League of Legends

LCS chystá zúžení ligy na 8 týmů, dvě organizace soutěž opustí

LCS chystá zúžení ligy na 8 týmů, dvě organizace soutěž opustí
20. 11. 2023
  |  

Severoamerická liga přichází se zásadní novinkou. Tradiční model s 10 týmy je minulostí, od ročníku 2024 jich bude nastupovat pouze 8. Kdo si odnesl černého petra?

Chceme předělat ligu a pomoci ekosystému, oznámil Riot. Setkal se tedy se všemi organizacemi uvnitř LCS, aby dvě z nich mohly ze soutěže odstoupit. Po vzájemné dohodě volba padla na duo organizací Golden Guardians a Evil Geniuses, tedy poměrně dvě úspěšné z posledních splitů.

Bližší detaily a kritérium výběru známé nejsou. Ovšem jak odtajnila hlavní koučka Evil Geniuses Kelsey Molser, zprávu se dozvěděla před víkendem a netajila se zklamáním. „Je to smutné. Budovali jsme zajímavý roster. Nebojte, budu v pořádku,“ zveřejnila na svém X (Twitter) profilu.

K překvapení veřejnosti v lize zůstávají například Immortals či Dignitas, kteří od začátku frenšízované ligy plní roli celků spíše do počtu. Je škoda vidět odcházet celky, které patřily k tomu lepšímu. Evil Geniuses se ještě nedávno staly šampiony a vedl je i napřklad český trenér Freeze. Golden Guardians zase reprezentovalo na MSI.

Již delší dobu se také hovoří o úpadku LCS, zejména z ekonomického pohledu. Obecně e-sport ekosystém zažívá horší období a vést tým v podobné lize je nákladné. Obzvlášt, když jsou stále limitované možnosti monetizace a i sledovanost této konkrétní ligy klesá.

Své sloty prodaly také dvě organizace, které League of Legends v NA vybudovaly. CLG svůj slot prodalo NRG a TSM zase Shopify Rebellion.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.