League of Legends

LEC pozná o víkendu vítěze, ve hře je stále i Humanoid

LEC pozná o víkendu vítěze, ve hře je stále i Humanoid
8. 9. 2022
  |  

Letní split evropské ligy LEC se blíží ke konci. Již tento víkend bude ve Švédsku korunován vítěz, který se nesmazatelně zapíše do historie. Co nás čeká před vrcholem sezóny?

Po dlouhých a náročných bitvách v základní části i play-off zůstaly tři poslední organizace. Právě některá z nich se stane šampioném letního splitu LEC v roce 2022. Mohou to být G2, pro které by to znamenalo obhajobu titulu, což tým naposledy zvládl v roce 2020. Dlouho čekají Fnatic, ti cennou trofej nad hlavu naposledy zvedli v létě 2018. Posledním aspirantem jsou Rogue, od vzniku frenšízy se pravidelně umisťují vysoko, ale jejich snaha stačila pouze na dvojité stříbro i bronz.

Poprvé od vypuknutí pandemie Covidu-19 týmy budou hrát před vyprodanou halou, volba padla na švédské město Malmo a tamní arénu, která pojme lehce nad 12 tisíc diváků. Pro některé hráče to bude velká novinka, například botlane duo z G2 Flakked a Targamas byla prozatím zvyklá buď na prázdné hlediště, nebo pouze menší návštěvu. Před plným stadionem nastoupí poprvé, což také může zamávat s jejich psychikou, protože prostředí LAN a offline akcí je zcela odlišné.

Bohužel pro ně, atmosféru si teprve osahají až při samotném finále. G2 díky dvěma postupům v horním bracketu je již ve finále a na svého soupeře si musí počkat. Ten vzejde z dvojice Fnatic a Rogue, kteří v sobotu odehrají semifinále. Kromě postupu jde také o nasazení na Worlds, protože vítězný tým jde rovnou do skupinové fáze, zatímco poražený musí „pouze“ do play-in kvalifikace.
Fnatic se díky dosavadním výsledkům zatím daří kopírovat loňské léto. Tehdy taky začínali ve spodním bracketu a podařilo se jim dojít až do finále, kde tehdy nestačili na MAD Lions s Humanoidem v sestavě, který momentálně obléká barvy právě Fnatic. 
Organizaci se po nepříliš povedené základní části podařilo rozehrát do dobré formy – reverse sweepnuli Excel, čistým skóre vymetli Misfits 3:0 a s přehledem porazil naposledy MAD Lions 3:1. Výkony rostou nahoru, stabilně skvělý je ADC Upset a svůj potenciál ukazuje jungler Razork, jeden z hlavních strůjců dosavadních postupů.

Rogue zatím odehráli jednu sérii méně než Fnatic. Nejprve porazili ve velmi pěkném zápase MAD Lions 3:2, v dalším kole ale ani zdaleka nestačili výborně hrající G2 a do spodního bracketu spadli po prohře 0:3. Nálada v týmu bude o něco horší, soupeř má za sebou tři výhry a rostoucí formu.

Češi budou také fandit Humanoidovi. Midlaner je již dvojnásobným šampionem LEC a také proto si ho management do týmu vybral, aby přinesl vítěznou mentalitu a pomohl organizaci k úspěchům. Pokud se mu podaří vyhrát, podívá se do třetího finále z posledních čtyř možných. Bylo by to navíc pěkně zadostiučinění, Humanoid je často terčem kritiky a je označován jako nejslabší článek týmu. Také jeho výkony jdou postupně nahoru, ale loňská forma, kdy byl jedním z nejlepších hráčů v Evropě, to není.

Fnatic a Rogue proti sobě nastoupí v sobotu od 17:00, vítěz postupuje do finále, které se odehraje ve stejný čas o den později. Sledovat můžete tradičně na Twitch kanále LEC nebo Hitpoint, kde bude doprovázet český komentář.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.