League of Legends

LCK chystá systémové novinky, rookies budou muset povinně nastupovat

LCK chystá systémové novinky, rookies budou muset povinně nastupovat
27. 7. 2022
  |  

Jihokorejská liga připravila tři velké úpravy pravidel. Změny se dotknout hráčských smluv, agentů i rookies, kteří nyní budou mít zaručený herní čas v zápasech.

Nejúspěšnější League of Legends soutěž LCK přichází s novinkami a jasným cílem - zlepšit a stabilizovat tamní ekosystém. “Když začala franšíza, řekli jsme si, že chceme z naší soutěže udělat sport, který bude bavit různé generace. Těmito změnami jsme se k cíli přiblížili,” řekl hlavní sekretář Lee Jeong-hoon na tiskové konferenci.

Tou největší novinkou je garantovaný hráčský čas pro nováčky. Pokud bude někdo s méně než jedním splitem v LCK, či méně než jedním odehraným rokem v jiném regionu, budou se na něj vztahovat speciální pravidla. Tito rookies musí pak podle pravidel odehrát alespoň 50 % zápasů v Challenger lize, nebo alespoň 25 % zápasů přímo v LCK. 

Pokud se tato podmínka splní, může organizace aktivovat tzv. “Rookie Development Clause”, která hráčovi prodlouží smlouvu na následující 2 roky s tím, že má i garanci pravidelné zvyšování mzdy. A naopak jestli tým podmínky povinného hracího času nesplní, může rookie smlouvu ukončit a z rosteru odejít. 

Jedním z důvodů této novinky je podle soutěže LCK to, aby týmy mohly objevovat nové talenty a investovat do nich, pro hráče zase garance větší jistoty na začátku kariéry.

Certifikace agentů

Zatímco například před 10 lety nebylo ve světě esportu agentů mnoho, nyní jsou důležitou součástí každého vyjednávání. Také nich se proto dotýkají další změny, které jsou podobné světu tradičních sportů.

Pokud chce někdo dělat v Jižní Koreji agenta a zastupovat hráče při vyjednávání a přestupech, musí projít příslušnou certifikací a obdržet licenci. Ta obnáší konkrétní kurz, semináře a finálový test. Po úspěšném splnění podmínek dostane agent na 2 roky licenci, kterou si bude muset po jejím skončení obnovit. 

Cílem soutěže je zajistit, aby agenta nemohl dělat kdokoliv, ale pouze lidé s příslušnou kvalifikací. Jestli objeví organizátoři jakékoliv porušení, budou přicházet tresty.

Nová pravidla končících smluv

Velkých změn se dočkají také hráčské kontrakty. Pokud někomu bude končit na konci roku smlouva, může začít vyjednávat s ostatními zájemci ještě před oficiálním vypršením. Tato podmínka je umožněna pouze jednomu hráčovi z daného týmu. 

Jakmile všechny organizace vyberou hráče, který je k dispozici, zveřejní se tato informace veřejně. Ostatní celky pak mají možnost bez trestně vyjednávat, oslovovat mohou začít také týmy mimo Jižní Koreu. 

Hráč může začít vyjednávat se třemi týmy, které o něj mají zájem. Pokud si ale nevybere a bude chtít nakonec zůstat v původní organizaci, je mu umožněno tak udělat. Jestli se dohodne s někým novým, musí daná organizace zaplatit přestupovou částku, která bude automaticky navýšena pro zahraniční týmy. 

Certifikace agentů a hrací čas pro rookies by měl vejít v platnost v tomto roce, pravidla ke končícím smlouvám až ve 2023. 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.