League of Legends

LCS oznámila plán na jarní split, cílem je více zapojit diváky

LCS oznámila plán na jarní split, cílem je více zapojit diváky
9. 1. 2024
  |  

Severoamerická liga LCS sice začíná o něco později oproti evropským kolegům, ale organizátoři již také zveřejnili plán na nejbližší budoucnost i aktuální změny.

Problémy se sledovaností, odchod hvězd a upozadění ze strany Riot Games. Poslední rok byl pro LCS velkou zkouškou, přesto se NRG povedlo postoupit do top 8 na Worlds a mít nejlepší výsledek ze všech západní týmů.  To fanouškům, organizátorům i hráčům dalo naději, že na tom liga nemusí být úplně tak špatně.

Vyhlídky do budoucna i vzhledem k změnám nyní vypadají o něco lépe. Jedním z hlavních cílů je podle očividných kroků zabojovat s odchodem diváků, i brazilská liga je na tom co se týče čísel lépe. Velkou změnou je návrat LCS zpět na víkend, doposud se utkání odehrávala ve čtvrtek a pátek, což nevyhovovalo většině fanoušků i těm evropským. Ti jsou například zvyklí sledovat LEC a plynule navázat na LCS, což v minulém roce nebylo umožněno.

Další změnou je focus na zrychlení celého přenosu. Cílem je dostat se na polovinu času, čemuž má pomoct například i před-nahrání draftů. Tato změna se týká pouze základní části, nikoliv play-off. Stejné pravidlo se týká i patchování, ty budou vždy kopírovat aktuální, což pomůže hráčům během přípravy. V minulosti se stávalo, že byli například nuceni trénovat na starém patchi. Přenosy by se měly dočkat také větší interakce s diváky, kteří by měli být hlavním novým focusem.

Liga se také dočká zúžení. Místo klasických deseti týmů jich nyní bude jenom osm. Golden Guardians a Evil Geniuses se dohodli na ukončení účasti v LCS. Soutěž tak přijde o nedávného šampiona i účastníka Worlds. A poprvé bude chybět také legendární značka TSM. Populární organizace prodala svůj slot Shopify Rebellion. Liga tak přichází o jeden ze zakládájících a památných brandů. Otázkou je, jak se právě toto dotkne sledovanosti.

LCS začíná 20. ledna opening weekem. Základní část poběží do 14. března, kdy se rozjede play-off. Vítěz splitu bude známý poslední březnový víkend. 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.