LEC chystá velké změny, v roce 2023 budou tři splity a velké finále pro mistry

LEC chystá velké změny, v roce 2023 budou tři splity a velké finále pro mistry
18. 11. 2022
  |  

Evropská soutěž LEC ro následujicí sezónu chystá zásadní změny. Jako jediný region ruší tradiční format dvou splitů, ERL scéna se také rozšiřuje o další oblasti.

Změna podobného rázu nemá v LoL esportu obdoby. Evropa jde do neznáma, jako první region na světě ruší klasický formát jarního a letního splitu, místo něj zavádí rovnou tři, včetně velkého grandfinále na konci roku pro top šestku za uplynulý rok.

Novinek je hodně, tudíž vezmeme všechno popořádku. Splity nově budou trvat 6 týdnů, začínat se bude v lednu Winter Splitem a ještě před MSI pauzou týmy stihnou odehrát Spring Split. Po mezinárodním turnaji se organizace znovu potkají, aby odehrály Summer Split. Vítězové jednotlivých splitů a následně nejlepší týmy dle Championship bodů (vždy celkově 6 celků) dostanou pozvánku do LEC Season Finals, kde se poperou o trofej pro celkového LEC vítěze.

Dlouhodobě je LEC vyčítáno, že týmy v průběhu roku odehrají málo sérií, kvůli čemuž mají handicap proti asijským týmům. I na to se samozřejmě myslelo, od příští sezóny bude k vidění mnohem více BO3 i BO5 sérií. 

Splity budou začínat první tři týdny tradičním BO1 stylem, odkud odpadne nejhorší dvojka. Top osmička se rozděli do dvou skupin, kde bude zápasit v double-elimination formátu na tři vítězné zápasy a do další fáze postoupí čtyři. V tuto chvíli se bude hrát až do samotného vítěze formátem BO5.

V průběhu roku mohou být vítězem splitu korunovány hned tři celky, na což mohou navázat i ziskem ocenění LEC Championa. Pokud se někomu skutečně povede získat hattrick, obdrží rovnou pozvánku reprezentovat na Worlds.

 


Shrnutí:

  • Rozdělení na Winter, Spring a Summer Split
  • Splity po 6 týdnech
  • Hrát se budou BO1, BO3 i BO5
  • LEC Season Finals pro vítěze splitů a další nejlepší

ERL scéna nabírá nové regiony

Novinky čeká také Tier 2 scéna. Ta doposud patřila evropským zemím typu Francie, Španělsko nebo i Česko. Od roku 2023 dojde ovšem na rozšíření, název se mění na EMEA, protože nově přichází také Blízký Východ a Afrika (EMEA = European Middle-East Africa).

Celkově na této Tier 2 úrovni bude zápasit 13 soutěží, do stávajícího výběru se přidáva africká liga a také Turecko a CIS region, které doposud patřily o stupeň výše a získávaly tak sloty na Worlds. Od roku 2023 budou jezdit jako zástupci na populární turnaj Amazon EMEA Masters, kde zabojují s nejlepšími z Evropy.

Bližší informace, jako například datumy či počet slotů, bude Riot Games ještě teprve sdělovat.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.