CS:GO

Konec partnerských týmů, Valve regulují pravidla turnajů

Konec partnerských týmů, Valve regulují pravidla turnajů
3. 8. 2023
  |  

Uzavřená společnost mezi světovou smetánkou se dost možná chýlí ke konci. Společnost Valve se rozhodla změnou pravidel pro pořádání turnajů zrušit partnerské týmy, budou hrát týmy podle Valve rankingu nebo postupující z otevřených kvalifikací.

Organizátoři světových turnajů od roku 2025 budou nuceni změnit principy fungování některých svých turnajů. Zatímco na některé akce okruhu ESL se bylo možné kvalifikovat z otevřených kvalifikací, pořadatel BLAST svými pravidly postup velmi limitoval. I proto se Valve rozhodlo pro změnu ekosystému turnajů na největší úrovni.

„Counter-Strike je nejlepší, když týmy soupeří za rovných podmínek a jejich úspěch omezují pouze schopnosti, “ otevřelo své oznámení Valve. „V posledních několika letech jsme byli svědky toho, jak se profesionální Counter-Strike od tohoto ideálu vzdaluje. Ekosystém se postupně stal méně otevřeným a přístup do nejvyšších pater soutěží je stále více ohraničen obchodními vztahy.“

Právě partnerské týmy jednotlivých organizátorů byli mnohdy kritizovány již v minulých sezónách. Fanouškům nejvíce v žaludku ležela severoamerická organizace EG. Ta svými výsledky na světovou špičku nestačila, v turnajích se ale přesto pravidelně objevovala. „Myslíme si, že Counter-Strike by měl být otevřeným sportem. Proto se chystáme přidat nové požadavky na provozování velkých soutěžních akcí. Na přesných detailech stále pracujeme.“

Pořádající strany nově budou muset zrušit všechny exkluzivní obchodní vazby nebo další střety zájmů s týmy, které se jejich turnajů účastní. Chybět bude i právo pozvánek podle individuálních žebříčků, na oficiální systém od Valve se může veřejnost podívat již nyní. Kromě postupů na základě umístění budou týmy postupovat z otevřených kvalifikací. Komunita navíc bude mít možnost i sledovat přesné výše prize poolu a jiné odměny pro účastníky turnajů.

„Vzhledem k tomu, že organizátoři turnajů mají stávající dlouhodobé závazky, vstoupí tyto požadavky v platnost od roku 2025. Přechod bude mít jisté ostré hrany, ale jsme odhodláni dlouhodobě pečovat o zdraví titulu Counter-Strike jako sportu a těšíme se na jeho zářnou a otevřenou budoucnost, “ uzavírají své sdělení zástupci Valve.

Na změnu pravidel už reagoval prostřednictvím Twitteru BLAST, který se bude těšit své otevřené kapitole. O přístupu ke změnám se vyjádřil i zástupce ESL FACEIT Group.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.