League of Legends

LCS čeká vrchol základní části. Jak jsou rozdány karty?

LCS čeká vrchol základní části. Jak jsou rozdány karty?
30. 7. 2021
  |  

Split plný upsetů, častých změn sestavě a velký propad Cloud9 či Team Liquid. Letní fáze LCS byla dramatická, současnou první dvojku v tabulce by před zahájením letního splitu čekal možná málokdo. Jaká je před posledními třemi koly situace a o co kdo hraje?

1. – 2. místo | 100 Thieves – 28 bodů

Čeští fanoušci budou rozhodně přát úspěch 100 Thieves, kde působí také Freeze jako asistent trenéra. Po nepovedeném jarním splitu přišla obměna v rosteru i realizačním týmu a výsledek je více než povedený. 100 Thieves se dostali ze 4. místa až na vrchol tabulky, momentálně jim patří první dělené místo s TSM a právě tyto dva celky společně svedou souboj o prvenství.

Hned první kolo finálového víkendu se totiž oba týmy utkají, k vidění tedy bude přímý souboj o zisk pozici půlmistra. Platí jednoduchá rovnice – vyhraj tři zápasy, máš první místo. Minimální cíl pro 100 Thieves bude udržení prvních dvou míst, což by s 2 bodovým náskok na Cloud9 i Evil Geniuses neměl být problém. První dvě pozice totiž zajišťují přeskočení úvodního kola play-off a nasazení rovnou do semifinále.

Letní formu mají s TSM velmi podobnou, pokud by se počítaly výsledky pouze v tomto splitu, měli by 100 Thieves jednobodový náskok. V dalších dvou utkáních je čekají Golden Guardians, což by měla být povinná výhra, a rozjetí Evil Geniuses. Los tedy rozhodně není jednoduchý, ovšem pokud chtějí pomýšlet na nejvyšší příčky a účast na Worlds, musí se v posledním trojzápase ukázat.
 
Zápasy:
  • 100 Thieves - TSM
  • Golden Guardians – 100 Thieves
  • Evil Geniuses – 100 Thieves
 

1. – 2. místo | TSM - 28 bodů

Na jaře skončili na druhém děleném místě, nyní mají šanci získat prvenství celé pro sebe. Oproti 100 Thieves mají výrazně lehčí los, utkají se s posledními CLG a Dignitas, kteří mají jistotu play-off. TSM po celý split ale provází zbytečné ztráty, například s FlyQuest prohráli hned 4 utkání z pěti a proti svému poslednímu soupeři splitu, Dignitas, hned třikrát.

Naopak velké zápasy jdou TSM velmi dobře – Cloud9 porazili v tomto roce hned 4x, s Team Liquid nepadli ani jednou a s 100 Thieves drží nerozhodné skóre 2:2. Je to i trochu symbolické, že vítěz tohoto utkání bude mít lepší vzájemné skóre a také se výrazně přiblíží k titulu.

Způsobem, jakým se TSM letos prezentují, je však možné, že klíčový duel vyhrají s přehledem, ale kvůli dalším zbytečným ztrátam o první místo stejně přijdou. Tak či onak, úvodní dvě pozice by zřejmě ztratit neměli a mohou tak již s klidem vyhlížet vyřazovací část.
 
Zápasy:
  • 100 Thieves – TSM
  • TSM – CLG
  • Dignitas - TSM
 

3. – 4. místo | Cloud9 – 26 bodů

Nepovedený split Cloud9 je možná největším překvapením léta. Sice se jim nepodařilo dostat do top čtyřky na MSI, ale stále se jedná o papírově nejlepší tým, který získal na Islandu cenné zkušenosti. Pokračující dominance se však nekonala, lze jen spekulovat, jak moc rosteru uškodila změna v týmu, kdy ADC Zvena na několik týdnů nahradil Australan K1ng.

Ani s jedním v sestavě se ovšem příliš nedařilo a více se čeká zejména od midlanera Perkze, který na začátku roku přišel s velkou slávou. Jak ho fanoušci znají, je možné, že si svou formu šetří tradičně na play-off.

Díky propojení výsledků z jara a léta se velká katastrofa pro Cloud9 nekoná. Na sedmém místě již skončit nemohou a stále mají naději, že přeskočí někoho z dvojice TSM a 100 Thieves – či dokonce získá pomyslnou trofej ze základní části.

Budou k tomu muset porazit prvně Evil Geniuses, se kterými sdílí stejný počet bodů. Proti Dignitas jsou jasnými favority a s Team Liquid si zopakují jarní finále, ovšem současná forma vicemistra je velmi špatná a aktuálně patří spíše do průměru ligy.
 
Zápasy:
  • Evil Geniuses – Cloud9
  • Cloud9 – Dignitas
  • Team Liquid – Cloud9

3. – 4. místo | Evil Geniuses – 26 bodů

Druhé největší překvapení letního splitu jsou Evil Geniuses. Tradiční organizace má v League of Legends velké ambice, ale ne a ne se v LCS více prosadit. Patřila jim dlouhodobě pozice týmu ze středu tabulky, který se pohybuje kolem pátého místa a občas pozlobil někoho z favoritů.

Management se během offseason rozhodl dosadit do startujícího rosteru Dannyho ze své akademie, a talentovaný hráč nyní patří mezi nejlepší ADC soutěže. Právě on se stal hnacím motorem úspěchu a díky tomu Evil Geniuses aktuálně mají šanci stále ovládnout základní část – před začátkem splitu by to bylo neuvěřitelné. Daří se jim navíc ve velkém stylu, skóre 16-8 je druhý nejlepší výsledek, který sdílí společně s TSM.

Slova chvály se mohou v pondělí ale trochu snížit, protože Evil Geniuses čeká možná největší zkouška celého LCS – o přední příčky zabojují se třemi silnými rostery. Popořadě si to rozdají s Cloud9, Team Liquid a 100 Thieves. Tři těžké zápasy a velká zkouška rozjetého týmu, který může na konec sezóny připravit ještě jedno veliké překvapení.
 
Zápasy Evil Geniuses:
  • Evil Geniuses – Cloud9
  • Team Liquid – Evil Geniuses
  • 100 Thieves – Evil Geniuses

5. místo | Team Liquid  - 25b

Dalo by se říct, že za sebou mají až katastrofický split. Vicemistr jarního splitu měl ambice zcela ovládnout NA a udělat dobrý výsledek na Worlds, ovšem druhá část sezóny přináší jeden problém za druhým. Pokud by se nesčítaly výsledky, měla by organizace skóre 13-11, stejně jako Immortals či Cloud9, což opět naznačuje, jak se favoritům tentokrát nedařilo.

Začalo to benchnutím Alphariho, kterého na nějaký čas nahradil Jenkins. Poté z pozice kouče odstoupil Jatt a dočasně musel ze zdravotních důvodů odejít také Santorin. Mnoho interních problémů na jeden split. Pokud se ovšem podaří udělat dobrý výsledek v play-off a zajistit si účast na Worlds, může být léto s klidem zapomenuto. Jestli ne, lze očekávat velké změny pro rok 2022.

Základní část již Team Liquid tolik trápit nemusí. Mají jistotu top 5, tudíž i kdyby vše prohráli, příliš se pro ně nezmění. Existuje opravdu jen malilinká šance, že doskočí někoho z prvních dvou týmů tabulky. Do finiše základní části tedy mohou jít poměrně klidní, bylo by však ideální naladit formu před play-off.
 
Zápasy Team Liquid:
  • Team Liquid – Immortals
  • Team Liquid – Evil Geniuses
  • Team Liquid – Cloud9
 

6. místo | Dignitas – 21b 

Dignitas momentálně patří šesté místo, což je poslední pozice, která zajišťuje horní bracket v play-off. Na dobře hrající Immortals mají náskok jednoho bodu a budou muset ze sebe v posledních třech zápasech vydat to nejlepší, aby top šestku vůbec udrželi.
Bohužel pro ně, los jim příliš nepřál.

Úvodní zápas s CLG by sice měla být povinná výhra, ovšem zkoušky v podobě Cloud9 a TSM moc optimismu nepřidávají. Obě organizace potřebují vyhrát všechny své zápasy, tudíž lze očekávat dominantní výkony. Pro Dignitas, kteří jsou 4. nejhorší tým léta, to bude zřejmě až příliš velké sousto. Do posledního víkendu ovšem vstupují se dvěma výhrami v řadě.
 
Zápasy Dignitas:
  • Dignitas – CLG
  • Cloud9 – Dignitas
  • Dignitas – TSM
 

7.  místo | Immortals – 20b

Nenápadný tým, který v létě předvádí dobré výkony. Mají shodné skóre 13-11 s Team Liquid a Cloud9, což by asi nikdo před začátkem splitu neočekával. Bohužel kvůli horšímu jaru jsou nyní až na sedmém místě a čeká je tuhý boj o jednu lepší pozici.
Aktuálně si mohou užívat 4 výhry v řadě a do konce základní části jdou rozhodně v dobrém rozmaru. Krom zápasu s Team Liquid je navíc čekají souboje s celky ze spodku tabulky, konkrétně FlyQuest a Golden Guardians.

I vzhledem k programu Dignitas je zde veliká šance, že své konkurenty o šesté místo ještě nakonec předskočí. Pokud se ale ovšem závěr nepodaří, zoufat nemusí. Hůře než sedmí skončit již nemohou a minimálně jedno kolo play-off si zahrají.
 
Zápasy Immortals:
  • Team Liquid – Immortals
  • Immortals – FlyQuest
  • Immortals – Golden Guardians

8. místo | FlyQuest – 13b

Největší drama a nejistota play-off se odehrává na spodku tabulky. Nejlepší pozici mají FlyQuest se 13 body, k udržení osmého místa potřebují skončit lépe než Golden Guardians (12b) a CLG (11b).

FlyQuest chytli výbornou sérii 4 výher, když do LCS vyslali svou kompletní akademii. Kouzlo nováčků ale hodně rychle vyprchalo a management se opět rozhodl zamixovat se sestavou. Nechal si to nejlepší z rookies - pozici si udržel Kumo (top), Tomo (ADC) a Diamond (support), naopak do hry se vracejí staří dobří známí Josedeodo (jungle) a Palafox (mid).

Právě oba hráči patřili k tomu lepšímu z rosteru FlyQuest a kombinace toho nejlepšího z obou sestav by mohla být klíčem do posledního kola.
Po sérii pěti porážek byla rozhodně nějaká změna potřeba, všechno navíc mají ve svých rukou. Kromě Immortals je čekají boje s přímými konkurenty Golden Guardians a Counter Logic Gaming, tedy hned dvojitá šance zamezit bodovému zisku týmům pod nimi.
 
Zápasy FlyQuest:
  • FlyQuest – Golden Guardians
  • Immortals – FlyQuest
  • FlyQuest – CLG
 

9. místo | Golden Guardians – 12b

Dlouhodobě nejhorší tým roku 2021 se před časem trochu nadechl, ale podobně jako u FlyQuest, tak i nadšení z nové posily v podobě topaře Licoriceho dlouho netrvalo. Se čtyřmi prohrami v řadě to s nimi nevypadá moc nadějně a pokud se chtějí dostat do play-off, musí se ukázat hned v úvodním zápase proti FlyQuest, což nebude lehký úkol.

Ve dvou zbývajících zápasech čekají Golden Guardians lídři tabulky 100 Thieves a také Immortals, kde se důležité body budou sbírat těžko. Chce to alespoň minimálně dvě výhry, což při současném rozpoložení týmu bude možná těžko proveditelné.
 
Zápasy Golden Guardians:
  • FlyQuest – Golden Guardians
  • 100 Thieves – Golden Guardians
  • Immortals – Golden Guardians

10. Counter Logic Gaming – 11b

Sezónu pomalu může odepsat tradiční značka Counter Logic Gaming. Rok 2021 se jim vůbec nepodařil a i když chvíli na jaře vypadali velmi slušně, výsledkově je to neustálé trápení. Jejich pozice je žalostná, nejenže musí zvítězit ve všech třech zápasech proti lepším soupeřům, ještě potřebují řadu výsledků, které budou hrát pro ně.
 
Zápasy CLG:
  • Dignitas – CLG
  • TSM – CLG
  • FlyQuest - CLG
Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LCSOfficial
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.