League of Legends

LEC poprvé s českými finalisty

LEC poprvé s českými finalisty
6. 4. 2021
  |  

Předposlední kolo play-off LEC přineslo řadu překvapení skoro v každé hře. MAD Lions se dvěma českými hráči porazili favorizované G2. Fnatic skončili nejhůře od roku 2016 a Rogue chytili druhý dech.

 

MAD Lions 3:1 G2 Esports

Poprvé v historii nejvyšší evropské soutěže LEC se do finále podívají zástupci České republiky. Po fantastické výhře MAD Lions 3:1 proti úřadujícím šampionům G2 získali první slot do finále Jarního splitu právě Matyáš “Carzzy” Orság a Marek “Humanoid” Brázda.



MAD Lions porážkou G2 potvrdili, že do play-off nastoupili ve výborné formě a že výhra proti Rogue nebyla jen náhoda. Na druhou stranu, tohle jsou přesně G2, jak je známe. Dokud opravdu nemusí vyhrát, tak to vypadá, že zkouší různé strategie, hrají for fun nebo někdy až skoro trollí.

Draft G2 rozhodně nevypadal jako draft šampiona a dvojnásobného finalisty Worlds. Taky poslat své hvězdné ad carry, Martina “Rekklese” Larssona, 2x na bot lane Karmu se rozhodně nesetkalo s úspěchem na Riftu.
V předchozích splitech jsme viděli, že G2 se do finále několikrát probojovávali skrze losers bracket a nakonec s přehledem ve finále brali trofej evropského šampiona. Bude se letos situace opakovat, nebo mají MAD Lions životní formu a skvělé pochopení mety?
 

Schalke 04 3:0 FNATIC 

Neskutečný výkon S04, nebo propadák v podání evropské stálice FNC? V podstatě obojí.
Schalke 04 předvedli skvělou formou už v předchozím kole play-off, kdy proti G2 musela rozhodnout až finální 5. hra, která navíc několikrát vypadala příznivěji pro S04.
 
Zápas proti FNATIC ale vyrovnaný nebyl ani trochu. K absolutní dominanci Schalke 04 přispěl velkou mírou i talentovaný marksman ze Slovenska, Matúš “Neon” Jakubčík, s jehož Xayah a Kai’sou si FNATIC nedokázali poradit v ani jednom kole.
 
 
Těžko říct, jaké řešení se podaří vykouzlit vedení FNATIC, protože toto je nejhorší umístění organizace v evropském play-off od roku 2016 - tehdy line-up s Gamsu & Spirit. Po odchodu superstar Reklesse je to další obrovská rána pro jednu z nejpopulárnějších organizací v evropském League of Legends.
 
FNATIC pravidelně podávali velice kvalitní výkony na Worlds v posledních letech, a pokud nepřijde drastická změna do letního splitu, bude to teprve podruhé za posledních 11 let, kdy by se FNATIC neúčastnili mistrovství světa.
 

ROGUE 3:1 Schalke 04

Skvěle rozjeté hráče Schalke 04 zastavili ROGUE naprosto sebejistě. Po prohře s MAD Lions vzali hráči RGE tento zápas jako demonstraci, že na 2. místě na konci základní části sezóny skončili oprávněně.
 
Po tomto zápase známe trojici týmů, které si to rozdají o titul. MAD Lions již mají své místo v nedělním finále jisté. V sobotu se o druhý finálový slot porvou G2 Esports a ROGUE.
Author photo
Ondra Kolek Reklamní kreativec a vedoucí workshopů Creative Camp na oboru MKPR na UK. Fanoušek esportu, který sleduje League of Legends scénu již 9 let a stejně tolik času už LoLko hraje.