League of Legends

LEC Spring Split odehrál první kolo, Fnatic pokračují v mizérii

LEC Spring Split odehrál první kolo, Fnatic pokračují v mizérii
14. 3. 2023
  |  

Po krátké pauze je evropská soutěž LEC znovu zpátky. Některé týmy sice obměnily rostery, ale trend ze zimního splitu nadále pokračuje.

Kdo čekal okamžité probuzení Fnatic, mýlil se. Druhý nejlepší tým LEC historie nedokázal zlomit nepovedenou sérii a připsal si tři drtivé porážky, pokud k tomu připočteme i závěr minulého splitu, mají aktuálně skóre 0-7. Fanoušci bouří a nešetři slova kritiky, rivalové si toto období zase užívají a z Fnatic dělají nový meme.

Roster prošel během krátké pauzy obměnou - skončili Wunder, Rhuckz a kouč Crusher. Nahradilili jej hráči akademie Oscarinin a Advienne, roli trenéra přijal Čechům dobře známý Nightshare, který dlouhodobě vedl eSubu a dominoval s ní na domácí scéně. Ani on ovšem nedokázal za krátkou chvíli udělat zázraky a na první výhru si ještě počká.

Zdá se, že chyby minulé sestavy se snad ještě více znásobily. Nepovedený začátek nejvíce odnáší Oscarinin. Rookie toplaner přišel s poměrně velkými očekávánimi, ale momentálně zažívá zřejmě nejhorší vstup do LEC nejen ve své roli, ale vůbec. Za tři zápasy má skóre 0/18/4, což je největší počet smrtí v celé lize a zároveň nejhorší KDA. Psychika teprve 19letého Španěla bude silně narušena.

Fnatic postupně padli s Excel, SK Gaming a Vitality. V prvním zápase šlo sice o dlouho vyrovnanou partii, ale v závěru se strategie naprosto rozpadla. Duely s SK Gaming a Vitality poté byly jasným stompem, zejména poslední duel ukázal zajímavý kontrast, protože v barvách francouzského týmu nastupuje nově Upset. Ten nechtěný hráč, který se v zimě ocitl na lavičce Fnatic.

Na svůj redemption arc si musel počkat, ale stál za to. ADC neztratil nic ze svého kouzla a ve třech utkáních má skóre 21/0/23, pouze jemu a spoluhráčovi Bo z jungle se podařilo v úvodním kole ani jednou neumřít. Pyšnit se mohou také nejlepším KDA. Vitality si tak zaslouženě připsali tři body a patří jim první dělené místo v tabulce. Roster získal obrovskou posilu na botlane a opět silně vstupují do soutěže.

Neporažení jsou ještě SK Gaming, kteří ukazují, že jejich umístění v top 4 nebyla náhoda. Lze namítnout, že měli lehčí los v podobě BDS, Fnatic a Astralis, ale povedený vstup do jarního splitu roster nakopne a i nadále budou vyhlížet co nejvyšší pozice.

Jednu prohru si překvapivě připsali G2. Úřadující šampion padl ve druhém zápase s Astralis, zbylé duely s Heretics a Excel zvládli. Poražený finalista MAD Lions vstoupil do splitu zatím hodně rozpačitě. Carzzy a spol. nevypadají ve velké pohodě, dvakrát kapitulovali a nebýt poslední výhry nad KOI, patřil by jim konec tabulky bez jediné výhry.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.