League of Legends

LCS Week 9: Cloud9 se vzdaluje první místo, play-off má jisté 7 týmů

LCS Week 9: Cloud9 se vzdaluje první místo, play-off má jisté 7 týmů
26. 7. 2021
  |  

Předposlední víkend v LCS je za námi. Na čele se osamostatnili TSM a 100 Thieves, kteří mají shodně po 28 bodech a komfortní náskok na týmy pod nimi.

Již teď je vysoce pravděpodobné, že na výhru v základní části nedosáhnou Cloud9 či Evil Geniuses. V tuto chvíli má jistotu play-off už 7 týmů, o poslední spot se ještě porvou FlyQuest, Golden Guardians a CLG.

Vraťme se ale zpátky na vrchol tabulky. 100 Thieves se nepovedlo udržet bodový náskok na TSM a prohráli dvě utkání ze tří, přičemž úvodní duel sehráli s Cloud9. Parta kolem Perkze tak ještě držela naději, že pro sebe dokáží urvat první či druhé místo, což by znamenalo přeskočení jednoho kola play-off. Naděje ale téměř definitivně ukončili TSM, kteří zvládli klíčový duel a dotahujícího se konkurenta porazili – proti Cloud9 drží neporazitelnost již 169 dní. Touto výhrou TSM nejenže nejspíše zpečetili své postavení na prvním až druhém místě, ale také výrazně pomohli 100 Thieves.

Tým i s českým asistentem Freezem již měl několik šancí upevnit si první místo, ale zbytečnými prohrami si situaci do posledního víkendu zkomplikoval. Nebýt ztráty TSM s Evil Geniuses, byli by momentálně druzí se mankem jednoho bodu na vedoucí tým. Nyní mají alespoň stejnou startovací pozici do posledního víkendu.

Naděje na výhru v základní části pomalu zhasíná také pro Evil Geniuses. Kometa letního splitu trápí jednoho favorita za druhým, ovšem pohádkový příběh se, alespoň před play-off, konat spíše nebude. Jsou na tom stejně jako Cloud9, tedy mají zisk 26 bodů a ztrátu dvou výher na vedoucí 100 Thieves a TSM. Malá naděje tu stále však je, ale pokud se nepovede pohádkový příběh dotáhnout, mohou být Evil Geniuses za povedený split i tak spokojení. Pokud by se počítaly výsledky pouze z léta, byla by organizace na děleném druhém místě.
Na pátém místě jsou Team Liquid se ziskem 25 bodů. Organizaci se povedlo uhrát skóre 2-1 a již teď je jisté, že hůře v tabulce skončit nemohou. Podařilo se jim porazit FlyQuest a Golden Guardians, prohra přišla s Dignitas. Sice mohou teoreticky doskočit první místo a vynutit si tiebreaker, ovšem je vysoce nepravděpodobné, že všechny týmy před nimi ztrácí 2 či 3 zápasy v řadě.

Situace se vyjasňuje také na spodku tabulky. Ač Golden Guardians a FlyQuest nedávno chytli druhou mízu a chvílemi to vypadalo, že pro sebe urvou ještě nějaké lepší umístění v tabulce, překvapení se nekoná. FlyQuest se s novým rosterem v LCS uvedl čtyřmi výhrami v řadě, ovšem nepodařilo se na ně navázat a nyní mají pět proher za sebou. Se 13 body nyní bojují o udržení se na osmém místě, tedy poslední spot, který zajišťuje play-off.

Vše mají ve svých rukou, protože o bod pod nimi jsou Golden Guardians a o dva CLG. První jmenovaný tým také chytil zajímavou formu po příchodu toplanera Licorice, ale počáteční kouzlo také vyprchalo. Čtyři prohry v řadě znamenají, že potřebují vyhrát o jeden (tiebreaker) nebo dva zápasy více než FlyQuest, aby na poslední chvíli dokázali pro sebe urvat účast v play-off.

Šanci překvapit mají také stále CLG, ale budou potřebovat velký zázrak do posledního víkendu. Momentálně jim patří poslední místo v tabulce se ziskem 11 bodů, tudíž malá naděje alespoň doskočit FlyQuest tu je. Budou však potřebovat velké množství výsledků, které budou hrát v jejich prospěch.

Jistotu play-off si naopak můžou užít Immortals, kteří aktuálně mají nejdelší sérii výher v lize – utkání do zdárného konce dotáhli aktuálně čtyřikrát. Skalpy týmů jako Evil Geniuses či 100 Thieves jsou rozhodně pozitivním signálem a s 20 body se nemusí strachovat, že ve vyřazovací části budou chybět. V posledním týdnu ještě zabojují o možnost lepšího postavení, na šesté Dignitas ztrácí jeden bod.  

Zdroj úvodní fotografie: twitter.com/LCSOfficial
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.