CS:GO

Komentář od Wanga: ENTERPRISE hrají ve stínu, dva hráči půjdou pryč, přesto je ESEA Premier blízko

Komentář od Wanga: ENTERPRISE hrají ve stínu, dva hráči půjdou pryč, přesto je ESEA Premier blízko
5. 7. 2021
  |  

KOMENTÁŘ OD WANGA | Hrají ve stínu SINNERS, to si pojďme říct na úvod. Ano, domácí jednička předvedla fantastickou jízdu směrem do ESL Pro League a dokázala velkou část scény semknout. To stejné nyní mohou dokázat ENTERPRISE, kteří de facto stojí před branami ESEA Premier.


Třikrát jako outsider, třikrát jako vítěz

V prvním zápase play-off proti legendárním Ukrajincům jako Bondik nebo jR byla česko-slovenská sestava outsider, který mohl jen překvapit a stalo se. Heroický a vyrovnaný zápas dospěl až do prodloužení 3. mapy, kterou ENTERPRISE zvládli v poměru 22:20.

Stejně tomu tak bylo proti Budapest Five ve druhém kole vyřazovacích bojů. Zde série extrémně vyšla Robertovi "manguss" Kasperovi, který si za 2 mapy připsal přes 50 killů a výraznou měrou pomohl ENTERPRISE k vítězství.

V posledním zápase s PACT to byla podobná pohádka, taky tentokrát při pohledu na scoreboard bude jasné, že tým šlapal společně jako celek. V některých situacích se ukázal skvěle Levi, jindy zase Forsyy a dost možná v nejdůležitějším kole první mapy the eLiVe. Více o zápase a jeho průběhu jsme přinesli ve článku zde.

Tři vítězství znamenají jediné, jistotu baráže o ESEA Premier. Pokud by se navíc ENTERPRISE povedlo v play-off zvítězit, mají slot přímo bez baráže.

Skvělé výkony u (polo) rozpadlé sestavy?

Není tajemstvím, že ESEA Advanced je poslední soutěží pro Lucase a Leviho v barvách ENTERPRISE, pokud se nic zásadního nezmění. Už na víkendové MČR Tour se do týmu přidali Adejis a MATYS, byť stále není jisté, zda právě oni celek natrvalo doplní. Člověk by si tak snadno řekl: "Co je to motivací pro ty dva hráče?"

Možná právě to, vědomí o konci a jdou zprávy, že LucasP přemýšlí nad koncem hraní úplně. Proč se tedy nerozloučit v takovém stylu a bojovat až do poslední chvíle o postup? Stejně tak může být vidina motivace v případném přestupu. HLTV má již play-off zápasy vypsány na webu a není tajemstvím, že je sledují analytici, manažeři i trenéři různých celků po Evropě.

Za zavřenými dveřmi 

Následující řádky jsou spíše pro lidi, kteří se diví, že EP není možné nikde sledovat. Není to škoda? Jednoduše není moc kde. Oficiálně byly dnes k HLTV zápasu přiděleny 4 streamy, z toho dva polské a dva ruské. Ano, ti více znalí fanoušci vědí, že je možnost sledovat na GOTV (pokud je k dispozici v daném ESEA zápase).

Obecně u domácích týmů a jejich účasti v ESEA ligách platí nepsané pravidlo, že si většinu z toho vysílají organizace sami. Mohou tak vytvářet komunitu okolo svého brandu. Většina jiných turnajů nebo lig je totiž vysílána oficiálně a možnost vlastního streamu prakticky nejde. U nižších ESEA soutěží je to více méně bez potíží nebo nějaké potřeby vysílacích práv. U vyšších je to lehce komplikovanějších zejména v případě, že organizátor má svůj stream, ale to neplatí vždy. Naopak kompromisu ale věřím, že se vždy dá dosáhnout při diskuzi s organizátory.

Samozřejmě problém v tomto případě zřejmě byl v (ne)dostupnosti komentátorů na domácí scéně nebo čemkoliv jiném. Ostatně i toto naznačil Tomáš "sTORM" Svoboda v komentářích na sociálních sítích s tím, že byl kontaktován, ale bohužel neměl čas.

Je to "jen" o soutěž níž, co hráli několik týdnů zpátky SINNERS, okolo kterých se semkla celá komunita a chtěla vědět to, zda se to konečně česko-slovenskému týmu povede. V tomto případě sice nejde o prestižní ESL Pro League, ale minimálně z mého osobního pohledu předvádí ENTERPRISE něco, co zkrátka nevidíme 4x za rok a případný postup do ESEA Premier by byl fantastickým počinem.

V aktuálním MČR bodování by dle portálu PLAYzone dokonce po aktuální sezoně ESEA lig měli přeskočit první Entropiq Prague. Nezbývá, než hráčům popřát do dalších zápasů to nejlepší! Je velmi blízko, abychom mohli jako scéna zažít další velkou radost.

Zdroj úvodní fotografie: CNC / Sazka eLEAGUE 
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.