřil G2. Nejúspěšnější evropská organizace byla trochu v pozadí, protože do svého rosteru přivedla dva rookies a BrokenBlada. Sázka na botlane duo Flakked a Targamas se však více než vyplatila - v debutové sezóně ihned oslavila titul a patřila k tomu nejlepšímu v lize. 

Na play-off run G2 se bude vzpomínat dlouho. Od vypadnutí s Fnatic v horním bracketu nabrali neskutečnou formu, která se protáhla až na MSI, kde po dlouhé době (doplnit zápasy) ztratili utkání. Kombinace zkušeností a mladých talentů byla trefou do černého a po dvouleté odmlce mohla organizace slavit další titul. 

V jejich bohaté trofejové vitríně je možná zatím nejcennější, protože do splitu šli jako teoretická trojka až čtyřka. Veškerá pozornost byla upřena na Fnatic a Team Vitality, kterým se podařilo postavit papírově velmi silné rostery, ale ani jeden z týmů se nedostal do finále.

Zejména selhání Team Vitality bylo velké překvapení. Objevovaly se sice hlasy, které možné problémy předvídaly, ale zkušenostmi, talentem a dovednostmi stále nemají v lize konkurenci. Není proto divu, že do svého rosteru sáhli už v létě.

Černý Petr padl na junglera Selfmada, který tak po roce opět musí měnit angažmá. Z Fnatic odcházel s pověstí problémového hráče a není moc divu, že právě on byl první na raně. Alphari, Perkz a Carzzy jsou zatím stále nedotknutelní, support Labrov má zase velmi dobrou historii s českým ADC, tudíž ještě dostane prostor se ukázat. Objektivně byl ale právě Labrov jedním z nejslabších členů týmu. 

Dosáhne Humanoid opět titulu v LEC? | Zdroj: LoL Esports / LEC
Team Vitality místo jednoho junglera podepsali rovnou dva. V Summer Splitu bude nastupovat primárně Korejec Haru, který naposledy působil x X7 Esports v ERL lize NLC. Adaptovaný na Evropu by měl týmu přinést potřebný klid a také jiný champion pool, protože Selfmade je spíše carry junglerem, nikoliv utility hráčem, který nastartuje ostatní linky.

Zda vydrží Haru půl roku nebo déle je otázka. Do rosteru přichází také 20letý Číňan Bo, který má pověst velkého talenta. Jeho kariéru ovšem zpomalil sázkařský skandál, samotný hráč se přiznal k ovlivnění některých zápasů, což samozřejmě vedlo k čtyřměsíčnímu zápasovému trestu. Od té doby v LPL nenastoupil a jeho talent byl tak uložen k ledu.

Bo je hráč pro budoucnost, o čemž vypovídá i angažování Haru. Čínský jungler navíc neumí anglicky a potřebuje adaptační čas, který mu Team Vitality dopřejí. Půl Roku se bude připravovat na novou zemi a je možné, že se objeví i v některých zápasech Vitality.Bee, jednoho z předních týmů francouzské LFL. 

Fnatic roster nemění

Nespokojenost musela být také v táboře Fnatic. Po celou dobu splitu se o nich mluvilo jako o nejlepším týmu ligy, předváděli velmi dobré výkony a do play-off vkročili skvělou výhrou proti G2. 

Jenomže prohraná série s Rogue je totálně zlomila. Z vedení 2-0 byla nakonec prohra 2-3 a konec v horním bracketu, v odvetě proti G2 pak nesebrali ani mapu a jejich cesta vyřazovací částí byla u konce. A další ročník bez trofeje, čekání se natáhlo už na 3,5 roku (ověřit).

Také Fnatic nebyli úplně spokojeni s výkony junglera. RazorK byl zřejmě nejslabším článkem sestavy, v konkurenci hráčů jako Jankos, Malrang nebo Selfmade příliš neobstál a dlouho se spekulovalo o jeho výměně. Řeč přišla na talentovaného Maxiho z Fnatic TQ, který s přehledem získal trofej ve španělské LVP Superlize. Jenomže trade se (zatím) nekoná. Je možné, že přijde na řadu později, protože také Oscarinin, toplaner béčkového týmu, působí velmi dobře a má před sebou zajímavou budoucnost.

