League of Legends

LCS se vrací aneb na co se můžeme těšit v letním splitu?

LCS se vrací aneb na co se můžeme těšit v letním splitu?
3. 6. 2021
  |  

Blíží se léto a ač to pro většinu lidi znamená zejména dovolené, profesionální hráči League of Legends slunné dny stráví zejména na Summoner's Riftu. Po zhruba dvouměsíční přestávce se totiž rozjíždí LCS a jako vždy jde v summer splitu o hodně. Také Severní Amerika musí totiž vybrat své zástupce, kteří odcestují do Číny na klíčovou událost roku – Worlds 2021.

Je již tradicí, že Riot Games každoročně upravují systém ligy a letošek není žádnou výjimkou. Jednou z nejvýraznějších změn je fakt, že samotné umístění v letním splitu nemusí tolik znamenat. LCS bylo dlouho vyčítána “zbytečnost” první poloviny sezóny, protože o tom, kdo pojede na Worlds rozhodovalo jen a pouze léto. Z tohoto důvodu byla zavedena novinka - po odehrání všech zápasů se udělá součet skóre jak ze spring, tak i summer splitu. Finální číslo rozhodne o seedingu do play-off, které se letos jmenuje Championship.
 
A právě úspěch v Championship bude klíčový. Nejenže celkový vítěz obdrží cennou trofej a jistotu účast na Worlds, doplní ho také druhý a třetí nejlepší tým z play-off. Stejně jako na jaře, tak i nyní se vyřazovací část odehraje systémem Double Elimination, což znamená dva brackety – horní a spodní. Vypadnuvší z horního mají ještě jeden “život”, ale pokud ztratí i ten, v Championship končí. Vrchol sezóny začíná 7. srpna a potrvá až do 29. srpna.
Ještě předtím nás však čeká základní část, všechny týmy se společně utkají třikrát. Hracími dny našeho času sobota a neděle, začíná se od půlnoci z pátka na sobotu a poté ve 23:00. Velkou změnou a důvodem k radosti je také návrat komentátorů i hráčů do LCS studia, což se již částečně stalo v play-off jarního splitu a v plné kráse na MSI. Poprvé se také na stage představí Freeze, který je asistentem trenéra v 100Thieves.
 
Spouští se také zbrusu nová platforma Pro View, ve které budete moci sledovat zápasy přímo z pohledu hráčů. Doposud to bylo možné pouze na Twitch.tv, ovšem oblíbená featura byla v jarním splitu pozastavena. Pro zájemce je možnost i připlatit si členství a mít exkluzivní přístup, sama o sobě je ovšem platforma zdarma. 
 

Jak dopadla offseason?

Zpravidla bývá pauza mezi jarním a letním splitem klidnější a týmy se k velkým změnám neuchylují. Některé organizace přece jenom do svých sestav pořádně řízli, přičemž ta největší událost offseason je zároveň nejčerstvější. Úřadující šampión a zástupce NA na MSI Cloud9 se ku překvapení všech rozhodl pro změnu na pozici ADC a z akademie povýšil Australana k1nga, o stupeň níže se stěhuje Zven, který je veřejností označován za jednoho z nejtalentovanějších hráčů na své pozici. Novým hlavním koučem se také stává mithy.
 
Cloud9 se jako mistr LCS představil i na MSI, tudíž byl nejvíce na očích ze všech severoamerických týmů. Do nejlepší čtyřky se jim postoupit nepodařilo, a to na úkor MAD Lions a PSG Talon. Může tato změna být reakce na nepovedený výsledek? Jako veřejnost se to asi jenom tak nedovíme, ovšem na k1nga jdou velmi pozitivní reference. “Není to jenom benchnutí Zvena, pro k1nga je to zasloužené povýšení,” napsal na Twitter zakladatel portálu OracleElixir.com a analytika Tim Sevenhuysen.



k1ng je 23letý hráč z Austrálie, který je od prosince 2019 součástí Cloud9. Doposud nastupoval pouze v akademii, kde patřil mezi nejlepší hráče celé soutěže. “Má kvality na to, aby hrál v LCS. Není to pouze mladý hráč s potenciálem, je ověřený a zkušený,” vysvětluje Sevenhuysen. O k1nga se delší dobu zajímaly i jiné týmy v LCS a pokud by neměl problémy s vízy, podle analytika by již dříve dostal šanci na největší stage. “Pokud se mu nebude dařit, mohou ho po třech týdnech opět vyměnit za Zvena a týmu se zase tolik nestane, protože se výsledky z jara počítají také,” říká Sevenhuysen a zároveň dodává, že pokud se k1ng chytí, mohli by Cloud9 ještě navýšit svou kvalitu.

100Thieves: Reapered a Freeze spojují síly

Aktivním týmem na poli přestupů byli také 100Thieves. Dlouho deklarují fakt, že chtějí jet na Worlds a proto se odhodlali k proměně týmu. Podle všeho by na pozici asistenta měl zůstat i český zástupce Freeze, nově však místo Zikze spolupracuje s Reaperedem (více o této změně ). Organizace také vyřešila “problém” na pozici midlanera, kde se v průběhu sezóny protočili dva hráči. Nespokojenost s touto pozicí by měl napravit Němec Abbedagge, které v týmu Schalke04 předváděl výborné výkony a patřil k nejlepším hráčům na své pozici.
 

Evil Geniuses: Danny vyměňuje Deftlyho

Velká změna se také udála v celku Evil Geniuses, kteří se rozhodli ukončit kontrakt s Deftlym. ADC za organizaci nastupovalo od ledna 2020, jeho místo ovšem nyní zabírá teprve 17letý Danny. Pro mladého Američana s japonskými kořeny se bude jednat o premiéru v LCS. Jedná se také o prvního hráče projektu “EG Prodigies”, což je amatérské uskupení mladých talentovaných hráčů pod barvami Evil Geniuses.  
 

Co ostatní? 

Jediné další změny se odehrály v týmu Golden Guardians, který skončil na posledním místě se třemi výhrami. Místo Nilese se na topu představí Solo (ex Flyquest, Echo Fox) a z akademie povýšil support Chime, který zaujme místo newbieho. Žádné jiné přestupy se v jiných organizacích už neodehrály.
 
Úvodní kolo LCS se rozehraje o půlnoci našeho času z pátku na sobotu, první zápas sehrají Team Liquid a TSM. Český zástupce v roli asistenta trenéra se představí ve tři ráno proti Immortals. Držíme palce!

Zdroj úvodní fotografie: Isaac CB on Twitter
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.