League of Legends

LEC preview week 4: Neporazitelnost Rogue prověří G2, Humanoid se utká s Patrikem

LEC preview week 4: Neporazitelnost Rogue prověří G2, Humanoid se utká s Patrikem
4. 2. 2022
  |  

Základní část LEC se blíží do své poloviny. Tabulce překvapivě kralují Rogue, kteří zatím nenašli přemožitele. Na programu je také „české derby“ mezi Humanoidem a Patrikem.

Po víkendu za sebou budeme mít polovinu utkání v základní části. Pomalu se vyjasňuje, kdo do jaké části tabulky patří. Na vrcholu jsou momentálně o dva body odskočení Rogue, kteří zároveň drží neporazitelnost. Veřejnost spíše očekávala, že organizace bude dva klíčové hráče, co odešli do NA, nahrazovat těžce, ale náhrady v podobě Malranga a Compa jsou více než povedené.

Zejména korejský jungler sklízí obrovskou chválu po každém zápase, je opravdu skvělé sledovat, jak se náhradníkovi z DWG KIA podařilo v podstatě ihned zařadit mezi absolutní špičku v Evropě. Pochvalu samozřejmě zaslouží i ADC Comp, který kraluje KDA tabulce celé LEC.

Chemie v rámci týmu je obrovská, všichni hrají v parádní formě a není tak divu, že po sedmi zápasech mají perfektní skóre 7-0. Největší pozornost je upřena právě na ně, předvádí skvělé výkony a poráží jednoho soupeře za druhým. I tento víkend budou chtít prodloužit svou sérii neporazitelnosti, do cesty se jim nejprve postaví EXCEL a poté G2.

Právě klání s nejúspěšnější evropskou organizací je „posledním“ velkým testem předtím, než se rozehrajou odvety. Rogue za sebou totiž přesvědčivě nechali už Vitality, Fnatic a MAD Lions. Pokud porazí také G2, pozice nejsilnějšího LEC mužstva bude zpečetěná.

Zkouška to ovšem bude obrovská, právě proto je zápas také vrcholem celého čtvrtého týdne a je na programu v sobotu od devíti. G2 v minulém víkendu zaregistrovaly nárůst formy, roster si začíná sedat a i když jejich zápasy občas vypadají příliš „messy“, zvládají vyhrávat. Vždyť proti Misfits měli otevřený Nexus, ale díky skvělým individuálním kvalitám dokázali organizaci senzanční výhru vzít.

Nakopnutá morálka pak pomohla o den později proti Fnatic. Souboj dvou historicky nejúspěšnějších organizací dopadl překvapivě vítězně právě pro G2 – po velmi dlouhé době šli do souboje jako outsider a právě tato pozice jim možná sedla. Dlouho vyrovnaný zápas nakonec v late game otočili ve svůj prospěch a díky tomu dotáhli Fnatic na druhém místě tabulky. Zda dokáží snížit náskok i Rogue se dovíme  v sobotu od devíti v zápase týdne.


České derby: Humanoid proti Patrikovi

Pro české fanoušky může být nejzajímavější souboj Fnatic s EXCEL, který je na programu v sobotu. Patrikův tým zatím zažívá průměrný vstup do LEC, má zatím tři výhry a čtyři porážky. Zlepšit výsledkový trend se má pokusit Mikyx, jeden z nejúspěšnějších evropských supportů vůbec. Slovinec překvapivě přišel do rosteru v průběhu ligy a po úvodním víkendu má skóre 1-1. MAD Lions byli nad jejich síly, ovšem nejhorší celek ligy Astralis zvládli s přehledem.

Prostoru na trénink bylo málo a i v zápase šlo vidět několik komunikačních šumů. Tým má za sebou cenné dva zápasy a plný týden tréninku, tudíž bychom měli vidět lépe adaptovaného Mikyx. Patrik se v zápase proti Astralis blýsknul, jeho Jinx byla nebezpečná, dominoval v damage a skóre 5/1/3 také není k zahození.

Fnatic se musí oklepat z nepovedeného víkendu. Po sérii pěti výher přišly dvě porážky proti Rogue a G2, při silnější konkurenci se jejich hra rozsypala. Například Humanoid měl dohromady v obou zápasech 12 smrtí, což je nejvíce z celé sestavy.

Kde jsou Vitality?

Supertým se zatím stále hledá. Proti SK sice očekávaně vyhráli, ale duel s rozjetými Rogue nezvládli. Compova Caitlyn se skóre 7/0/3 byla nad síly Carzzyho a spol., kteří tak momentálně okupují druhou polovinu tabulky se třemi body – stejně mají například EXCEL a Team BDS.

V pátek od šesti je čeká zkouška v podobě Misfits, což nebude lehké utkání. Roster, ve kterém figuruje i Slovák Neon, zatím patří k pozitivnímu překvapení jarního splitu. Skoro porazili G2, když selhali při otevřeném Nexusu, aby o den později jasně přehráli MAD Lions. Jejich výkony postupně gradují a ne nadarmo jim patří čtvrtá pozice v tabulce se 4 body.

Nejmladší sestava v LEC má dobré momentum a jejich skutečný stav zjistíme v duelu právě s Vitality. Osvědčená jména a šampioni se utkají s méně zkušenými hráči, kteří se profilují do role černých koňů. V zápase proti MAD Lions excelovali všichni, ale absolutorium si zaslouží jungle + mid duo Shlatan a Vetheo. Zejména druhý jmenovaný na Akali předvedl ukázkovou hru a zakončil ji se skóre 7/0/7.

Co sledovat?

Pátek, 4. února:
  • 19:00 – Rogue vs. EXCEL
  • 20:00 – Vitality vs. Misfits
  • 22:00 – MAD Lions vs. Fnatic
 
Sobota, 5. února
  • 19:00 – Vitality vs. Astralis
  • 20:00 – Fnatic vs. EXCEL
  • 21:00 – Rogue vs. G2

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.