League of Legends

LCS Summer Split 2022: Preview, novinky a přestupy

LCS Summer Split 2022: Preview, novinky a přestupy
16. 6. 2022
  |  

Summer Split LCS 2022 je tady. Severoamerická soutěž má svůj začátek naplánovaný na 18. června, co všechno se v době offseason za velkou louží odehrálo?

LCS patří mezi nejméně predikovatelné soutěže a jarní split to znovu potvrdil. V posledních 5 splitech zvítězily 4 různé organizace, pro dvě z nich to navíc byla vůbec první výhra v historii. Naposledy tak slavili Evil Geniuses, kteří s mladým rosterem a talentovanými domácími hráči šli proti proudu soutěže, kde je standardem získávat dražší importy.

Evil Geniuses byli dlouho nenápadní, ale v play-off ukázali svou sílu. LCS také poměrně slušně reprezentovali na MSI, kde se jim povedlo překonat výsledek Cloud9 z roku 2021 a dostali se do top čtyřky. Na výhru nad T1 budou rozhodně dlouho vzpomínat s radostí.

Jenomže začíná další split a organizace bude díky poslednímu úspěchu více na očích. Výsledky se budou nyní očekávat, což může zamíchat s psychikou hráčů, protože doteď byli spíše "under the radar". Podle sázkových kanceláří jsou těsně druhým největším favoritem za Team Liquid, kde se musí hodně zlepšit, pokud chtějí jet se svým hvězdným týmem na Worlds. Dalšími v pořadí jsou 100 Thieves a Cloud9.

Poslední jmenovaná organizace zažila divoký split. Dlouho připravovaný projekt se streamerem-analytikem LS zahodili po třech vyhraných zápasech a jeho místo zaujal Max Waldo. Ač chvíli tým vypadal dobře, později v seźoně přišel obrovský propad, který skončil ostudným vypadnutím v play-off 0:3 právě proti budoucím mistrům Evil Geniuses.
Cloud9 tak dle očekávání zamíchali se svou sestavou - z top čtyřky jako jediní. Velký návrat slaví Jensen, který po půlroční streamovací pauze znovu naskočí do profesionálního hraní. Barvy populárního týmu mu nejsou cizí, právě do této organizace v roce 2015 jako neokoukaný dánský midlaner přišel a vybudoval si velké jméno.

Příchod Jensena také znamená, že se Fudge vrací na toplane. Půlroční anabáze na midu je tak u konce, jeho nová role byla hodně spojená právě s LS, který mu přichystal například unikátní Ivern mid pick. S Cloud9 se zároveň loučí Summit. Korejec je spojovaný s přestupem do FPX v LPL, ale kvůli vízům se zřejmě zpozdí.

Projekt s korejským toplanerem také nevyšel podle představ. V některých utkáních sice vypadal jako nejlepší hráč ligy, ale v důležitých momentech se ukázal jeho limitovaný champion pool a také neochota zkoušet nové věci. Zákulisní spekulace pak mluví o jeho problémovém chování, které pochmurné náladě v týmu moc nepřidávala.

Druhý Korejec v týmu však zůstává. Berserker za Cloud9 odehraje také letní split, k rukou ovšem dostal nového parťáka. Velký návrat hlásí také další Dán, konkrétně Zven. Jeden z nejúspěšnějších ADC západního League of Legends přijal nabídku role swapu a nově ho tak uvidíme na pozici supporta, kde má údajně vypadat velmi zajímavě.

TSM má nového midlanera

Od odchodu Bjergsena je pozice midlanera prokletá. Zuby si vylámal PowerOfEvil a nyní nově Keaiduo, kterého nikdo neznal, ale v tryoutech týmu vypadal podle trenérů a managementu nejlépe. Své dovednosti v LCS neprodal, podle statistik i výkonů patřil k tomu nejhoršímu v lize a po chvíli jeho místo zaujal dočasně z akademie Takeover, ale také s ním se velká díra do světa neudělala.
TSM skončili na 9. místě, vyhráli pouze 5 zápasů a historicky se jedná o jejich nejhorší umístění - poprvé navíc nebyli v play-off. Do toho přišlo mnoho interních i externích problémů, jako například vyšetřování CEO Reginalda, který údajně šikanuje a ponižuje zaměstnance, nebo ex-kouč Peter Zhang, jenž inkasoval částky za doporučení čínských hráčů do týmu.

Není divu, že v táboře TSM vznikl obrovský chaos. Ten se logicky projevil i na Riftu, ale organizace doufá, že v letním splitu se na vše zapomene a začne se s čistým štítem. S tím by měl pomoci i Taiwanec Maple. Velezkušený midlaner je stálicí mezinárodních turnajů, s Flash Wolves patřil k dominantní sile LMS, ale jeho angažmá v LPL nevyšlo. Také proto ho zaujala nabídka TSM, kde chce znovu začít vyhrávat a vrátit se i na Worlds.

V týmu ho zřejmě doplní support Mia, který dostal šanci ukázat se ve scrimech. Čínský hráč Shenyi je znovu posunut níže do akademie.

Immortals mají tři nováčky

LCS byla v přestupovém okně aktivní. Immortals přichystali tři změny, přichází jungler Kenvi (100 Thieves Academy), Lost (Golden Guardians) a IgnaR (Flyquest, Evil Geniuses). Duo veteránů na ADC je odsunuto na druhou kolej. Arrow míří opět do akademie, WildTurtle za Immortals již nenastoupí a zatím je bez angažmá. Ve stejném týmu také najdeme českou stopu. Již v průběhu jarního splitu dostal povýšení z akademie Nightshare, asistent trenéra a dvojče Freeze. Oba bratři tak působí v roli asistentů ve stejné lize, což je zajímavý unikát.

Volné místo po Lostovi v Golden Guardians zabral Stixxay, který se z akademie vrací zpátky na nejvyšší úroveň. Poslední změnou je návrat topaře Gamsu do Dignitas. Korejský hráč má velmi zajímavou kariéru, protože si z League of Legends odskočil na 4 roky do profesionálního světa Overwatch - nyní je však zpět. Po roce v akademii za 100 Thieves přijal nabídku návratu do LCS, kde působil už před 6 lety. Na nejvyšší úrovni naposledy hrál za Fnatic.

Kde a jak LCS sledovat?

Pokud není Super Week, je LCS na programu vždy v sobotu a neděli. Úvodní zápasy začínají ve 23:30, resp. 22:30. Podobně jako v Evropě se však třemi utkáními začíná, zajímavý duel mezi Cloud9 a Evil Geniuses tak lze sledovat již v pátek od 23:30.

Zajímavý bude také rematch finále mezi Evil Geniuses 100 Thieves, který je na programu v neděli od 0:30. Klasický souboj dvou veleúspěšných organizací bude uzavírat týden, v neděli od 23:30 přijde na řadu bitva mezi Cloud9 a Team Liquid.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.