League of Legends

LEC má za sebou první týden, G2 a Vitality jsou neporažení

LEC má za sebou první týden, G2 a Vitality jsou neporažení
24. 1. 2023
  |  

Hlavní evropská soutěž je zpět. Ve třech dnes bylo k vidění 15 zajímavých zápasů, ze kterých nejlépe vzešla dvojice G2 a Team Vitality.

Nový formát, hrací dny, sestavy i týmy. LEC vtrhla do roku 2023 ve velkém stylu a fanouškům naservírovala skvělou podívanou, která do budoucna slibuje napínavý vývoj splitu. Jednou kaňkou byly dlouhé prodlevy, které provázely všechny hrací dny.

Absolutorium si zaslouží G2. Jarní šampion v obměněném rosteru předvedl tři dominantní výkony, v nichž se ve skvělém světle ukázali navrátilec ADC Hans Sama a jungler Yike. Švéd s kořeny v Peru přišel jako náhrada dlouholeté stálice Jankose, a ačkoliv šlo o jeho premiéru v LEC, vypadal jako kdyby na této úrovni hrál odjakživa. 

Jeho celkové skóre na champech Graves, Viego a Graves činí 26/3/17, nikdo z celé ligy neměl více killů. Jak okomenovalo několik analytiků na Twitteru: "Yike is the real deal."

G2 si tak hravě poradili s Excel, Fnatic a Astralis, což je vyšvihnulo na vrchol tabulky. Momentálně vypadají jako nejlepší tým soutěže – zaslouženě.

Stejný výsledek, tedy 3-0, mají Vitality. Organizace kolem Perkze postavila kompletně novou čtveřici, která vstoupila do LEC tím nejlepším možným způsobem. Počáteční bolesti se zatím nekonají, sice nezvítězili tak dominantně jako G2, ale Fnatic, Heretics a MAD Lions nakonec porazit dokázali. Perkzovi se dvakrát dařilo na Azirovi, na kterém získal celkové skóre 20/4/15, čímž zásadně přispěl k úvodnímu úspěchu.

Z Čechů vyšel nejlépe Carzzy

Těžký los pro Fnatic se ukázal skutečně náročný, Humanoid a jeho tým dokázal zvítězit pouze v posledním utkání proti KOI. V úvodním klání s Vitality vypadali slušně, ale na vítězství to nestačilo. Proti G2 tahali většinu času za kratší čas a ukázal se prozatimní velký rozdíl mezi těmito celky. Postupně se rozehrál Rekkles, který v posledním v zápase musel udělat radost dominoval na Sivir s 5/0/7.

Carzzyho comeback do MAD Lions dopadl skórem 2-1. Povinné výhry proti Astralis a SK Gaming se povedly, českému ADC se dařilo na Lucianovi (5/0/12) a Varusovi (3/0/2), prvního jmenovaného champa pickl i v prohře s Vitality, ale k vítězství to tentokrát nevedlo. Obměněná sestava splnila, co měla. Synergie mezi hráči vypadala slušně.

Nejhůře z českých playerů dopadl Patrik, který k sobě má kompletně novou čtveřici spoluhráčů. Chvíli to vypadalo, že úvodní týden skončí se skóre 0-3, ale naštěstí se jim povedlo otočit zápas se slušně hrajícími BDS. Roster Excel vypadá na papíře velmi zajímavě, ale ukázalo se, že bude potřeba ještě nějaký čas, než se pětice sladí.

Jediným týmem, který zatím nemá výhru, je Astralis. Dánská organizace tím trochu kopíruje minulý rok, kdy na úvodn výhru čekala až do poloviny splitu. Nutno dodat, že ani jim los příliš nepřál – soupeřemi byly celky Team Heretics, MAD Lions a G2, tedy orgnanizace, kterým se předpovídá horní polovina tabulky.
Day 1 výsledky
Day 2 výsledky
Day 3 výsledky
Postavení v tabulce
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.