League of Legends

Lákadla EU Masters: ex-LEC legendy a nástup nových talentů

Lákadla EU Masters: ex-LEC legendy a nástup nových talentů
31. 8. 2022
  |  

Druhá nejvyšší evropská soutěž a vyvrcholení sezóny evropských regionálních soutěží je v plném proudu a pro každého fanouška evropského lolesportu patří sledování již tradičního poháru k základním kamenům přehledu o stavu lolka starého kontinentu. Jaké jsou v letním vydání jeho největší lákadla?

Do skupinové fáze prestižní soutěže se bohužel ani tento rok nepodařilo kvalifikovat žádné domácí organizaci, i přesto ale můžeme fandit našim zástupcům. A tentokrát i s medailovými ambicemi.

TUZEMŠTÍ REPREZENTANTI

Nejvýraznější naději i hráčem, kterému můžeme přát úspěch, je jednoznačně Kamil “Kamilius” Košťál. Slovenský support a populární streamer za svou již šestiletou kariéru procestoval mnoho zemí a po angažmá v Německu či Španělsku nyní přišla zatím životní šance ve francouzské LFL. 

Tam s týmem Gameward obstáli, když v nejlepší ERL obsadili čtvrté místo, vyřadili trojnásobného vítěze EU Masters Karmine Corp a Kamil je tak zpět v group stage, tentokrát i s reálnými ambicemi i šancí zkusit celý turnaj vyhrát. Velkým a příjemným překvapením je pak účast Adisse, který s Anorthosis Famagusta ovládl řeckou ligu a prošel i zrádnou play-in fází. U bývalého mistra naší ligy s eSubou úspěch nečekáme, o to víc však můžeme fandit a přát mu dobrou formu a třeba i následný postup do lepší soutěže.

EU Masters Summer 2022 po 2. hracím dni | Zdroj: Amazon European Masters Twitter

EX-LEC HRÁČI

Ačkoliv v letním vydání EUM v roce 2022 nemáme vítěze Worlds, jelikož Haru již je součástí LEC týmu Vitality, ani legendárního marksmana a finalistu světového šampionátu Rekklese, o hvězdné hráče a borce se zkušenostmi s nejvyšší ligovou úrovní opravdu nouzi nemáme. Dokonce i hráče, kteří zasáhli do dění v LEC tuto sezónu, jako marksmana Gadgeta z akademky SK. 

Akademie Vitality schovává třeba rovnou čtyři ex-LEC hráče Jesklu, Diplexe, Jactrolla a Szygendu. Atmosféru Worlds a LCS, ve které získal před pár lety třetí místo, zná dobře midlaner Jizuke, hrající za španělské Giants. Advienne, Adam či Reeker mají z těchto hráčů pak zkušenost z LEC nejčerstvější. A velezkušení supporti Kasing či promisq hráli už za doby EU LCS. 

BOJ TALENTŮ O LEC/LCS

Ano, o to vlastně v EU Masters jde především. Samotný titul či nějaký pěkný herní úspěch určitě potěší a v životopise bude vypadat parádně, ale cílem drtivé většiny hráčů je a bude posun na vyšší úroveň. A zatímco někteří se chtějí vrátit, nás mohou zajímat především jména, o kterých jsme tu pravděpodobně neslyšeli naposledy. Obrovským objevem je marksman UOL.SE Shiganari, který naskočil do špatně rozjetého splitu a dovedl Jednorožce až k vítězství Prime League. 

Skvěle vypadá i jeho midlane kolega, Korejec Ruby. Talent i zajímavý věk má midlaner Vit.Bee Diplex, nebo jungler Dusty Lyncas. Pokud ale máme hráče jednoho týmu očekávat v LEC, můžeme zcela bezpečně ukázat na LDLC OL. Francouzský šampion je již druhý rok v řadě tak dominantním a skvěle šlapajícím týmem, že by se snad nešlo divit i odkoupení celé pětice do libovolné organizace LEC.

VŠICHNI PROTI FRANCII

Je velmi pravděpodobné a divácky potenciálně ne úplně atraktivní, že v top4 soutěže skončí všechny čtyři francouzské týmy. Minulý split jsme měli tři ze čtyř, neboť BDS Academy pokazili základní skupinu, v létě je ale snad lepší s touto variantou počítat. Pokud všechny francouzské týmy vyhrají skupinu, ve čtvrtfinále na sebe nenarazí a francouzské kralování může být dokončeno. Kdo by potenciálně mohl tento scénář překazit? 

Španělsko je na ústupu a na Heretics se vsadit nedá, Polsko už vůbec ne a NLC také něco tento rok ze svého kouzla postrádají. Jako jediný tým, který může vložit klín mezi LFL týmy, se zatím jeví německý mistr Unicorns of Love: Sexy Edition. Ve zrádné skupině A už Vitality.Bee dokonce jednou porazili a třeba to budou právě oni, kdo napíše nejzajímavější příběh EU Masters Summer 2022.

BOJ TRPASLÍKŮ O SKALP

A nakonec se můžeme bavit tím, že budeme netrpělivě očekávat překvapivé vítězství outsidera z Balkánu či Itálie. Ano, můžeme vést diskuzi o tom, jestli vůbec tyto týmy mají mít jisté místo v základní části, když každý rok dlouhodobě pouze propadají a letos je pak třeba i uznat skvělou práci Anorthosis Famagusta, kteří prošli play-in předkolem. 

Ale je jasné, že kvality ostatních týmů a regionů ani zdaleka jmenovaný tým spolu s Valiance a Macko Esports nedosahují. Proto tak můžeme s mírným očekáváním sledovat každý zápas těchto celků s favoritem a doufat po každé drobné earlygame výhodě. Třeba nás letos někdo zaskočí a svému regionu koeficient ještě vylepší.


Každý zápas EU Masters můžete ve vysílací dny sledovat na Twitch kanálu Hitpointu s českým komentářem.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč