League of Legends

LEC čeká premiérové Season Finals, o kvalifikaci na Worlds hraji všichni Češi

LEC čeká premiérové Season Finals, o kvalifikaci na Worlds hraji všichni Češi
18. 8. 2023
  |  

V hlavní evropské LoL lize zbývá odehrát Season Finals. V něm jde kromě závěrečného titulu také o kvalifikaci na Worlds, což nemá žádný tým ještě jistý.

Debutové Seasons Finals jsou před námi. LEC v tomto roce šla do experimentu, jako jediná liga na světě vytvořila formát se třemi splity, který je zakončem závěrečnou bitvou šesti nejlepších týmů. A na to se jiz organizace nějaký čas chystají, kromě dalšího možného titulu jde o klíčové umístění v top čtyřce – to totiž zajišťuje kvalifikaci na Worlds, letos konané v mecce League of Legends, Jižní Koreji.

Nový formát soutěže s sebou trochu nese porodní bolesti, což je pochopitelné. Probíhají debaty, zda je tento systém správný a spravedlivý. Kromě dlouhých pauz je například s podivem, že G2, dvojnásobný letošní šampion, stále nemá jistou účast na největším mezinárodním turnaji a vrcholu roku. Vzhledem k formě je pravděpodobně, že minimálně dva týmy porazí, nicméně meta je ošemetná a kdykoliv může přijít zranění či výpadek formy.

Dává to také naději celkům, například Excel, si účast na Worlds ještě vybojovat. Organizace skončila 2x na posledním místě základní části, přes to existuje šance, že LEC nakonec reprezentovat budou. Tyto podněty rozhodně liga bude po konci sezóny probírat a případné nedostatky pravděpodobně vychytá.

My se ale můžeme soustředit primárně na zápasy. Formát je jasný, jde o klasického play-off pavouka o šesti týmech, z nichž jeden bude korunován šampionem. Trojka nejlepších bere přímou pozvánku do Jižní Koreji, čtvrtý tým si bude muset účast vybojovat v BO5 souboji s Golden Guardians, což je jedna z novinek letošních Worlds.

Dobrou zprávou je, že v Season Finals uvidíme všechny české hráče. MAD Lions se hned na úvod v horním bracketu utkají s Excel, poražený možná narazí na Fnatic, jenž čekají v bracketu pod nimi. Tak či onak, minimálně jeden tým s tuzemským hráčem vyřadí jiný, tudíž na Worlds pojedou maximálně dva. Horní bracket uzavírá duel G2 s BDS, kde je jasným favoritem dvojnásobý šampion letošního roku. Zbývajícím týmem šestice jsou SK Gaming, kteří také čekají na soupeře v Lower Bracketu.

Program je následovný. Hrací dny případají vždy na sobotu a v neděli, úvodní duel 18. srpna odehrají právě MAD Lions s Excel, o den později G2 s BDS. O týden později budou první vypadnuvší, na programu je spodní bracket. Po něm následuje ještě jeden hrací týden a vše vyvrcholí 10. září, kdy bude korunován celkový šampion roku. Připomínáme, že pro kvalifikaci na Worlds je potřeba skončit do čtvrtého místa.

Rozlosování play-off Season Finals I Zdroj :Leaguepedia.com
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.