League of Legends

LCK vládne Chovy, LCS vyhrál nováček a Čínu supertým. Kdo všechno letos jede na Worlds?

LCK vládne Chovy, LCS vyhrál nováček a Čínu supertým. Kdo všechno letos jede na Worlds?
22. 8. 2023
  |  

Major regiony jsou mimo Evropy a korejských regional finals dohrané, známe tak již slušnou řádku týmů, které budou bojovat o titul na světovém šampionátu.

LCS

V Americe dotáhla do konce úžasný premiérový split po sedmi letech vracející se organizace NRG. Jako staronoví debutani ve finále porazili obhájce titulu a favority Cloud9, na světovém šampionátu tak budou LCS reprezentovat z prvního seedu. 

C9 jedou jako dvojka, ze třetího místa budou doplněni korejským programem týmu Liquid. Do série o Worlds proti čtvrtému týmu LEC postupují Golden Guardians, pro které je čtvrté místo zklamáním. Na svého soupeře si musí ještě počkat. 

Titul NRG z LCS Summer 2023 | Zdroj: Dot Esports

LPL

V Číně byl pro nezaujaté diváky nejzajímavějším příběhem ke sledování návrat legendárního Uziho a jeho pokus dostat EDG na světový šampionát. Nechybělo mnoho, od Worlds Uziho dělila dvakrát jediná série. LPL je ale tak narvaná kvalitou, že přes nejlepší čtyřku nakonec Uziho comeback neprošel. Titul slaví supertým JDG, největší favorit nadcházejícího světového šampionátu. 

Na body díky skvělému jaru i prohře LNG ve finále postoupili finalisté MSI Bilibili Gaming, z regionálního finále čtyřku doplňují LNG a Weibo Gaming, se kterými se na vrcholnou událost roku vrací jiná legenda, TheShy.
JDG ovládli LPL Summer 2023 | Zdroj: LPL

LCK

V Koreji ještě zbývají dvě místa, o které se týmy poperou v regionálním finále. Toho se díky nasbíraným bodům účastní KT Rolster a Hanwha Life, kteří díky vyššímu seedu pavouka potřebují jediné vítězství ze dvou pokusů. Komplikovanější úkol budou mít ze spodního pavouka Dplus Kia a DRX, kteří nesmí ani jednou zaváhat. 

Na Worlds se z prvního seedu kvalifikovali vítězové posledních tří splitů LCK Gen.G, kteří momentálně nemají regionální konkurenci. Doplní je tradičně T1, kterým sice finálové duely dlouhodobě nevychází, pravidelně se do nich ovšem kvalifikují. Na světovém šampionátu budou Gen.G bojovat o překročení mezinárodního stínu, T1 o návrat na světových vrchol.
Gen.G v LCK Summer split finals 2023 | Zdroj: ONE Esports
O postupujících z Koreje budeme vědět 27. srpna po odehrání Regionals, tou dobou budeme znát i kvalifikované týmy z Evropy. LEC budou jistě reprezentovat G2 s MAD Lions, o další místa se bude bojovat tento víkend.


Zdroj úvodní fotografie: LCK
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč