League of Legends

LCS Week 4: 100 Thieves jdou do čela tabulky, Dardoch skončil v Dignitas

LCS Week 4: 100 Thieves jdou do čela tabulky, Dardoch skončil v Dignitas
28. 6. 2021
  |  

Výborný víkend pro 100 Thieves! Ambiciózní sestava potvrdila výbornou formu v summer splitu a společně i s českým asistentem trenéra Freezem se posouvá na první místo tabulky, které sdílí s TSM. Šokující novinkou víkendu je vyhazov junglera Dardocha z Dignitas.

Management 100 Thieves po konci jarního splitu nebyl spokojený s konečným čtvrtým místem a rozhodl se pro zásadní změny. Do LCS vzali zpět bývalého kouče Cloud9 Reapereda a problémovou pozici midlanera obsadil Němec Abbedagge. Všechny změny sledovaly primární cíl - zajistit si účast na Worlds. Že se zatím jedná o trefy do černého potvrzuje dominantní průběh letního splitu. 100 Thieves jsou aktuálně nejlepším týmem v soutěži, prozatím prohráli pouze dvakrát a zejména Abbedagge předvádí jeden parádní výkon za druhým.

Minulý víkend je přitom čekala další velká zkouška, a to utkání s úřadujícími mistry Cloud9. Ti se naopak s formou v létě nesetkali, do sestavy se sice čerstvě vrátil Zven a ačkoliv i s ním v rosteru vyhráli zbývající dvě utkání, přímý souboj o špičku tabulky s 100 Thieves nezvládli. Abbedaggeho Azir se skórem 5-1-8 byl nad síly všech a jelikož ve formě hrající organizace zvítězila také proti Immortals a Dignitas, posunula se na první místo tabulky, které momentálně sdílí s TSM. 100 Thieves šlapou opravdu dobře, vyhráli popáté v řadě a nebýt nečekaného zaváhání proti CLG, jednalo by se již o jedenácté po sobě jdoucí vítězství. 

Výsledky si zaslouží uznání také díky tomu, že 100 Thieves zatím prohráli pouze se dvěma týmy - Immortals a právě CLG, oba papírově slabšími rostery. Souboje s přímými konkurenty v podobě Team Liquid, TSM či Cloud9 zvládli vždy bravurně. První dva zmíněné týmy zatím porazili jednou a s úřadujícími mistry si poradili již podruhé. Pozice nejlepšího týmu summer split patří zaslouženě jim a pokud forma vydrží, dá se očekávat i velký výsledek v play-off a vytoužená účast na Worlds, což by znamenalo také české zastoupení.

Problémový Dardoch opět bez týmu

Skoro už to vypadalo, že jungler Dardoch konečně pro sebe našel ideální tým a dokáže prodat potenciál, který v něm bezpochyby je. Jarní split byl v jeho podání velmi dobrý a zejména díky němu a spoluhráčovi ADC Neovi se Dignitas dařilo překvapit jednoho favorita za druhým. Ke konci splitu sice trochu ztratili dech, ale stále se podceňovanému rosteru dařilo jet výrazně nad plán, vždyť jejich výplaty jsou jedné z nejmenších v LCS.

Posuneme se však do současnosti, druhá polovina soutěže zastihla Dignitas v krizi a aktuálně mají pouze 4 výhry ze 12 celkových utkání, což je jeden z nejhorších výsledků probíhajícího splitu. Z čista jasna a těsně před začátkem kola se pak objevila zpráva o okamžitém konci Dardocha, jeho místo zabírá Akaadian, který v minulosti nastupoval například za TSM či Echo Fox. Reálný důvod konce? Pravděpodobně se znovu projevil temperament Dardocha, který se nálepky problémového hráče zřejmě již nikdy nezbaví. 

“Zjednodušeně, to, co v pátek udělal Dardochm se neslučuje s tím, co očekáváme od hráčů Dignitas. Chápeme, že je někdy na místě frustrace, ale chování Dardocha nešlo akceptovat,” vysvětluje důvod vyhazovu James Baker, Director of Esports v Dignitas. Americký jungler je tak poněkolikáté předčasně vyhozen z týmu, ve kterém nastupuje. Na Twitteru již oznámil, že si hledá novou organizace a je otevřený všem regionům. Vzhledem k reputaci bude opravdu již těžké najít si tým, který bude ochotný si ho vzít pod křídla.

Alphari stále v nedohlednu

Podle oficiálního prohlášení Team Liquid se měl britský toplaner Alphari vrátit do sestavy 27. června, ani tentokrát však do žádného zápasu nenaskočil. Napovědět mohl i konec trenéra Jatta, se kterým měl podle spekulací možná nějaké spory, ovšem nový trenér H4xDefender ve všech třech utkáních využil Jenkinse. Přeci jen se ale odehrála v Team Liquid změna, součástí vyjádření bylo i oznámení o zdravotních problémech Santorina, kterého nahradil jako již na jaře Armao. Své zápasy zvládli až na souboj s 100 Thieves bez problémů a patří jim třetí dělené místo s Cloud9. 

Zdroj úvodní fotografie: Twitter LCS
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.