League of Legends

LEC Play-off Preview: Jeden z Čechů musí ven, utkají se Patrik a Humanoid

LEC Play-off Preview: Jeden z Čechů musí ven, utkají se Patrik a Humanoid
24. 8. 2022
  |  

Po týdenní pauze pro dohrání Evropských regionálních lig začíná také LEC. To vkročí do prvního kola vyřazovací části, kam se probojovala šestka nejlepších, včetně dvou Čechů.

Bratrovražedný souboj. I tak by se dalo nazvat úvodní kolo play-off letního splitu LEC, nastoupí proti sobě totiž týmy Fnatic a Excel, kde působí dva čeští borci Patrik a Humanoid. Bohužel pro domácí fanoušky, konečné složení tabulky proti sobě v Lower Bracketu pošle tyto dva hráče, což znamená, že pro jednoho sezóna skončí.

„Více“ škody by to znamenalo pro Fnatic. Tradiční organizace by ráda znovu patřila na vrchol LEC a po dlouhých třech letech získala titul, bojuje také o kvalifikaci na Worlds, kde ze všech ročníků chyběla všehovšudy pouze dvakrát – v letech 2012 a 2016. 

Neúčást takové značky by byla škoda nejen pro ně, ale i pro samotný turnaj.
Excel jsou zase naopak spíše rádi, že v play-off vůbec jsou. Na jaře se do této fáze dostali poprvé, předtím jim účast ve vyřazovací části vždy jen těsně unikla. Skoro stejný scénář se opakoval i letos, ale díky vítězství v tiebreakeru proti Team Vitality si Patrik a spol. zajistili účast v top šestce. Jejich cesta ovšem skončila záhy, stejný tým, který nyní přehráli, je na jaře vyřadil.

Překvapivě vyrovnaná série

Na začátku roku by nadcházející série Fnatic a Excel byla podle prognóz jednostranná, ale i nyní se sázkové kanceláře přiklánějí k poměrně vyrovnané bitvě. Sluší se říct, že ani jeden z týmů nejde do play-off v oslnivé formě. Oba celky postoupily až v posledním hracím dni a mít i jedinou prohru navíc, tak pro ně split skončil.

Zklamání je opět spíše na straně Fnatic. Místo nejvyšších příček bojovali o holé přežití, což může zahýbat s morálkou tohoto hvězdného týmu. Pod velkou kritikou je Humanoid, který po většinu splitu není v příliš dobré formě. Tým ve vypjatých chvílích dokázal zachránit ADC Upset, na jeho Zeri předvedl několik velkých playů a dokázal Fnatic postrčit do top šestky.

Patrik a jeho spoluhráči měli velmi dobrý rozjezd, zkraje soutěže vypadali ve skvělé formě, ale ta postupně během splitu šla dolů. V jednu chvíli dokonce prohráli 5 zápasů v řadě, na poslední víkend se ovšem dokázali probrat a nakonec šesté místo uhráli.

Poslední vzájemné zápasy patří Excelu. Obě poslední klání zvládli hráči britské organizace vyhrát a v letním splitu nad nimi drží skóre 2-0, na jaře to bylo 1-1. Letošní rok v tomto ohledu patří spíše jim, ale jednalo se pouze BO1 zápasy, v delších sériich se dynamika utkání mění a je potřeba i správně reagovat na vývoj.

Utkání mezi Excel a Fnatic je na programu v neděli od 17:00, půjde tedy o poslední sérii z úvodního play-off kola. Stream naladíte tradičně na kanále LEC, či v české verzi na Hitpoint.

Predikce Davida "Davkouny" Vogela, komentátora Hitpoint Masters. "Nejzajímavější duel pro domácí fanoušky pak udělá radost i příznivcům Fnatic. Excel svou šanci vybojovat lepší seed propásli a papírově by měla velezkušená sestava obstát, pokud nepodcení přípravu a najde hlad po postupu. Ač bych Patrikovi účast na Worlds přál sebevíc, pokud se Excel geniálně nepřipraví na Upseta, bude si muset další split počkat."
Bracket play-off letního splitu LEC 2022 I Zdroj: Twitter LEC

MAD Lions (2.) – Rogue (3.)

Datum: Pátek 26. srpna, 17:00
Vzájemné skóre: 2-0 pro Rogue

Play-off rozjede dvojice MAD Lions a Rogue. Jelikož se G2 stali mistry, měli možnost výběru, což proti sobě poslalo právě dvojku a trojku základní fáze. Fanoušci tak uvidí rematch jarního finále, které MAD Lions ještě s Carzzym a Humanoidem zvládli vyhrát 3:2 a stali se poprvé v historii mistry. Zatímco stejní borci zvládli ovládnout i následující split, Rogue si připsali akorát další druhé místo.

Zlatí lvi se do play-off vrací po půlroční odmlce. Jarní split jim vůbec nevyšel a tým probrala až akvizice midlanera Nisqyho, který celý roster znovu nastartoval ke skvělým výkonům. Nechybělo mnoho a MAD Lions ovládli celou základní fázi, byli pouze o skóre horší proti G2.

Vzájemné zápasy hovoří pro Rogue, vyhráli oba dva BO1 duely, ale do série přesto nevstupují jako favorit. Sázkové kanceláře predikují těsnou výhru MAD Lions, právě prognóza dlouhé série je něco, co pravděpodobně uvidíme. Utkají se dva vyrovnané celky, které v tabulce dělí jediný bod.
 
Davkouny: "MAD Lions a Rogue může být zamotanější, budu ale věřit historické síle MAD v playoff a naopak slabé bilanci Rogue. Malrang ani Larssen neukázali, že by měli stačit na jungle/mid duo Lvů."

G2 (1.) – Misfits (4.)

Datum: Sobota, 27. srpna, 18:00
Vzájemné skóre: 1-1

Nejvíce jasná série z úvodního kola, alespoň na papíře. G2 jsou velkým favoritem a pokud chtějí obhájit titul, musí přes Misfits přejít. Jejich soupeř se ale ve druhé polovině probral, jako kdyby je nakopla zpráva o prodeji slotu španělským Team Heretics.

Misfits díky pěti vyhrám v řadě poskočili do horní poloviny tabulky a ještě k tomu zvládli tiebreaker o umístění v top čtyřce nad Fnatic. Rosteru pomohl i příchod junglera Zanzaraha, který přebral místo Shlatanovi. Nyní je čeká náročná série s G2, v případě vypadnutí zoufat nemusí, protože dostanou ještě jednu šanci v Loser’s Bracketu.

Davkouny: "Zápletka postupových bojů o světový šampionát se letos přesune čistě do Loser's Bracketu, jelikož výhra G2 pošle na Worlds rovnou tři týmy. A to se také nejspíš stane, nevidím moc šanci Misfits potrápit G2 v aktuální formě."

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.