League of Legends

LCS mění formát, split se nově bude hrát v BO3

LCS mění formát, split se nově bude hrát v BO3
18. 4. 2024
  |  

Zásadní změnu oznámila severoamerická liga. Ta opustí dlouho zavedený BO1 formát, aby zavedla delší série na dva vítězné duely.

Ve stopách Koreji a Číny. LCS zavádí zásadní úpravu formátu, kdy týmy nově budou čekat BO3 série. Říká se, že právě tento systém je nejlepší, co se týče zlepšování týmů. Bylo to vidět na historických výsledcích, kdy západní týmy dojížděly na mezinárodní akce s minimem tréninku v delších sériích - a ve vyřazovací části to bylo znát. Pro asijské celky je to naopak denní chleba.

Pokusy dříve již byly. LEC zkoušela formát BO2, kdy zápasy mohly skončit i remízou. Současný formát je také upravený, aby se co nejdříve na série došlo. Pamětníci si jistě vzpomínají na ročník 2017, kdy už v LCS BO3 testovány byly. Chvíli se spekulovalo, zda NA také neadaptuje rozdělení na tři splity, ale nakonec zvolila vlastní cestu. 

Ač je tento formát pro týmy zajímavější, divácky nenahrával západním ligám. Ty jsou totiž zvyklé odehrát své zápasy ve dvou, maximálně třech dnech. Asie je v tomto odlišná, tam se utkání odehrávají v průběhu celého týdne a časová zátěž je tak rozložená. LCS má nyní v rukách ovšem možnost, jak správně tento formát zavést a uspokojit tak diváky.

NA totiž zažívá trošku menší renesanci. Přenosy se zrychlily, zápasy jsou záživnější a snížení ligy na osm týmů také pomohlo. BO3 mohou přinést větší kompetitivnost a drama, tedy pokud divákům formát sérií bude vyhovovat. Konkrétní podoba zatím není jistá, ale jedno již víme. Týmy spolu v základní fázi budou hrát pouze jednou a zmizí tak odvety.

Zda se LCS krok směrem vůči BO3 vyplatí napoví až čas. 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.