League of Legends

LCS Spring 2022: Vítězové a poražení

LCS Spring 2022: Vítězové a poražení
25. 4. 2022
  |  

Americká nejvyšší soutěž zná svého vítěze, poprvé v historii se jím stala organizace Evil Geniuses, počtvrté v řadě tedy vyhrála jiná organizace, než v minulém splitu. Ne každé organizaci se ale dařilo, pojďme se podívat na největší vítěze a poražené jarního splitu LCS 2022.

Poslední velký region zná svého mistra, kterým je opět premiant. Evil Geniuses, tradiční esport brand, slaví první úspěch také v LCS – jarní split 2022 je jejich. My ale začneme od těch méně šťastných organizací.

Poražení

TSM

Vůbec největším zklamáním a překvapením toho splitu byla organizace TSM, ta se skóre 5-13 skončila na deváté pozici a vůbec poprvé v historii se nepodívala do playoffs. Ještě v šestém týdnu se TSM nacházeli na místě posledním s pouhými dvěma výhrami, ke konci sezony alespoň o jednu příčku poskočili. Z původního rosteru zůstali pouze Huni a Spica, ty doplnil Tactilal z týmu Liquid, dále neznámá dvojice Shenyi a Keaiduo. 

Hlavně příchod dvou čínských hráčů spousty fanoušků překvapil, přišli totiž z druhé čínské ligy a s kompetitivním hraním neměli mnoho zkušeností. Problémy přišly ještě před začátkem splitu v lock-in turnaji, TSM v něm neměli k dispozici všech 5 hráčů, rozhodli se tedy pro roster academy týmu, ten v základní části uhrál skóre 1:3 a ze skupiny nepostoupil. Když do hlavní části byla nasazena již soupiska hlavního týmu, bylo patrné, že týmu chyběl čas k sehrání. V této době se navíc na veřejnost začaly dostávat informace, že probíhá vyšetřování majitele TSM Reginalda. Tento fakt musel ovlivnit náladu uvnitř celé organizace a tlak dopadl i na hráče. 

TSM se nevyhnuli ani nuceným zásahům do soupisky během splitu. Na lavičce se nejprve ocitnul support týmu Shenyi, kterého na dva týdny nahradil academy hráč Yursan, poté došlo i ke změně na midu, kde Keaidua již permanentně nahradil taktéž z akademie TakeOver. Nepovedený scouting, nedostatek času k přípravě a problémy v jádru organizace tedy připravili sedminásobného mistra o vyřazovací boje. Uvidíme, jaký přístup zvolí TSM do léta, kdy se budou jistě chtít zapojit do bojů o světový šampionát.
Zdroj: Facebook TSM

Team Liquid

Již tradičně se Team Liquid pokoušel o sestavení super týmu, na papíře sestava vypadala dobře a cokoliv mimo top 2 by bylo zklamaní. Vše pro ně začalo hladce, i přes hraní s náhradníky, Team Liquid prošli lock-in turnajem se ztrátou pouhých dvou map a odnesli si přesvědčivé vítězství. Ani v základní části neměli problémy a do playoffs postupovali z jasného první místa. 

V něm ale Team Liquid už nezářili. První série jim těsně vyšla, proti EG šli 3:2, začaly ovšem vyplouvat na povrch slabiny a nedostatky týmu. V sérii proti 100T byli schopni přijít o vedení 2:0 a dostali reverse sweep, tedy konečný výsledek 2:3 a pád do spodní části pavouka. Tam byl osud ještě krutější a Team Liquid neuhráli ani mapu. Ze splitu si tedy odnesli třetí místo, což je pro organizaci, která v nedávné době vyhrála čtyři splity v řadě a měla ambice na Worlds, málo. Bylo patrné, že na začátku sezóny měli Liquidi nad zbytkem obrovský náskok, ten se ovšem v průběhu alespoň na špici začal více a více dotahovat.

 Těžko říct kde přesně se stala chyba, z mého pohledu to vypadalo, jakoby pět hráčů schopných vést a dělat přesná rozhodnutí, si gentlemensky dávalo přednost, až se do plánu své hry začali motat.
Zdroj: lolesports

Cloud 9

Pod vedením kouče LS, který dostal volnou ruku pro výběr svých svěřenců, vtrhla takhle pětka do turnaje ve velkém stylu. Po prvním dvou týdnech bylo všechno jak má být, roleswap Fudge na mid vyšel, Blaber je stále král jungle, dvojce korejských importů také vypadala dobře a hlavně drafty kouče LS bavily všechny diváky. Picky jako Ivern mid, Karthus v jungli a další získaly týmu nejen spousty fanoušků, ale i pěkné skóre 3-1.

