League of Legends

LEC přestupy: V týmu se opět potkají dva Češi. A kam s Carzzym?

LEC přestupy: V týmu se opět potkají dva Češi. A kam s Carzzym?
14. 11. 2023
  |  

Offseason v LEC jede v plném proudu a každým dnem vylézají na povrch nové zprávy, které určují podobu složení rosterů pro rok 2024. Co zatím víme a jak se přestupy vyvíjí?

Českým fanouškům nejvíce udělal radost EXCEL. Britský tým nejenže prodloužil Patrika až do roku 2025, čímž dal najevo, že s jeho službami počítá dlouhodobě. Ještě mu do party nejspíše přivede midlanera Jackiese, který v posledním roce hájil barvy Entropiq.

Talentovaný hráč na sebe více upozornil v roce 2021 v dresu Dynamo Eclot, již tehdy se mluvilo o možném přesunu do zahraničí. Nakonec vyhrála ještě domácí cesta, která se zdá, že byla ta správná. Ačkoliv Entropiq dominuje na české scéně, na té mezinárodní mu úspěchy stále unikají. Opět nevyšel ani jeden ze dvou pokusů kvalifikace na EMEA Masters, tažení vždy skončilo již v play-off.

Právě představení na tomto turnaji je jedním z předpokladů pro zájem evropských organizací. To neplatí pro Jackiese, který přeskočí všechny úrovně a rovnou míří z Česka do LEC. Samo o sobě jde o nevídanou záležitost, ještě se nestalo, aby z Hitpoint Masters zamířil někdo přímo do hlavní EU ligy.

Současný ekosystém je nastavený na postupný růst hráčů. Premisou pro angažmá v LEC jsou hlavně výkony v LFL či LVP, ale i deeprun na EMEA Masters či jiné dominantní představení v Německu či Polsku může znamenat laso od největších týmů. Přímo z neakreditované ligy do LEC se nepřestupuje příliš často, což značí, že Excel Jackiesovi hodně věří.

Talentované 19letého hráče čeká velký skok. Vše ovšem směřuje k tomu, že se stane šestým Čechem v LEC a druhým midlanerem po Humanoidovi. V týmu se potká s Patrikem, což mu v prvotní adaptaci zcela určitě pomůže. Zbytek rosteru by měl tvořit velezkušení Odoamne a IgNar, jungle nadále bude hájit Peach. Spekulovalo se o přestupu Hylissanga či Bwipa, ale obě možnosti padly na úkor Korejců.

FNC Carzzy? Spíše ne

Zatím není jisté, kam zamíří trojnásobný LEC šampion Carzzy. ADC je v offseason spojovaný se třemi organizacemi – BDS, Fnatic a Vitality. První tým má o služby Čecha údajně největší zájem, v rosteru by nahradil Crownieho a setkal se znovu s Labrovem, s nímž působil již v BIG a právě Vitality.

Hlasitě se hovořilo také o spojení s Fnatic. To by dávalo logický smysl. Po dvou letech setkání s Humanoidem, se kterým dvakrát celé LEC ovládli. Rosteru navíc šéfuje český trenér Nightshare, což je další jasné propojení. Aby toho nebylo málo, na stole byl i přestup slovenského supporta Kamiliuse, čímž se dokonala CZ/SK enkláva v týmu.

Nakonec to ale vypadá, že Fnatic kompletně padnou. Nově jsou spojováni s korejským supportem Junem, což je signál, že se nadále počítá s Noahem. Je nepravědpodobné, že by Carrzy hrál s korejským supportem. Vše se tedy vrací opět k BDS či Vitality, které také nemají ADC po odchodu Upseta.

Situace se každým dnem vyvíjí, ale postupně směřuje ke konci. Zbývá několik málo otazníků a zatím není jisté, jakým směrem se rostery nakonec vydají.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.