To jsou však jenom spekulace. Realitou je, že Fnatic roster nemění a zůstává ve stejném složení, včetně Humanoida. Český midlaner je jednou z hlavních tváří rosteru a očekávají se od něj velké výkony, které snad předvede v letním splitu.

Nisqy a Vizicsacsi jsou zpět

Offseason připravila i dva návraty. Zpátky ve startovacích rosterech LEC týmů jsou midlaner Nisqy a legendární toplaner Vizicsacsi.

První jmenovaný půl roku aktivně nehrál a pouze streamoval pod barvami Fnatic. Managementu se konečně podařilo najít mu angažmá a šikovný midař tak bude nově nastupovat v MAD Lions, kterým se vůbec nepovedl projekt s ERL talentem Reekerem a po jednom splitu ho vyměnili. Je pravda, že midlane byla právě největší slabinou dvojnásobných šampionů - Nisqy by měl přinést větší zkušenosti a kvalitu.

Velký comeback má Vizicsacsi. Maďarský toplaner měl dvouroční pauzu, poté přijal vábení australského týmu PEACE pomoci jim na Worlds, což ho nakoplo znovu profi kariéru zkusit. Po půlroční anabázi v Team GO se znovu posouvá na tu nejvyšší úroveň - poslední zápas odehrál v roce 2019 za Splyce. 

Je ovšem zvláštní, že Astralis nešáhli spíše po nějakém talentu z ERL. Odcházejícího WhiteKnighta, kterému je 26 let, nahradili ještě o 2 roky starším Vizicsacsim. V nové sestavě ho doplňuje jungler Xerxe (ex Immortals) nebo JeongHoon (ex Bro Challengers, druhá korejská liga).

All stars team LEC 2022 | Zdroj: LoL Esports / LEC

Team BDS "vykradl" akademii

Nováček v soutěži také neměl ideální split. Nebyli sice nejhorší, ale ambice francouzské organizace jsou rozhodně vyšší. Management se proto rozhodl vzít zajímavé hráče ze svého ERL týmu, který se probojoval až do finále LFL, na EU Masters ovšem neprošel ani ze skupin.

"Povýšení" dostali toplaner Agresivoo a support Erdote, oba jedni z nejlepších hráčů na svých pozicích ve Francii. Dlouho se hovořilo také o comebacku ADC Crownieho, aby pokračovala kontinuita botlinky, ale xMatty má nadále důvěru. V LEC tak končí Adam, který byl jasnou slabinou rosteru, a LIMIT. 

Kdy a jak LEC sledovat?

Organizační plán LEC zůstává nadále stejný. Vyjma "Super Week" jsou hrací dny v pátek a sobotu, nejprve začátek od 18:00, den poté od 17:00. 

Na úvod ligy uvidíme hned několik šlágrů. Rogue vyzvou Fnatic, souboj jedničky a dvojky základní části, což slibuje skvělou podívanou midlanerů Larssena a Humanoida. Dojde také na rematch finále, G2 v sobotu od 21:00 čeká Rogue. Úřadující mistr tak bude moci ukázat, co nového se naučil na MSI, kde nabral cenné mezinárodní zkušenosti.

Vitality mají na rozjezd poměrně "příjemný" los, ale aby se neopakoval nepovedený split jara, měli by ihned zkraje začít vyhrávat. Proti MAD Lions a Team BDS je však čekají obměněné rostery a těžko předvídat, jak na tom nováčci budou. Proti Misfits se pak lze zaměřit opět na midlane souboj Perkz vs. Vetheo.

Dojde také na jedno "české derby". Humanoid s Fnatic vyzve překvapení minulého splitu EXCEL Esports, kde jedním z tahounů je ADC Patrik. 

Zápasy LEC lze sledovat tradičně na YouTube LoL Esports / LEC nebo Twitch kanále Hitpointcz s česko-slovenským vysíláním.

Co sledovat:

  • Vitality - MAD Lions, pátek, 18:00

  • Rogue - Fnatic, pátek, 22:00

  • Vitality - Misfits, sobota 19:00

  • Fnatic - EXCEL, sobota 21:00

  • Rogue - G2, sobota 22:00

  • Vitality - Team BDS, neděle 18:00

  • G2 - EXCEL, neděle 20:00

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.