League of Legends

LEC Preview Week 4: Češi proti sobě aneb souboj Carzzyho a Humanoida

LEC Preview Week 4: Češi proti sobě aneb souboj Carzzyho a Humanoida
15. 7. 2022
  |  

LEC je po týdenní odmlce zpět a zejména pro české fanoušky přichystal speciální duel. V sobotu se utkají Fnatic a Vitality, což znamená jediné – derby!

Carzzy a Humanoid spolu v barvách MAD Lions prožili nejlepší léta kariéry. Dvakrát ovládli LEC a k tomu přidali čtvrtfinálovou účast na Worlds. Od letošní sezóny bylo však partnerství ukončeno, midlaner zamířil jako velká posila do tradiční organizace Fnatic a Carzzy byl zase vybrán do nově vznikajícího supertýmu Vitality, zájem o něj měl nejúspěšnější evropský hráč Perkz.

Jenomže od odloučení se ani jednomu zatím příliš tolik nedaří. Projekt Vitality je zatím hluboce za očekáváním a ani začátek letního splitu nenasvědčuje, že by hráči měli bojovat o nejvyšší patra tabulky.

Fnatic o něco lepší vstup do druhé poloviny roku mají, aktuálně jim patří první příčka se skóre 5-2 a v posledním dueli zvládli přehrát úřadující mistry G2. Právě tuto pozici chtěli mít Humanoid a spol., ale v jarním play-off ztratili vedení 2:0 nad Rogue a následně v Loser’s Bracketu vypadli právě proti G2. Během offseason se spekulovalo o změně v jungli, ale roster nakonec zůstal stejný.

Obě organizace mají všem stále co dokazovat. Týmy mají ambice na to vyhrávat domácí tituly a ukázat se i na Worlds, což byl jeden z hlavních cílů Vitality. Ovšem momentálně to vypadá, že i pouhá kvalifikace je daleko, protože na domácí scéně působí silnější celky.

Ve slabé formě je Carzzy. ADC v novém rosteru zatím nenašel příliš velkou herní pohodu a i v probíhajícím splitu je nevýrazný. Má 3. nejmenší zapojení do killů svého týmu a druhý největší podíl smrtí, pokud nepočítáme Gadgeta z SK Gaming, který má jen 2 zápasy, je Čech dokonce v tomto ohledu nejhorší.

Carzzy neoslňuje ani v lanovacích statistikách, kde patří do průměru. Nutno také dodat, že dostává velmi malé zdroje. Vitality se snaží hrát zejména přes mid a top, proto české ADC má k dispozici nejmenší počet goldů v rámci své role. Mnoho prostředků nedostává a je od něj očekávaná více úsporná práce, což v metě, kde dominují ADC, nemusí být příliš vhodná strategie.

To je zcela opačný plán od toho, co mají Fnatic. Ti naopak silně spoléhají na svou botlinku Upset a Hylissang, kteří dostávají prostředků zásadně více a právě na Němcovi je, aby zápas „potáhal“. Velmi dobře v letním splitu ale hrajé také Wunder, který bude rovnocenným soupeřem Alpharimu. Nesmíme ani zapomenout na souboj dvou midlanerů, té „staré“ školy Perkzovi proti „nové“, Humanoidovi.

Příběhů, kterých lze sledovat, je několik. Kdo nakonec zvítězí? Vše se dovíme v sobotu od 21:00.

Těžký víkend pro Vitality

Francouzskou organizaci nečeká vůbec lehký dvojzápas. V pátek od 22:00 je totiž čekají Rogue, kteří jsou po pomalejším startu zpět na vrcholu tabulky. Mají 5 výher v řadě a porazili například i dobře hrající MAD Lions či Excel Esports. Následující zápasy napoví, jak na tom vlastně jsou a zda mohou o vyšším umístění vůbec přemýšlet.

Českým fanouškům dělá radost Patrik. ADC je ve skvělé formě a společně s týmem jim patří dělená první příčka s pěti body. Roster si čím dál více sedá a právě oni mohou být černým koněm letního splitu. Nyní před sebou mají Astralis a SK Gaming, což by na papíře měly být 2 body do tabulky. Při konstelaci ostatních výsledků by klidně mohli jít na první místo - velmi dobrá vzpruha a motivace do zbytku splitu.

A úřadující šampion? G2 v pátek čekají SK Gaming, o den později Misfits, kteří se v posledním hracím týdnu konečně trochu probrali. Kometa jara Vetheo se ovšem zatím také hledá a ani zbytek týmu mu příliš nepomáhá.

Co sledovat

Pátek, 15. července

  • 18:00 - Astralis vs. EXCEL
  • 20:00 - Fnatics vs. Misfits
  • 22:00 - Rogue vs. Vitality

Sobota, 16. července

  • 17:00 - SK Gaming vs. EXCEL
  • 20:00 - Misfits vs. G2
  • 21:00 - Vitality vs. Fnatic
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.