League of Legends

Konec Wundera? Talentovaný Oscarinin by měl zaujmout roli topaře Fnatic

Konec Wundera? Talentovaný Oscarinin by měl zaujmout roli topaře Fnatic
24. 2. 2023
  |  

Fnatic podle zatím nepotvrzených zákulisních informací chystají roster změny. Wundera by měl nahradit Oscarinin, který nastupuje v academy týmu organizace.

Nepovedený zimní split má podle všeho první oběť. Portál Blix.GG i LEC Wooloo přišli s informací, že v hlavním týmu Fnatic již nenastoupí Wunder. Toplaner by měl uvolnit místo talentovanému Oscarininovi z Fnatic TQ, tedy academy rosteru jednoho z nejúspěšnějších evropských týmů.

Jde o reakci na nejhorší umístění organizace vůbec, v novém formátu skončila na devátém místě a poprvé v historii nepostoupila ani do play-off. Ambice přitom byly ty nejvyšší, ale roster obohacený novou botlinkou v podobě Rekkles a Rhuckz nefungoval. Občas světlě momenty vystřídaly přímo katastrofické, neexistovala symbióza a jednotný herní plán.

Rozhodně také nepomohlo, že všichni laneři, vyjma Humanoida, jsou zvyklí spíše na low-eco styl hry. Zápasy často musel rozhodnout samotný midlaner, ale ani on se nepotkal s příliš dobrou formou na začátku roku.

Díky novému formátu Fnatic objevily nedostatky v rosteru poměrně brzy a mohou reagovat, mají ovšem trochu svázané ruce. Ostatní soutěže běží dle starého režimu, tudíž bude mnohem náročnější vykoupení talentovaných hráčů například z ERL scény. Management se však může opřít o svůj academy tým, kde jedním z největších talentů je právě Oscarinin.

Devatenáctiletý španělský toplaner načal v barvách Fnatic TQ již třetí split. Loni na jaře předvedl společně s týmem vyníkající půlrok, kdy naprosto ovládli domácí LVP ligu a očekával se i deeprun na European Masters, bylo z toho nakonec pouze jenom čtvrtfinále. Právě Oscarinin sklízel samou chválu, byl navíc oceněn MVP za celý jarní split.

Jenomže v létě přišla stagnace, nedařilo se a Fnatic TQ překvapivě neskončili ani v top šestce, čímž tak trochu predikovali výsledek svých „starších“ kolegů v LEC o několik měsíců později. Španělský toplaner byl po první polovině roku 2022 horkým zbožím na přestup do lepší soutěže, mluvilo se i o výměně s Wunderem, ale organizace nakonec dala zkušenému hráči ještě další prostor.

Ač možná dánský toplaner nebyl přímo viníkem nepovedeného zimního splitu, jeho výměna je z pohledu managamentu nejjednoduší a dává největší smysl. Oscarinin je mladý hráč s velkým potenciálem, cítí se navíc dobře na carry championech, což dodá koučing týmu opět novou variabilitu při draftu.

Co bude dál s Wunderem? Zatím není jisté. Vypadá to, že kariéra jednoho z historicky nejúspěšnějších toplanerů začíná pomalu mířit ke konci, alespoň co se týče nejvyšších umístění. Nejlepší období zažil v barvách G2, kde byl součástí památného roku 2019. Evropský tým válcoval i mezinárodní scénu a chyběla jedna série k tomu, aby získala všechny možné trofeje.

Na konci sezóny 2021 ovšem přišel těžký rozchod a přesun k největším rivalům Fnatic, ale ani v minulém roce se pořádně nepovedlo roster nastartovat. Winter Split 2023 je podle všeho posledním představením Wundera v tomto dresu.

Silně se také spekuluje o konci supporta Rhuckze, který po dobrém představení na Worlds v podobě suba dostal šanci v hlavním rosteru, ale pokus je ovšem brzy u konce. Fnatic aktuálně prozkoumává možnosti na trhu, záložní variantou je přesun Advienna, který také působí v academy týmu.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.