Poté ale přišla rána, kouč LS byl odvolán z pozice a jeho nástupcem se stal Max Waldo. I přes tuto náhlou a dosud nevysvětlenou změnu C9 stále vypadali jako horký kandidát na vítězství. Do playoffs šli s bilancí 13-5 ze druhého místa, těsně za týmem Liquid. Tam ovšem těžce narazili, proti celku 100T nezvládli jedinou mapu. Svoje ambice tudíž museli držet naživu hned v prvním kole losers bracketu. V něm podle předpokladů smetli o hodně slabší Golden Guardians, to ovšem bylo ze strany C9 celé. V další sérii proti EG vypadali ještě hůř a s další potupnou 0:3 skončili až čtvrtí. 

Se ztrátou původního kouče přišla i ztráta nevyzpytatelnosti v draftu, která je dělala tak silnými, co víc, většina draftů ani nevypadala dobře. Cloud9 si budou muset svůj letní split hodně dobře rozmyslet, čtvrté místo v něm by znamenalo neúčast na světovém šampionátu.
Zdroj: Facebook C9

Vítězové

100Thieves

Jediná sestava, která od minulého roku zůstala beze změny, měla jasný cíl: získat umístění na vrchních příčkách soutěže a zajistit tím své značce místo přední organizace v LCS. Byla to překvapivě nelehká úloha, spousta týmů posílilo a hlavně samotní zloději ze začátku sezóny nevypadali dobře. V lock-in turnaji si odnesli velmi potupnou porážku 0:2 s týmem Dignitas, ani v základní části splitu to nebyla hitparáda a museli formu ladit na poslední chvíli. 

Skóre 12-6 však na třetí místo a postup do playoffs pohodlně stačil. Tam nejprve porazili Cloud9 beze ztráty kytičky a poté se svěřenci trenérské dvojice Freeze a Reapered odhodlali ke comebacku v sérii proti Liquidu, ve které se jim povedl zázračný reverse sweep. Jen po finále musela zůstat pachuť v ústech, na celek Evil Geniuses totiž vůbec nestačili. 

Druhé místo je minimálně podle očekávání. Ukazuje se, že vložit důvěru do stabilní sestavy se může vyplatit. Dá se předpokládat, že stávající pětice půjde ve stejném složení i do letního splitu a bude bojovat nejen o postup na Worlds, ale i nejcennější trofej domácí soutěže.
Zdroj: lolesports

Evil Geniuses

Vůbec největším vítězem jsou bezesporu Evil Geniuses. Ani lock-in, ani základní část nám nevyobrazily tento celek jako dominantní sílu, která se přežene přes playoffs jako vítr. I tak došlo k obrovskému zlepšení a sprintu na vrchol. Dobrá, první série proti Liquidu nebyla ideální, ale i výsledek 2:3 byl v tuto dobu považován za dobrý, EG po něm spadli do spodní části. Tam ještě v prvním duelu jednu mapu prot FlyQuest ztratili, dále to ale byla už jen spanilá jízda. 

Podobně jako v Evropě G2, EG svoje soupeře přejížděli neskutečnými 3:0 stompy. Favorité padali jako na běžícím páse. První obětí se stali C9, poté supertým Liquid a ve finále i obhájci titulu 100T. Neskutečné se stalo skutečností a s celkovým skóre 14-4 se Evil Geniuses zapsali do LCS jako šestá organizace, která pozvedla trofej. Největší část pochvaly musí jít k samotným hráčům, kteří se během splitu neuvěřitelnou rychlostí zlepšovali jak individuálně, tak i jako tým. 

Nesmíme ovšem zapomenout na scouting této organizace, tady se totiž sešlo úplně vše. Impact, jakožto světový šampion, tu dělá výbornou práci už delší dobu. K němu se povedlo přivést Vulcana z C9, který patří ke špičce domácího talentu již delší dobu. Inspired, který přišel z Rogue, byl některými považován za vůbec nejlepšího junglera v Evropě. Dobře, o této trojce se vědělo co umí, že tito borci ví, jak vyhrávat tituly a být nejlepší, neskutečný je ale příběh zbylé dvojice. 

Danny a Jojopyun se v 17 a 18 letech stali šampiony, přitom na kompetitivní úrovní nejsou ani dva roky a víceméně rovnou nastoupili do EG academy nebo EG prodigies, vzápětí byli povoláni do napráskaného rosteru hlavního týmu a dokázali uspět. Obrovská pochvala tak musí jít na závěr k práci s talenty v celé organizaci. Uvidíme, zda svůj úspěch zopakují i v létě a jak se jim bude dařit na mezinárodní úrovni, MSI bude těžkou zkouškou. Budoucnost však pro tuto organizaci vypadá velmi světle.
Zdroj: EG Twitter
Author photo
Filip Růžička Komentátor a největší fanoušek LCS