League of Legends

LEC Spring Split preview: Na co se těšit, shrnutí přestupů a zajímavosti

LEC Spring Split preview: Na co se těšit, shrnutí přestupů a zajímavosti
9. 3. 2023
  |  

Po krátké pauze je LEC zpět. V pořadí druhý ze tří splitu o víkendu začne prvními zápasy, které korunují dalšího šampiona v tomto roce. Co fanoušky čeká?

Zatímco ostatní ligy teprve finišují závěr svých základních části, Evropa již má jednoho mistra a brzy začne zcela nový split. Nový formát zatím baví, rozkouskování roku na více jednotlivých fází ihned zkraje přineslo skvělou podívanou a zvraty. Fanoušci mimo jiné oceňují také brzký přesun k BO3 a BO5, které jsou napínavé a i samotné hráče posouvají více.

V debutovém zimním splitu na samotný vrchol dokráčela parta G2. Tým předváděl konzistentní výkony a hlavně v play-off byl jasně nejlepším týmem. K výborným individuálním výkonům přidali koučové také nadstandardní drafty, které už dopředu daly Capsovi a spol. značnou výhodu. Stříbro brali MAD Lions, což sice může znít jako porážka, ale před splitem by toto umístění rozhodně vzali. Roster totiž prošel rebuildem, navrátilec Carzzy tak ihned po nepovedeném roce prošel do finále.

Obrovským překvapením a zklamáním zárověň byly sestavy Excel a Fnatic. Nikdo neočekával, že skončí na devátém a desátém místě, tedy jedinými pozicemi, které nezajišťovaly účast v play-off. Stalo se tak vůbec poprvé v historii, aby druhý nejúspěšnější tým LEC historie nepokračoval ve vyřazovací části.
Oscarinin a Advienne jsou nováčky v rosteru I Zdroj: Twitter Fnatic

Nový tým pro Fnatic

Podle očekávání přišel zásah do rosteru. Nepovedený split odneslo duo Wunder a Rhuckz. Zatímco u supporta, který nenavázal na své dobré výkony z Worlds, se změna očekávala, tak u dánského topaře tak jistá nebyla. Situace na trhu ovšem neumožňuje Fnatic vykoupit například zajímavé ERL talenty na jiných rolí, protože sezóna ještě všude běží. Sáhnout mohli pouze po volných hráčích či se podívat směrem do akademie.

A právě tam také hledali. Na topu totiž mají talentovaného Oscarinina, který se loni v 18 letech stal MVP jarního splitu španělské LVP. V jednu chvíli vypadal jako největší prospekt tier 2 scény, ale nepovedené léto ho nakonec udrželo ve Fnatic TQ i nadále. Nyní dostává životní šanci, povyšuje do LEC rosteru a bude muset vyplnit Wunderovo místo.

Výhoda Oscarinina by měla být v tom, že je zvyklý hráč více carry champy. Právě to byl jeden z problémů Fnatic, protože sidelines raději hrají low-eco. Celá těžká úloha carry pak padla na Humanoida, který mimo jiné předvedl jeden ze svých nejslabších splitů vůbec. Oscarinin by měl síly vyrovnat a zlepšit kvalitu.

Další posilou je pak Advienne, který také povyšuje z Fnatic TQ. Pamatovat si ho lze loni v barvách Excelu, kde se krátce představil jako support Patrika. Jenomže přišel nečekaně rychlý swap a organizace angažovala volného MikyX, čímž rookie sezóna Advienna skončila záhy. Nyní má druhý pokus, kdy utvoří dvojici s Rekklesem.

A na závěr ta největší zpráva. Nepovedený split odnesl také hlavní kouč Crusher, jeho místo zaujmul Nightshare. Ano, ten Nightshare, který přes 2 roky vedl eSubu a pamatuje s ní například poslední účast českého týmu v EU Masters skupinách. Dvojče Freeze, mimo jiné také hlavního trenéra Evil Geniuses, poslední téměř 3 roky sbíral zkušenosti v NA, kde působil v týmu Immortals. Postupně se z akademie vypracoval až do hlavního kouče, ale po pár měsících a 9. místě skončil.

Nyní dostává do rukou velmi silný roster, který potřebuje oživit. Velké naděje se vkládají do spolupráce s Humanoidem, oba se velmi dobře historicky znají a společně dominovali české scéně. O midlanerovi se ví, že má obrovský potenciál, ale od přestupu do Fnatic je jeho výkonnost nahoru-dolů. Komfort v podobě známého trenéra by mu mohl pomoct.

Další roster změny

Jasným adeptem na přestupy byl samožřejmě Excel. Dobrou novinkou je, že Patrik zůstává a nadále bude nastupovat v barvách britské organizace. Na botlane dostane ovšem už 4. supporta za poslední dva roky, Targamase nahrazuje LIMIT, zkušený hráč, který naposledy nastupoval za BDS. Zbytek rosteru zůstává stejný.

Do jedné změny šly také Astralis, ti nahradili midlanera Dajora za LIDERA. Norský hráč si udělal dobré jméno na ERL scéně, naposledy působil neúspěšně v LCS a Golden Guardians. Ve 23 letech má tak jednu z posledních šancí ukázat se na té největší stage. Fanoušci se již těší na jeho assassin picky, kterými je známý.

Offseason odnesl Neon. Slovenský hráč vydržel ve Vitality jediný zkrácený split, organizace se rozhodla získat Upseta, který byl doposud působil na lavičce Fnatic. Jde o jeden z největších přestupů v LEC, protože německé ADC má velmi dobrou herní reputaci a mnozí byli překvapení, že nenašel žádný tým. Nyní má šanci ukázat, že Fnatic udělali chybu, když si místo něj vzali Rekklese.

Zbytek rosterů zůstává beze změny.

Formát? Jedeme to stejné

Žádné novinky ohledně formátu se nekonají. Split poběží ve stejném modelu jako ten předchozí. Uvidíme tedy 3 týdny základní část, odkud vzejde nejlepší osmička. Týmy se následně rozděli do dvou skupin a zabojují o postup do top 4, což už je klasické BO5 play-off.

Vítěz splitu si kromě kvalifikace do závěrečného Season Finals zajistí také kvalifikaci na MSI, kde doplní G2. Díky formátovým změnám totiž regiony vysílají dvě organizace krom jedné, což bylo doposud zvykem.

Co sledovat

Nemění se ani hrací časy, které připadají opět na sobotu, neděli a pondělí. Začátek vždy v 18:00, poslední utkání je na programu ve 22:00

V úvodním víkendu dojde na zajímavý souboj dvou „zklamání“, tedy Fnatic a Excel. V akci ihned zkraje uvidíme nové hráče a zjistíme, jak moc na svých chybách během offseason pracovali. Los přichystal také bitvu Upseta proti bývalému zaměstnavateli, na tento zápas dojde v pondělí ve 22:00. Pikantní může být také duel MAD Lions či KOI, tedy posledního semifinále.

Sledovat lze tradičně na Youtube či Twitch kanále LEC, český komentář zařizuje Hitpoint Masters.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.