CS2

KWERTZZ : Odmítnout nabídku TSM by byla hloupost

KWERTZZ : Odmítnout nabídku TSM by byla hloupost
16. 3. 2024
  |  

Jen málo Čechů se v poslední době prosadilo na světové scéně Counter-Striku. Jedním z mála úspěšných hráčů je dvaadvacetiletý Simon “KWERTZZ” Horák, který aktuálně působí v TSM. U nás dříve působil v organizacích SINNERS, Entropiq nebo BRUTE.

Nyní jsi hráčem jedné z legendárních severoamerických organizací - TSM, cítíš na sobě nějaký tlak, nebo povinnost, která tě zavazuje k návratu týmu tam, kde se historicky nacházel?

Tlak jsem cítil spíš při prvním týdnu trialů, ale rychle to opadlo. TSM se netají tím, že trh s hráči, kteří by mohli být po Majoru volní, neustále sledují, jak zmínil Rejin v rozhovoru pro HLTV. Samozřejmě moje ambice v TSM jsou pouze ty nejvyšší a sbírání zkušeností od lidí, kteří už se několik let v tier 1 pohybovali jsou pro mě extrémně cenné.


V týmu se, kromě tebe, nachází i trenér Rejin. Ten byl i součástí Entropiqu Prague v době, kdy jsi za Entropiq hrál. Byl právě on tím hlavním jménem, které tě k tomuto  angažmá přemluvilo?

Ano, s Rejinem se známe už od dob Entropiq a byli jsme v kontaktu víceméně celou dobu. Když jsem dostal nabídku na zkoušku, tak to byl absolutní nobrainer. Navíc, jak jsi sám zmínil - legendární severoamerická organizace.


Po konci v SINNERS ses na malou chvíli vrátil zpět do agenturního týmu The Prodigies, ale odehrál jsi s nimi jen jediný oficiál na HLTV. Bylo hledání nového týmu tak rychlé, nebo jsi do přijetí mezi hráče TSM nevěděl jistě, že se taková nabídka blíží?

Po odchodu ze SINNERS jsem nechtěl jen čekat a nehrát, tak jsem vzal agentovu nabídku, jestli bych nechtěl pomoct v The Prodigies. ESL Challenger slot měli, takže bylo co hrát. Už si nepamatuju, jak to přesně bylo, ale nějaké velmi brzké domluvy tam ohledně TSM probíhaly už před mým příchodem do The Prodigies. Stoprocentně jisté to bylo až právě krátce po odchodu.


V The Prodigies jsi už nějakou chvíli hrál a komunikoval anglicky. I přesto ses ale po delším angažmá v mezinárodní sestavě vrátil do Česka, jaký byl pak návrat ze SINNERS k anglické komunikaci?

Jsem de facto zvyklý na komunikaci v angličtině a nedělá mi to problém. Samozřejmě, komunikace v češtině je rychlejší a obecně lepší. Jediné negativum, které fakt pociťuji je, že se mezilidské vztahy vyvíjejí podstatně pomaleji, ale to je možná můj subjektivní názor.


Říká se, že mezinárodní týmy mají často problém se sehraností a přístupem ke hře mezi různými národnostmi hráčů. Jak to v TSM cítíš ty? 

V začátcích je to velký problém, když vůbec nevíte, co od vašich spoluhráčů očekávat, jak na ně reagovat. Každý tu hru vnímá nějak jinak, ale ten pohled se musí sjednotit a každý do toho může dát “kus sebe”. V tomhle ohledu jsem rád, že valde a Rejin jsou silné lídrovské osobnosti a ten proces je díky tomu mnohem plynulejší.


Vaše sestava se poslední dobou proměnila, ty sám jsi společně se Zyphonem jednou z těch čerstvých akvizicí. V jaké fázi souhry jste aktuálně?

Troufnu si říct, že si už sedáme a víme, co od sebe očekávat. Nicméně ta souhra obecně trvá i 3 měsíce a neustále je na čem pracovat.


Je tým veden klasicky spoluprací mezi IGL a trenérem, nebo se Rejin snaží vštípit vám svůj styl hry, kterým máte hrát?

Asi klasicky IGL + trenér, ale každý v týmu má prostor cokoliv přidat, změnit, vyjádřit svůj názor a respektuje se to.


Je mezi TSM a českými týmy znatelný rozdíl v přístupu organizace k hráčům?

Jediný rozdíl je možná tak velikost. TSM je obrovská organizace a znám jen pár lidí, zatímco například v SINNERS jsou taková rodina. Všechny jsem znal, se všemi jsem mohl pokecat. V ohledu přístupu si nemůžu stěžovat. Mám vše, co potřebuji.


O TSM se šušká, že na tom nejsou z hlediska ekonomické situace nejlépe. Varovala tě před tím agentura nebo někdo jiný?

No comment.

Zdroj úvodní fotky: X @tsmreport

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.