League of Legends

LEC odehraje poslední kolo základní fáze, jistotu nemá téměř nikdo

LEC odehraje poslední kolo základní fáze, jistotu nemá téměř nikdo
24. 3. 2023
  |  

Evropská soutěž LEC má před sebou poslední tři zápasy, ve kterých půjde o důležité body pro kvalifikaci do jarní skupinové fáze. Jak na tom jsou Češi?

Jarní split zatím vůbec neprospívá domácím hráčům. Aktuálně jsou všichni v ohrožení umístění top osmičky, čímž by se mohla částečně zopakovat zimní edice, kdy v play-off chyběli Humanoid s Patrikem. Minulý hrací týden ovšem ukázal, že by Fnatic nemuseli být zcela venku.

Vyhráli dva ze tří zápasů a dali zapomenout na nepovedenou sérii 9 porážek v řadě. Poslední výkon proti KOI byl jeden z nejlepších za dlouhou dobu, pokud roster udrží podobnou formu, měl by se snad do top osmičky vyškrábat. Aktuálně má 2 body, což znamená shodu s Excel, Heretics a MAD Lions.

Los na následující tři zápasy je hratelný. Bohužel v prvním duelu narazí na MAD Lions, čímž si bývalí spoluhráči Carzzy a Humanoid uškodí. Jde o přímý souboj a vítěz odskočí od toho druhého tabulkou výše. V neděli přijde na řadu náročný duel s obhájci titulu G2, ti zatím ze šesti duelu překvapivě dvakrát ztratili, což ukazuje, že mohou být zranitelní. V pondělí čeká Fnatic duel o vše s Astralis, dánská organizace má momentálně 3 body a je možné, že právě s nimi to nakonec bude boj o přežití.

MAD Lions mají smolně los výrazně těžší. Krom již zmíněných Fnatic se utkají také s G2 a poté s SK Gaming, kteří ukazují, že jejich umístění v top čtyřce v zimě nebyla náhoda. Aktuálně jim patří první dělené místo tabulky s G2, Vitality a BDS. Aby toho nebylo málo, tak právě G2 jsou posledním soupeřem Carzzyho a spol. Zlatí lvi potřebují alespoň 2 výhry, což při současné formě vypadá jako těžký úkol.
Ani Excel si nemohou do posledních zápasů moc oddychnout, jedním z důvodů je ale také fakt, že LEC je v současnosti velmi vyrovnaná. Aktuálně nikdo nedominuje a zároveň na tom nikdo není extrémně bídně. Rozdíl mezi prvním a posledním místem jsou pouhé dva body, postoupit může aktuálně skutečně každý.

Patrik do posledních zápasů proti KOI, Astralis a BDS nastoupí s novým spoluhráčem. Midlanera Vethea nahradí Abbeddage, který v minulosti působil například v 100 Thieves a momentálně plnil náhradníka v Excel. Francouzského midaře postihly zdravotní problémy, místo na poslední tři klíčové duely tak uvolní bývalému šampionovi LCS.

Zápasy začínají tradičně v sobotu 18:00, hraje se až do pondělí, kdy kolem jedenácté večer bude známá top osmička. Následovat bude ihned los skupinové fáze.

Program týmů:

  • Fnatic – MAD Lions, G2, Astralis
  • MAD Lions – Fnatic, SK Gaming, G2
  • Excel – KOI, Astralis, BDS

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.