League of Legends

LCS čeká grandfinále, Freeze s 100 Thieves může obhájit titul

LCS čeká grandfinále, Freeze s 100 Thieves může obhájit titul
22. 4. 2022
  |  

Jako poslední velký region korunuje svého šampiona také NA. Severoamerická LCS jde do svého finiše, vítězem se stane někdo z trojice Team Liquid, Evil Geniuses a 100 Thieves.

Dlouhá sezóna se blíží ke konci. NA jako jediný region před začátkem soutěže jako takové odehrál ještě Lock-in turnaj, který ovládli podruhé za sebou Team Liquid. Velmi silný roster by rád na lednovou trofej navázal a získal double, ale účast ve finále si musí teprve vybojovat v Loser’s Bracketu.

Minulý týden totiž překvapivě zahodili vedení 2-0 nad 100 Thieves a cestu do poslední dvojky si zkomplikovali. Pokud chtějí vůbec pomýšlet na výhru v LCS, potřebují si znovu poradit s Evil Geniuses. Dobře hrající celek sice už vyprovodili v úvodním kole play-off těsně 3:2, ale sestava s ADC Dannym v čele se od té doby velmi rozehrála.

Nejprve vyřadili Flyquest 3:1 a poté stylově bez ztráty mapy ukončili sezónu Cloud9. Sebevědomý tým plný mladých talentů hraje o své první finále v historii, což už je velká motivace sama o sobě. Lze k tomu však připočíst také nedávné vyřazení z play-off i porážku ve finále Lock-in turnaje - Evil Geniuses mají s Team Liquid hodně nevyřízených účtů.

Loser's Bracket buff svou roli určitě také bude hrát. Stačí podívat do Evropy, kde G2 po vypadnutí nabrali obrovskou formu a přejeli každého, kdo jim stál v cestě. Evil Geniuses by tento příběh určitě rádi zopakovali, ve spodním bracketu mají skóre 6-1 a rozehráli se do výborné formy. Zejména Danny, 18letý Kanaďan, kterému se predikuje veliká budoucnost.

V NA je je málo domácích špičkových hráčů a on mezi ně rozhodně patří. Cloud9 mu překvapivě nechali třikrát Zeri, na které exceluje a v letošní sezóně na ní má skóre 8-2. Ve druhém zápase dokonce zvládl udělit penta kill, čímž svůj výkon ještě vyšperkoval. 

Bjergsen a spol. mají papírově nejsilnější roster v lize a vypadnutí v semifinále by bylo pro takhle ambiciózní tým málo. Od začátku sezónu je na ně upřena největší pozornost a pokud selžou, bude to druhý „supertým“ po Cloud9, který v jarním splitu LCS selhal. Čekání na trofej je z pohledu organizace dlouhé, mezi roky 2018 a 2019 kralovali, ale od té doby vždy vyšla na prázdno, pouze dvakrát získala stříbro.

Druhý titul pro Freeze?

Naopak 100 Thieves si užívají back-to-back finále. Trošku nenápadně jsou znovu v poslední dvojici a mohou zabojovat o druhý titul v historii. V průběhu splitu nevypadali příliš dobře, měli nevyrovnané výkony a přicházely i zbytečné ztráty.

Veškerou pozornost ovšem získávali Team Liquid, Cloud9 nebo třeba právě Evil Geniuses. Jako jediný mančaft také nepřišel s žádnou změnou v rosteru a ponechal spolu partu, která v létě 2021 ovládla celou ligu. Realizační tým i s Čechem Freezem v pozadí tvrdě pracoval a veškerou smetanu slízl v play-off, kde jsou zatím nekompromisní.

Cloud9 dali obrovskou facku a z horního bracketu je vyprovodili rychle 3:0. V další sérii s Team Liquid všechno vypadalo bledě, ale za stavu 0:2 se hráči probrali a reverse sweepem vše otočili. 100 Thieves tak slaví své historicky druhé finále, ve kterém zabojují o další trofej. Pokud uspějí, podruhé se šampionem LCS stané také Freeze, který působí v organizaci jako jeden z trenérů.

Kromě zlata jde samozřejmě také o pozvánku na MSI. Prestižní mezinárodní turnaj, na kterém lze získat mnoho cenných zkušenosti nejen do summer splitu, ale také na případné Worlds.

Program finálového víkendu LCS

  • Sobota, 23. dubna, 21:00 – Team Liquid vs. Evil Geniuses
  • Neděle, 24. dubna, 21:00 – 100 Thieves vs. Team Liquid / Evil Geniuses

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.