League of Legends
Partnerství

LCS ve stopách TSM. Severoamerická liga se spojila s kryptoměnovou burzou FTX

LCS ve stopách TSM. Severoamerická liga se spojila s kryptoměnovou burzou FTX
10. 8. 2021
  |  

Nedávno e-sportovým světem prolítla zpráva o jednom z největších partnerských dealů vůbec. Populární severoamerická organizace TSM podepsala spolupráci s kryptoměnovou burzou FTX za $210 milionů dolarů, společnost se měla na 10 let stát také součástí názvu týmu a objevit se jako přední partner týmu. Studio Riot Games bylo proti…

… zhruba tak na necelé tři měsíce. Stejná kryptoměnová burza se totiž na 7 let stává jedním z hlavních partnerů přímo ligy LCS. Pro FTX se tak jedná o druhou velikou investici do světa e-sportu, ovšem možná až teď první, která se dotkne i fanoušků titulů jako League of Legends či Valorant. Stále totiž není jasné, zda původní stanovisko Riot Games, tedy žádné kryptoměny jako sponzor, nadále platí.

V pravidlech Riot Games stojí, že ačkoliv si týmy mohou ke svému jménu přidat jakékoliv firmy, nesmí spadat do nějaké ze zakázaných kategorií. Tam kromě například sázkových kanceláří patří i cokoliv spojené s kryptoměnami, a tak velkolepý deal TSM s FTX oblétl svět i s trochou negativní pachutí. Severomaerická organizace nesmí název a ani logo firmy zobrazovat na přenosech Riot Games, v jiných titulech je TSM.FTX již zcela běžný.
Ovšem nyní se situace stává ještě zamotanější. FTX vyjednali sponzorství také přímo s ligou LCS, kde se stává jedním z hlavních partnerů. V následujících 7 letech bude jejich logo viděno při několika momentech během přenosů, burza by se měla stát sponzorem segmentů spojenými s grafy goldů nebo statistikami hráčů. Již během play-off si mohli diváci všimnout nápisu "FTX Gold Advantage", což ukazuje kreativní cestu sponzoringu, která je v USA běžná. Již delší dobu například můžeme sledovat Red Bull Buff Baron či StateFarm Analyst Desk.

Oznámení partnerství provází opět vlna skepse. Riot Games omezí TSM při svém brandingu, o několik měsíců později stejného partnera přívítá jako jednoho z hlavních sponzorů soutěže. Napadnuta je i trochu integrita ligy, protože burza FTX bude mít zájem na úspěchu zejména TSM, a mohla by své pozice teoreticky zneužít.

Částka samotného dealu nebyla zveřejněna, z dostupných zdrojů se ví, že FTX minulý měsíc od investorů získalo částku $900 milionů dolarů a společnost je oceněna na astronomických 18 bilionů dolarů. Kromě TSM či LCS je aktivním sponzorem i v tradičních ligách jako NBA nebo MLB.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LCS
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.