League of Legends

LCS i LEC pokračují v play-off, Fnatic jde o kvalifikaci na Worlds

LCS i LEC pokračují v play-off, Fnatic jde o kvalifikaci na Worlds
2. 9. 2022
  |  

Letní split utíká rychle a nejlepší západní soutěže se přesouvají do další fáze. Jak vypadá druhé kolo play-off v LEC a LCS?

Sezóna směřuje ke svému vrcholu. Zbývá odehrát poslední kolo, které rozhodne o postupujících do semifinále. Úspěch v této fázi znamená, že si severoamerické i evropské týmy zajistí účast na velkolepém živém finále před diváky. Pro LEC organizace to bude vůbec poprvé od vypuknutí pandemie Covidu-19, jejich severoameričtí kolegové tuto čest měli už dříve na jaře ve městě Houston.

EU týmy se tak mohou těšit na Malmö Arénu ve Švédsku, která pojme 12600 lidí. Již ted mají své místo garantové G2 a Rogue, doplní je někdo z trojice Fnatic, Misfits či MAD Lions. LCS finále proběhne ve městě Chicago, do tamní haly se vejde až 23500 lidí. Nemusí to znít jako důležitá zpráva, ale i místo konání a prostředí živého finále má vliv na dynamiku zápasů. Někteří mladí hráči totiž začali v době lockdownu a hrát před diváky je pro ně novinka.

I s tím se však musí popasovat, pokud chtějí uspět. V následujicím kole jde o hodně, kromě postupu do finálového dne se hraje také o postup na Worlds, což je z jedním největších taháků následujícího kola play-off. V Evropě vyjde zkrátka někdo z dvojice Misfits či Fnatic, v LCS ze čtyř týmů zůstane pouze jeden, pokud vyhrají favorité, zahrají si o přímý postup dvojice Team Liquid a Evil Geniuses. 

Humanoid hraje o přežití

Vraťme se ale na chvíli zpátky na starý kontinent, kde zpozorní čeští a slovenští fanoušci. Do boje v zápase o vše proti sobě půjdou midlaner Humanoid a ADC Neon, vítěz si prodlouží sezónu a podívá se do Ameriky na Worlds, kde odehraje minimálně play-in kvalifikaci. Poraženému split končí.

Pro Misfits by to byl skvělý příběh a skvělá rozlučka, protože již je jasné, že v příštím roce nepokračují. Jejich místo po akvizici přebírají španělští Team Heretics a tradiční organizace ve světě League of Legends skončí. Na Worlds se podívali jenom jednou v roce 2017, kde tehdejší roster s jmény jako Hans Sama či Alphari přichystal jednu z nejpamátnějších sérií vůbec. Neokoukaná evropská parta dostala tehdy nedotknutelné SKT až do pátého zápasu, ale senzační upset jenom těsně nepřišel. 

Naopak Fnatic jsou tradičním účastníkem světového šampionátu. Chyběli na něm pouze dvakrát, úvodní ročník dokonce vyhráli a před čtyřmi lety skončili stříbrní, do té doby největší úspěch západního týmu vůbec. O rok později se G2 podařilo skóre dorovnat.

Pro organizaci typu Fnatic možnost nekvalifikace neexistuje, mají ty největší ambice a obzvlášť po velké investici do současného rosteru by se jednalo o neúspěch. Musí ze sebe vydat vše, stejně jako v poslední sérii, kdy dokázali reverse sweepnout Excel. Takový způsob vítězství v sérii dodá hráčům obrovskou morálku, která se může ukázat jako rozdílová.

Misfits poslední sérii v Upper Bracketu prohráli 1:3 se silnými G2, díky lepšímu nasazení mají však druhou šanci. V posledním duelu těchto dvou týmů také šlo o hodně, a sice o lepší výchozí postavení do play-off – tiebreaker nakonec patřil Misfits.
V Malmo Arena hraje své domácí zápasy hokejový tým SHL Malmö Redhawks I Zdroj: Goalzz.com
Pokud nyní vypadnou, bude to pro ně další zklamání v play-off. Od rebrandu na LEC byly ve vyřazovací fázi pouze 3x, a nikdy se jim nepodařilo ani jednou zvítězit. Shodou náhod je situace totožná, co loni. Také tehdy Misfits spadli z horšího bracketu do nižší, kde na ně čekali Fnatic. Ti tenkrát vyhráli 3:2 a ve skvělé jízdě došli až do finále, kde padli s MAD Lions.

Čeká nás opravdu zajímavý souboj, který by měl každý správný fanoušek League of Legends sledovat. Humanoid i Neon jdou do akce v pátek od 18:00, naladit můžete oficiální stream LEC či Hitpoint, pokud preferujete český komentář.
 

Rematch jarního finále

V semifinálové bitvě v sobotu proti sobě půjdou G2 a Rogue. Tyto dvě organizace se utkaly v posledním jarním finále,  tehdy G2 přesvědčivě vyhráli 3:0 a jeli reprezentovat na MSI. Tentokrát mají oba týmy jistotu živého finále v Malmo i kvalifikace na Worlds, půjde pouze o to, zda se kvalifikují rovnou do skupiny, či si musí účast získat přes play-in.

V současné formě jsou favority G2, obhájce titulu opět hraje ve velké pohodě a bude těžké na něj najít odpovědi. Naposledy smetli Misfits 3:1 a sebevědomě kráčí za další trofejí. Rogue porazili ve velmi zábavné a vyrovnané sérii MAD Lions 3:2, dvakrát přitom prohrávali.

Zlatí lvi si na nedělního soupeře musí počkat, bude jím lepší z dvojice Misfits a Fnatic. Také MAD Lions mají jistotu Worlds, ale živé finále ve Švédsku ještě nikoliv. Tam pojede právě vítěz této série. Již teď však může být organizace spokojená, na jaře ani nebyli v play-off, ale v létě přišel obrovský progres. Top čtyřka je úctyhodná tak jako tak.
 

A co LCS?

Cloud9 po fantastické výhře nad Evil Geniuses mají jistotu Worlds, také oni po nepovedeném roce mohou nakonec slavit. Midlaner Jensen se na šampionátu představí už poosmé v řadě! Populární organizace se utká s 100 Thieves, stálicí severoamerické scény. Sehrané partě se daří a potřetí za sebou vyhlíží finále, v něm zatím mají 50% úspěšnost. Vítěz série bude mít také jistotu skupinové fáze Worlds.

Spodní bracket je také zajímavý. Vzhledem k jinému formátu jsou v něm aktuálně čtyři týmy – Evil Geniuses se utkají s TSM a CLG zase s Team Liquid (TL již postoupili, pozn. redakce). Vítězové těchto sérií si pak dají match o všechno, tedy kvalifikaci na Worlds. A samozřejmě šanci zahrát si s někým z dvojice Cloud9 či 100 Thieves o finále, tentokrát již v Chicagu.

Všechna utkání začínají ve stejný čas – 22:00. Cloud9 s 100 Thieves odehrají svou sérii v sobotu, TSM s EG v pátek a Team Liquid postoupili přes CLG poměrerm 3:2 již 1. září.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.