League of Legends

LCK a LPL Summer Split 2022: Preview, přestupy a novinky

LCK a LPL Summer Split 2022: Preview, přestupy a novinky
9. 6. 2022
  |  

Pauza mezi jarním a letním splitem utekla jako voda a profesionální soutěže se znovu rozjíždějí. Jako první jdou na řadu ligy v Asii, tedy LPL a LCK.

Asijské League of Legends je dlouhodobě na vrcholu a poslední MSI tento stav opět potvrdilo. I když v jednu chvíli plamínek naděje zažehli hráči G2, tak se do finálové dvojky přeci jen dle očekávaní dostaly týmy z LCK a LPL.

Byl z toho dnes již tradiční mezinárodní souboj mezi RNG a T1. Korejská skvadra kolem Fakera jela na MSI jako obrovský favorit, ale na mezinárodní úrovni se ukázalo, že na absolutní špičku lehce nestačí. Výsledkem je obhajoba titulu pro RNG a LPL tak získala 6 velkou trofej z posledních 8 možných.

Ač jsou Korejci obvykle respektování jako ti nejlepší, je třeba si přiznat, že několik posledních let zkrátka žijeme v čínské éře. A právě LPL startuje ze všech hlavních regionů jako první, její rozsáhlá liga se rozjede již 10. června a základní část potrvá až do 18. srpna.
Během pauzy se urodilo několik přestupů, na které je třeba podívat se blíže. Tou největší změnou je zřejmě odchod toplanera RNG. Bin po úspěšném splitu, kdy vyhrál jak domácí, tak i mezinárodní trofej, přijal nabídku Bilibili Gaming. Opačným směrem putuje Breathe, který za sebou povedený split příliš nemá. Ve stejném týmu také rovněž znovu legendární ADC Uzi – návrat z důchodu mu vyšel pouze na půlroku.

Poprvé mimo Asii cestuje Maple. Zavedený taiwanský midlaner byl s FlashWolves pravidelným účastníkem Worlds i MSI. Od roku 2019 s roční přestávkou působil v Číně, ale větší úspěchy nezaznamenal. Poslední angažmá v Anyone’s Legend také příliš povedené nebylo (5-11) a Maple tak přijal nabídku TSM, které od odchodu Bjergsena nemohou pozici ve středu mapy vyřešit. „Moc se mi na jaře nedařilo, tak jsem chtěl změnit prostředí. S TSM se chci dostat na Worlds,“ oznámil hráč po příchodu do týmu.

Jeden velký přestup se ještě oficiálně neodehrál, ale hojně se o něm spekuluje. Summit, bývalý toplaner Cloud9, by měl přijmout nabídku FPX. Tuto informaci do světa leaknul midlaner Doinb, doplnil také, že do Číny dorazí až později kvůli problémům s vízy, společně s dalším Korejcem Rookime, který nastupuje za Victory Five.
LPL je největší liga světa. V hlavní soutěži soupeří až 17 týmů, které se spolu utkají po jednom BO3 zápase. Do play-off postupuje 10 nejlepších, ti se poté utkají v rozsáhlém play-off. Obhájcem titulu jsou RNG, kteří naposledy porazili Top Esports poměrem 3:2.

Zápasy se hrají každý den od pondělí do neděle, start je pokaždé v 10:45 a 13:00.
 

Nuguri je zpět

Korejská liga je na transfery v polovině roku o něco mírnější. Jedná velká událost se přesto odehrála, a to návrat Nuguriho.  Jeden z nejlepších toplanerů světa si dal půlroku volno a na summer split se vrací do DWG KIA, se kterými ovládnul domáci i mezinárodní scénu.

Organizace od poloviny roku byla dominantní LCK silou, až nyní na jaře skončila jejich série tří titulu v řadě – celkově třetí místo je jejich nejhorší umístění za dlouho dobu. Po dvou letech také chyběli na MSI, tým tedy bude velmi šťastný, že jedna z jejich hlavních hvězd je zpět k dispozici. Doplní své staré známé Canyona a ShowMakera, poprvé se setká s botlinkou deokdam a Kellin.

Jediná dosavadní oznáměna změna proběhla v organizaci Liiv SANDBOX, která vyměnila ADC Ice za Prince. Jelikož LCK začíná až 15. června, je možné, že některé výměny budou teprve ohlášeny.

Poslední split v Koreji byl rekordní. T1 se povedlo, to co nikomu v zemi předtím – vyhrát celý split bez jediné porážky. Parta kolem Fakera předváděla každý týden výborný výkon a vytvořili si auru neporazitelnosti. Nejblíže k zastavení byli Gen.G, ale ti padli ve finále 1:3. Právě oni jsou jedním z největších konkurentů, společně s DWG KIA, kteří s Nugurim budou opět pomýšlet na nejvyšší pozice.

LCK se rozjede 15. června ve středu, hrací dny jsou od poloviny týdne do neděle. Začátky zápasů od 10:00 a 13:00.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.