League of Legends

LEC Preview Week 3: Él Classico Evropy, Patrik může do čela tabulky

LEC Preview Week 3: Él Classico Evropy, Patrik může do čela tabulky
1. 7. 2022
  |  

LEC je po týdnu znovu tady. Ve třetím hracím víkendu přijde na řadu tradiční duel mezi G2 a Fnatic, na co dalšího se ještě fanoušci mohou těšit?

„Él Classico“ evropského League of Legends. Lépe se duel mezi Fnatic a G2 nazvat nedá, protože obě organizace provází velká rivalita. Fnatic dlouho byli jasnou jedničkou starého kontinentu, ale nový svěží vítr v podobě G2 během několika splitů překonal jejich počet vyhraných titulů, stal se nejlepším domácím týmem a ještě navrch přidal triumf na MSI.

Vztah těchto dvou celků také provází několik třaskavých přestupů. Extroverní CEO a zakladatel G2 Ocelote dokázal ukrást jednu z největších hvězd současnosti caPse, další pokus s Rekklesem sice tolik nevyšel, ale to na velikosti přesunu nic neubírá. Poslední změna šla opačným směrem, toplaner Wunder se ocitl v nemilosti a přijal nabídku konkurenčních Fnatic.

Právě i s ním v sestavě a velkou akvizicí v podobě Humanoida to vypadalo, že tradiční evropská organizace bude mít konečně navrch a po několika letech zabojuje o titul. Úvodní série v horním bracketu play-off jarního slitu tomu nasvědčovala, ale do odvety šli G2 mnohem lépe připraveni. Přejeli své rivaly 3:0 a nakonec celé LEC po roční odmlce znovu vyhráli. Získávat trofeje je zkrátka zakořeněno v DNA této veleúspěšné organizace.

Také letní split začal lépe v jejich režii. Očekával se pomalejší rozjezd kvůli MSI, protože hráči obdrželi delší volno, ale roster prokazuje svou kvalitu. I když výkony nejsou mnohdy zcela přesvědčivé a na výhry se musí nadřít, dokáží v klíčových momentech předvést velkou souhru i přehled. Vyhráli 4 zápasy z 5 a překvapivě padli pouze proti Team BDS.

Naopak Fnatic prohráli již dvakrát. Nejprve s XL, kde řádí Patrik, a obměnenými MAD Lions. Z „těžších“ soupeřů zatím zvládli přehrát pouze Rogue, kteří měli pomalejší rozjezd do letního splitu. Ani v tomto táboře to zatím není optimální, Fnatic mají třetí největší počet smrtí, celé lize pak vévodí Hylissang s 22 úmrtími, stejně tak se příliš nedaří junglerovi RazorK.

Souboj dvou klasických mančaftů je na programu od devíti hodin v sobotu 2. července.

Patrik nejlepším Čechem 

Příjemným překvapením letního splitu jsou zatím EXCEL. Ambiciózní tým se na jaře poprvé dostal do play-off, v offseason scrimmovali v plné sestavě nejdéle ze všech a nyní sklízí ovoce. Předvádí výborné výkony a jsou zaslouženě na prvním děleném místě s G2 se čtyřmi body. Nechali za sebou Fnatic, MAD Lions nebo Vitality. Další velká zkouška v podobě Rogue přijde na řadu již v pátek od osmi hodin.

Velký potlesk si zaslouží Patrik, který je v nejlepší formě za dobu v EXCEL. Tým spoléhá na jeho dovednosti a on jim důveru splácí. Je na prvním místě mezi ADC v lize v Gold Difference po 10 minutách, má největší share killů svého týmu a také na nich má největší podíl. Kraluje i v celkovém počtu zabití, pouze v KDA je na druhém místě za Flakkedem.

Patrik tak momentálně nese českou vlajku a ve srovnání s Humanoidem a Carzzym je momentálně na vrcholu. Potenciál EXCEL je velký a roster si začíná čím dál více sedat, v letním splitu rozhodně mají na to skončit vysoko a dojít i daleko v play-off. 

Pokud se britskému týmu podaří vyhrát oba zápasy a G2 teoreticky ztratí proti namotivovaným Fnatic, mohou se dostat do čela tabulky.

Co sledovat?

Pátek
  • 19:00 – Vitality vs. SK Gaming
  • 20:00 – Rogue vs. EXCEL
  • 21:00 – Fnatic vs. Astralis

Sobota
  • 17:00 – Team BDS vs. EXCEL
  • 19:00 – Vitality vs. Astralis
  • 21:00 – G2 Esports vs. Fnatic

Zdroj úvodní fotografie: Michal Konkol/Riot Games 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.