League of Legends

LCS přibližuje změny pro letní split, přijdou BO3 i nový play-off formát

LCS přibližuje změny pro letní split, přijdou BO3 i nový play-off formát
5. 6. 2024
  |  

LCS chystá novinky! Upravený play-off formát i přechod na BO3 zápasy, od kterých si slibují lepší rozvoj hráčů i zapojení diváků.

Za velkou louží se dějou novinky. Tamní liga LCS se dále nebojí experimentovat a přichází se zásadními změnami, které upraví podobu současného formátu. Ještě více se tak bude lišit EU a NA, které už několik let fungují jako samostatné složky. V USA jdou do léta poměrně odhodlaní, protože se podařilo zlepšit sledovanost i přes to, že v lize například nefigurují TSM či CLG, dlouhodobě dvě nejsilnější značky regionu. Co si organizátoři tentokrát přichystali?

Tou hlavní změnou je přechod na BO3 zápasy v základní fázi. Pro západní svět dlouho nemyslitelné, historické pokusy navíc nikdy příliš nedopadly. Zatímco LPL a LCK takto fungují odjakživa, v LCS či LEC se nepodařilo tento model stále cracknout. Američané do toho jdou znovu a tentokrát věří, že našli správný recept na sledovanost. Obecně je tento model nejvíce chválený zhlediska hráčského rozvoje, protože jde o důležitý trénink do play-off. Právě to často západním týmům na mezinárodních akcích chybělo, jelikož většinu splitu hrály formátem BO1.

LCS tak po osmi letech znovu adaptuje BO3 zápasy již od začátku splitu. Výhodou je snížený počet týmů, který už na jaře šel z tradičních 10 na pouhých 8. Organizátoři to označují jako největší výhodu a ideální prostor znovu vyzkoušet zmíněný formát. Na hracích dnech se nic měnit nebude. Začíná se v sobotu a končí v pondělí, každý den fanoušci uvidí dvě utkání. Organizace se tak připravují týdně na jednoho soupeře, které v maximálním možném počtu map potkají hned třikrát. 
Mění se také formát play-off, aby více odpovídal změnám základní části. Do vyřazovací části postoupí šestka nejlepších, pro dva týmy tak split skončí předčasně. Top dvě organizace automaticky postupují do dalšího kola a mají jeden zápas volno. Zbylá čtyřka je kompletně v horním bracketu a společně rozjede naplno play-off boje. 

Poražení padají do Lower Bracketu, kde mají ještě šanci split zachránit, ale cesta do finále je dlouhá, protože do ní vedou čtyři vyhrané série. Naopak nejlepším týmům základní části stačí vyhrát série dvě, aby se do top dvojky dostaly. Hraje se o hodně, protože hned polovina týmů pojede na letošní Worlds. Nejlepší dva celky rovnou do základní fáze, třetí roster čeká souboj v play-inu. 

Organizátoři kromě toho připravují další akce pro fanoušky, aby co nejlépe zlepšili zážitek ze sledování. Dále slibují zrychlené přenosy, ve kterých nejsou dlouhé prodlevy a utkání pěkně odsýpají. Právě pomalé vysílaní byl jeden z hlavních problémů LCS. Kromě toho se lze těšit na řadu co-streamerů, čím dál populárnější cesta na sledování oficiálních zápasů. Například takový Caedrel během MSI měl pravidelně přes 100 tisíc diváků, více, než na oficiálním broadcastu.

Letní split LCS začíná 15. června. Základní fáze potrvá do 18. srpna, o vítězi se rozhodne začátkem září.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.