League of Legends

LEC Preview Week 2: Český ADC souboj, Vitality vyzvou šampiona

LEC Preview Week 2: Český ADC souboj, Vitality vyzvou šampiona
23. 6. 2022
  |  

Evropské League of Legends je zpět v plné parádě. Po nabitém Super Weeku je čas přejít na tradiční model dvou vikendových zápasů. Co nás v LEC čeká tento pátek a sobotu?

LEC is back! Jedna z nejlepších lig světa rozehrála svou druhou polovinu, ve které jde kromě o titulu také o důležité nasazení na Worlds. O tři kvalifikační pozice má zájem hned několik organizací, ale na každého bohužel vyjít nemůže.

K obhajobě titulu nejlépe vkročili G2. Úřadující šampion vyhrál všechny zápasy úvodního týdne, včetně rematchi finále proti Rogue. Ač parta kolem Jankose a spol. měla nejkratší volno ze všech a jejich gameplay nebyl optimální, stále dokázali utkání dotáhnout do vítězného konce a pokračují ve vítězném tempu. Na domácí scéně naposledy prohráli 26. března, kdy padli v sérii s Fnatic.

Všichni tři Češi v lize získali shodné skóre 2-1. Velmi zajímavě vypadají EXCEL, kde nastupuje ADC Patrik. V posledním splitu se poprvé dostali do play-off, nyní ambiciózní sestava měla kompletní přípravu pohromadě (support MikyX dorazil v průběhu splitu, pozn. red) a kvalita byla vidět. Misfits přejeli tak, že ani jednou nezemřeli a cenný skalp si připsali i proti Fnatic. Nestačili pouze na G2.

Fnatic přehráli Rogue a SK Gaming, jejich prohra přišla již proti zmíněným EXCEL. A Vitality? Úvod vypadal velmi kriticky, protože padli s MAD Lions, ale „povinné“ výhry nad Misfits a Team BDS se nakonec povedlo získat. Obě zmíněné organizace zatím nepoznaly pocit výhry a jsou na posledních místech tabulky. Rogue s jedním bodem také nemají optimální vstup.

 


Patrik proti Carzzymu!

Následující kolo přichystalo zajímavý zápas pro české fanoušky. Na botlince proti sobě nastoupí dvojka českých ADC, tedy Patrik a Carzzy. Ač by papírově měli Vitality mít hodně navrch, jedná se o poměrně vyrovnaný match-up.

V základní části dva body získali EXCEL, v play-off jenom těsně postoupili 3:2. Perkz a spol. se takzvaným „supertým“ zatím stále hledá a momentálě i sžívá s novým korejským junglerem, což může nějaký čas trvat. Naopak EXCEL působí, že jsou čím dál lepší a mohli by být černým koněm tohoto splitu.

Patrik je klíčovým hráčem svého týmu, v úvodních třech zápasech si připsal zajímavé skóre 15/3/13, v úvodních duelech s Fnatic a Misfits navíc neumřel ani jednou. Vitality naopak zatím spíše plánují hrát přes mid, vzorek je sice malý, ale nejvíce goldů bylo funnelováno do Perkze, který například proti Misfits na Corkim předvedl jeden z nejlepších výkonů po návratu do Evropy (8/2/11).

Vitality lehký víkend vůbec nečeká. V sobotu se totiž utkají se zatím neporaženými G2, což bude zajímavý zkouška pro ambiciózní francouzskou organizaci.
 

Humanoid vyzve MAD Lions

Nejlepší roky kariéry zažil ve zlatobílých barvách. Humanoid znovu nastoupí proti MAD Lions, kde mu dlouho zcela jasně patřila pozice nejlepšího midlanera ligy. Ve Fnatic se trochu stále hledá, ale všichni ví, že potenciál má velký.

MAD Lions po odchodu české hvězdy strádají. Sázka na Reekera se nepovedla, jeho místo tedy nově zaujal Nisqy. Bývalý hráč Fnatic či Cloud9 vstoupil do nového angažmá dobře, na této pozici dodal větší jistotu, přehled a zlatí lvi tak vkročili do léta dvěma výhrami (Vitality, SK Gaming) a jednou prohrou (Rogue).

Playstyle Nisqyho obnáší hodně roamingu a akcelerování ostatních linek, tuto přednost ukázal i zde. Má 75% participaci na killech a připsal si rovnou 21 assistů, což je zatím nejvíce ze všech midlanerů v lize. Z jeho aktivity může na botu těžit jak Unf0rgiven, tak i na topu Armut, kterému odpočinek také prospěl – místy připomínal toho Armuta, který v roce 2021 dvakrát vyhrál LEC.

Co sledovat?

Pátek
  • 19:00 – Vitality vs. EXCEL
  • 22:00 – MAD Lions vs. Fnatic

Sobota
  • 18:00 – MAD Lions vs. EXCEL
  • 20:00 – Team BDS vs. Fnatic
  • 21:00 – Vitality vs. G2 Esports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.